Krönika Det finns de som vill locka dig med orimliga drömmar. I USA har det länge funnits en industri på YouTube med tveksamma utbildningar för dyra pengar, konstaterar Marcus Hernhag i veckans krönika.

Bli rik snabbt-gurus säljer in det genom att visa upp en lyxig livsstil. Det handlar om sportbilar, privatjets och kändisar. Du bör se upp så fort någon säljer något med mer sportbil än eftertänksamma ord om att investeringar kräver tålamod och långsiktighet.

I Sverige finns det nu en person som säljer en kurs för 25 000 kr där deltagarna får lära sig att tjäna 100 000 kr i månaden. ”Glöm inte att målet är att tjäna miljoner snabbt!” Att locka med höga inkomster utan någon längre utbildning är en annan varningssignal.

Utbildar du dig på högskola i tre till fem år och lär dig ett yrke med höga löner kan du tjäna en slant. I det här fallet hävdar han att det finns många nischer där du kan sälja tjänster utan erfarenhet och startkapital, bara du har dator, tangentbord och telefon. Skaffa sen fem till tio kunder som varje månad betalar dig 10000–20000 kr vardera så har du de magiska 100 000 kr i månadsinkomst, enligt den unge svenske mannen i ett av hans videoklipp.

Exemplen på kunder som han spontant till synes ger utan eftertanke är marknadsföring till nystartade företag, en coachingtjänst som hjälper deprimerade människor eller hjälper mammor vars barn blir mobbade i skolan. Som om det inte krävdes utbildning för att klara av att hantera svåra sociala situationer, exempelvis fem år på högskola för att bli psykolog. Att sälja en tjänst man inte kan leverera är någon form av bedrägeri.

De flesta inser huruvida detta är värt pengarna eller inte. Vissa riskerar att bli lurade, som de tonåringar som fått kursen insåld till sig via vissa så kallade influencers. Utbildningar ska för övrigt få kosta pengar, men då krävs det att både marknadsföringen och innehållet är sansat, gediget researchat och uppbyggt av någon som arbetat i branschen i många år. Privata Affärers aktieskola https://www.privataaffarer.se/taskolan är ett sådant fall där någon med rejält med erfarenheter leder utbildningen.

Säkraste sättet att bli rik är att bli det över lång tid. Ju mer tålamod du har desto större sannolikhet. Ju mer bråttom du har desto större risk att du inte når fram. Det gäller oavsett om du satsar på investmentbolag som Investor eller tillväxtaktier som Sinch, vilket jag utropade som en av mina favoriter i fredagens aktiechatt.