Chatt I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag om vilka bolag som står främst i ledet att börja "pumpa ut utdelningar" igen under våren. Han avslöjade också vilka fem utdelningsaktier som han själv äger, som är billiga att köpa just nu.

CashIsKing: Många bolag har redan återupptagit utdelningen nu i höst. Vad tror du om våren? Vilka bolag kommer att slå till med riktigt höga utdelningar i vår? Några tips?
Marcus: Storbankerna och Resurs ligger i främst ledet för att pumpa ut utdelningar igen under våren 2021. Tror även att Alfa Laval och Knowit börjar ge utdelning. En en hel rad andra bolag som Millicom, SCA och Duni lär också börja dela ut. De flesta har en god chans att börja dela ut igen om det inte händer något oväntat.

Marie: Vilka fem utdelningsaktier som du äger är billiga att köpa just nu?
Marcus: Telekombolaget AT&T, fastighetsinnehavet Estea kapitalandelsbevis3, läkemedelsbolaget Abbvie, och Brookfield Asset Management. Sen tycker jag att Alfa Laval känns överkomligt prissatt också, då halvårsrapporten var bra och kursen nu rekylerat. Här återkommer säkert utdelningen under nästa år.

Mike: Hej! Har du tips på några troliga utdelninghöjare bland svenska kvartalsutdelare?
Marcus: Hej! Fastighetsbolaget SBB och programvarubolaget Vitec är två kvartalsutdelande svenska aktier där utdelningstrenden lär fortsätta att peka uppåt.

Desiree: Hej Marcus! Snabb fråga – SAS – ska man köpa in sig på nyemissionen, eller inte?? Såå tacksam för svar på den 🙂
Marcus: Hej! Jag säger alltid: undvik SAS på börsen!

Toto : Hej Marcus! Vad tycker du om Lime Technologies? Har du tips annars på liknande bolag i den branschen?
Marcus: Hej! Lime är en tillväxtaktie jag sneglat på att köpa en tid, men inte slagit till än. Andra mjukvarubolag är Vitec och Fortnox,.

Investeraren: Hej, hur ser du på börsnoteringen av Estea Fastigheter? Finns det potential att kursen går upp vid noteringen och att man kan tjäna en hacka på detta?
Marcus: Hej! Jag ser långsiktigt positivt på Esteas omvårdnadsprojekt i fastighetssektorn. Esteas tidigare produkter har ofta handlats med större substansrabatt än de cirka 2 procent vi får teckna oss till nu. Jag tror därför inte på något rally alls vid introduktionen.

Undraren: Hej! Hur tänker du på det faktum att det trycks nya pengar som stimulerar börsen. Är du någonsin rädd att börsen bara är en bubbla som kan spricka? Och om du tror att det är så, är man mer skyddad om man köpt aktier under dess substansvärde? Tack för dina tips på chatten!
Marcus: Hej! Delar av börsen håller säkert på att bli någon sorts finansiell bubbla. Precis som att många gamblingaktier föll hårt från toppen för att nu i år börja återhämta sig rejält, kan aktier inom IT också hamna i ett sådant läge. Någon stor och riktigt uppblåst börsbubbla generellt ser jag inte än. Att köpa lågt värderade aktier kan innebära visst skydd om det blir ras, men många aktier är billiga för att bolagen har vissa problem, så det är inte helt säkert.

Lisen: Hej Marcus, behöver verkligen dina kloka råd nu! Jag har 250 000 kr att investera – har planerat att gå på tidig pension om cirka två år och vill gärna få så hög avkastning som möjligt under den korta tiden. Hur skulle du göra/placera den summan med hyfsad liten risk och med hänsyn till det, högsta möjliga avkastning? Kanske något som man kan ha på ISK-kontot för att slippa betala hög skatt?
Marcus: Hej! Två år är för kort tid på börsen, men du behöver kanske inte allt kapital direkt när du går i pension? Titta närmare på börsens tråkigaste och säkraste aktier som Telia och Heba Fastigheter. Du får nog stryk av börsindex på sikt, men du riskerar inte att sitta med dyra aktier som faller hårt i en eventuell nedgång heller. Då du behöver all utdelning och kanske även sälja av lite då och då som extrapension är de tryggaste bolagen den bästa börsvägen att ta. Möjligen annars en blandfond där du säljer av lite i då och då när det är dags.

Stefan : Hej! Vad tycker du om bitcoin i dessa tider ? Har du själv bitcoin?
Marcus: Hej! Nej, men bitcoin är något som alltid kan få för sig att rusa under kort tid, då det kan hända att det blir politisk oro i något land och vissa vill föra ut stora summor pengar därifrån och då använder kryptovalutor. Bitcoin är för chanstagare!

Anita Birgitta: Hur påverkar Trumphs covid-19 börsen?
Marcus: Det blir viss rädsla för att han inte ska klara av debatterna och slutet av valrörelsen och Trump är den mest företagsvänliga lågskattepresidenten. Kanske är det därför som börserna backar lite idag. Tillfrisknar han blir det som vanligt.

Annika dlM: Hej Marcus, om jag vill köpa ett svenskt fastighetsbolag med inriktning mot logistik, vilket skulle du rekommendera? Är du fortsatt positiv till Robeco SAM Smart Energy samt Sustainable Water-fonderna? Tack, Annika!
Marcus: Hej! Fonder är svåra att analysera och att verkligen få grepp om alla innehaven, men visst gillar jag de två fonderna du nämner. Rent strategiskt är det intressanta inriktningar på förvaltningen. Inom logistikfastigheter har jag alltid gillat Sagax, men aktien är oerhört dyr.

En ”gammal” Marcus-fan: Hej! Fått em.brev angående Ework-uppköp. Acceptera eller ej? Tack på förhand. mvh
Marcus: Hej! Tacka nej, det är ett lågt bud som läggs enbart på grund av formalia. Ett så kallat budpliktsbud.

Björne: Hej Marcus. Alltid lika underhållande och intressant med din chatt. Stort tack! Min fråga gäller Boliden. Köpte in mig för en tid sedan, då jag läste mig till att den utökade elbilsflottan och batterier till dito kunde gynna Boliden avseende nickel och koppar. Sedan min investering har kursen varit defensiv. Hur ser du på Boliden och dess framtid i relation till råvaror för batteritillverkning för elbilsmarknaden? Tack för svar på förhand.
Marcus: Hej! Boliden har antagligen pressats av att dollarn tappat sedan toppen i våras. Långsiktigt är det en stabil pjäs i gruvdramat. Någon supertydlig koppling till elbilar ser jag inte, men det finns ett stort behov av infrastrukturinvesteringar i till exempel USA långsiktigt. Råvarorna har sannolikt ett hyggligt decennium framför sig. Boliden är ett bra val i den sektorn.

Stig: Hej! Qliro bara backar. Varför? Vad innebär delningen av aktien? Är det något fördelaktig för aktieägarna? Mvh Stig
Marcus: Hej! Uppdelningen betyder mer fokuserade bolag, men också minskade möjligheter till stordriftsfördelar. Qliros betalverksamhet som delats ut är nog den mest intressanta delen som är kvar.

En ”gammal” Marcus-fan: Skulle du se Cibus Nordic RE som säker och bra utdelningsavkastning några år framåt? mvh
Marcus: Ja, det skulle jag, även om aktien gått upp en bra bit nu på sistone.

Thegoat: Vilket utländskt investmentbolag bedömer du ha bäst tillväxtpotential kommande tre åren?
Marcus: Min favorit sammantaget är kanadensiska Brookfield Asset Management. Grön energi, infrastruktur, fastigheter och fondförvaltning. Bra långsiktigt case.

viktor: Fortum och Evolution Gaming är två tunga innehav i min portfölj. Hur ser du på risken att ligga tungt i dessa? Fortum har ju okej utdelning och Evolution har ju fin utvecklingstrend.
Marcus: Evolution är ett av börsens bästa tillväxtbolag med en hittills imponerande utveckling. Aktien handlas till 50 gånger årsvinsten, vilket är högt men ändå lägre än för många andra tillväxtstjärnor. Fortum är en kassako, men ingen organisk tillväxt att tala om utan det är förvärvet ifjol som lyfter siffrorna i år. Bolagen är helt olika varandra så som en kombination av olika aktiestrategier kan man ligga tungt i de två aktierna, även om jag alltid förordar riskspridning.

Inka: Hej, hej! Alltid tyckt att Hexagon blivit för dyr men vad tycker du om att satsa nu?
Marcus: Hej, kurstrenden är brant uppåt. På fem års sikt är Hexagon säkert en bra placering. Det är ett bra bolag i en framtidsbransch.

Eriksson: Hej Hernhag! Läget? Du ser ljust på Sinch framtid. Hur ser du på Stillfronts? Mvh Eriksson
Marcus: Hej! Ja, jag gillar båda de tillväxtaktierna ännu. Stillfront utvecklas bra.

Rayan: Hi Marcus, glad morgon oktober. Jag nybörjare att ska köpa aktie i Sverige, kan jag veta några aktienamn? Jag ska första gången börja med 500 000 kr. Jag undrar hur jag ska beställa en av dina böcker, att läsa om att lära sig om aktier. Jag ska blir tacksam.
Marcus: Hej! Börja med att köpa aktier i Investor. Ta den aktie som har lägst kurs av Investor A och Investor B. Bolaget ger en bred exponering mot flera olika andra bolag då det är ett investmentbolag. Dessutom får du substansrabatt, det vill säga aktien handlas till låg kurs jämfört med nettotillgångarna som bolaget äger.

Aron: Hej Marcus, äntligen fredag! Jag vill satsa allt jag har på Sinch, är det tid att köpa aktien eller är det för dyrt? Mvh Aron.
Marcus: Hej! Fortsätter teknikaktietrenden är det säkert läge för Sinch, men även om kursen är ned en bit är det inte direkt låg värdering. Å andra sidan säger värderingen väldigt lite om tajmingen och bolagets framtid är säkert ljus. Köp lite grann om du vill. Satsa aldrig allt du har på en aktie.

Borriz: Har du några favoriter inom ”grön energi”? Äger själv små poster i exempelvis Metacon, Minesto, etc, som gått urstarkt. Ska man våga satsa hårdare inom detta segment med sina sparpengar?
Marcus: Jag gillar de lite större gröna energibolagen som Brookfield Renewables och Neste (bland annat förnyelsebart flygbränsle). Ska du satsa hårdare, bredda i så fall ditt fokus från svenska mikrobolag till andra segment.

Per: Hej Marcus! Har för mig att du liksom jag har Estea kapitalbevis sedan tidigare. Hur förhåller sig det till Esteas pågående notering av omsorgsfastigheter? Helt separata bolag, eller har man del av omsorgsfastigheterna som ägare av kapitalbeviset? Tecknar du? Tack för att du delar med dig av din kunskap och trevlig helg!
Marcus: Hej! Det är helt separata bolag, men samma upplägg med kapitalandelsbevis samt ränta och vinstdelning. Jag avvaktar nog för egen del, då min portfölj redan är fullinvesterad för tillfället.

Mickk : Hur ställer du dig till att ha Telia för utdelningen istället för att ha pengarna som kassa?
Marcus: Jag gillar Telia bättre än räntefonder på fem års sikt. Däremot har en kassa fördelen att den inte svänger i värde som en aktiekurs och att den är mer lättillgänglig än en aktie (som du måste sälja först). Kapital som ska in på börsen i andra aktier skulle jag därför inte ha i Telia.

Daniel: Hej! Hur tänker du kring sammanslagning av Altia och Arcus då jag vet att du köpt in Altia sen tidigare i din portfölj? Mvh Daniel
Marcus: Hej! Jag har en aning exponering mot båda bolagen via min lilla separata Nöjesportfölj. Jag har inte funderat närmare på strukturaffären, men två kassakor blir nu en stor. Känns helt okej för mig, även om stora fusioner sällan är särskilt lysande.

Rådvill novis: Hej Marcus! Tack för bra chatt! Jag har ganska mycket placerat i Sinch. Hade till en början bra vinst. När ägarna sålde gick aktien ner rejält. Jag låg kvar eftersom jag hoppades det var tillfälligt. Sålde till sist och fick behålla en del av vinsten. Köpte igen när den gick upp litet som jag tolkade att det hade vänt och sedan dess har det bara gått ner. Nu vet jag inte om jag ska sälja med förlust (har KF) eller behålla. Enligt Investech.com tekniska analys ser det inte så bra ut på lång sikt. Vill inte riktigt tro det och nu frågar jag dig; vad tror du? Vet att du tidigare har varit positiv till Sinch. Har en provperiod på Investech.com men känner mig något förvirrad till deras analys, men aktien har ju bevisligen gått ner. Skulle också gärna vilja veta vad du anser om Investech.com. Är teknisk analys tillförlitligt? Hoppas på svar!!
Marcus: Hej! Bolaget utvecklas bra och behåll dina aktier långsiktigt. Kursen har en paus sedan en kort tid, men den långa trenden är fortsatt uppåt.

Kjell: Hej! Äger Altia och Arcus i lika stora andelar. Vill inte ha det nya bolaget till dubbla andelen (eller vad det blir då). Ska jag sälja ena bolaget nu och i så fall vilket, eller ska jag vänta tills den nya bolagsbildningen är klar och sälja delar av det då?
Marcus: Hej! Eller halvera båda innehaven nu. Jag har sponant inget bättre svar.

Foto: Copyright (c) 2015 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Säljarnas fördel på bomarknaden
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens många nya köprekar
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Foto: istockphoto
Aktier
Tre nya aktier i Paretos februariportföljOch tre som åker ut
Foto: Suvad Mrkonjic/TT
BNP
SCB: Sveriges tillväxt lägre än väntat
Krönika
Hernhag: Viktigare än någonsin med bra investeringar
Rapport
Swedbanks vinst högre än väntatDelar ut 7,25 kronor per aktie
Placera
Börsveckan: Två aktier att köpa och fyra att avvakta med
Aktietips
Di: Boliden vinnare på klimatomställningenTidningen rekommenderar köp
Foto: Shutterstock
Råvaror
Silverpriset lyfter efter "köpattack"
Aktieportföljen
Aktieportföljen: Nu gör vi årets första vinstaffärOch köper aktier i e-handlaren
Aktiechatt
Hernhag: Fem bra aktier för långsiktigaOch fem (nästan) kassaskåpssäkra aktier
Aktier
Explosivt intresse för aktier i januariHär är spararnas favoriter
Blankning
Citron Research slutar med blankningsanalyser"Hela idén har gått i baklås"
Blankning
Flera blankare har täckt sina positioner i veckan
Aktie
GP: Serneke har anonymt kommenterat bolaget på forum"Förstår nu att det var fel"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktietips
Swedbanks nytillskott i fokusportföljen
Foto: Copyright (c) 2008 Shutterstock. No use without permission.
Kina
Morgan Stanley: Kinesisk konsumtion kan fördubblas fram till 2030
Foto: Ritzau Scanpix
Aktie
H&M: Svårt att nå vinst med försäljningstapp på över 20 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Aktieportföljen
Så har det gått för aktieportföljens bolag i veckan
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Blankning
Fingerprint: Whales blankning nu under 0,5 procent
Bopriser
Danske: Stigande bopriser i Stockholm i januari
Börsen
Norska oljefondens chef varnar för hög riskaptit"Positiva utvecklingen kan inte pågå för evigt"
Fonder
Grön yra bland fondspararna i januariMen räkna inte med lika hög avkastning som i fjol