Krönika Hållbarhet blir ett allt mer populärt investeringstema, trots oklarheterna kring exakt vad det är. Men många populära hållbarhetsbolag har blivit dyra. Därför gäller det att kolla noga på de specifika bolagen än att bara fokusera på hållbarhetsaspekten när du väljer investering. Det skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Haussen i lilla svenska vindkraftsbolaget Eolus Vind och i den gröna energins jätte Nextera kan åtminstone delvis förklaras av att många vill placera i de renaste bolagen med de mest framtidssäkra affärsmodellerna.

Det är dels en strategisk manöver som är helt rätt att göra sett på flera decenniers sikt. Branscher som överlever och som står sig är bättre än de som förr eller senare kommer att avvecklas. Med det sagt tar omställningar oerhört lång tid och många börsvärderingar har blivit höga, väldigt höga i de populäraste hållbarhetsbolagen.

Det handlar också om marknadsföring. Att vilja visa upp att man är med i en trend många pratar om och placerar efter. Det är lönsamt att följa stora trender i samhället.

En intressant sak på det temat är att Lundin Petroleum ska byta namn till Lundin Energy för att spegla den nya miljötrenden. Investeringar i oljefälten för att hålla nere utsläpp och miljörisker applåderar jag, men att ett bolagsnamn som slutar på Energy istället för Petroleum skulle vara något annat än att marknadsföring tror jag inte på.

Eller som vd Alex Schneiter skriver i pressmeddelandet: ”Det representerar vår ambition att bli klimatneutrala, vår position som ett ledande bolag för att producera olja och gas i framtiden och tydliggör vår roll i en energimix i förändring.”

Energy är mer generellt som bolagsnamn än Petroleum. Att det skulle tydliggöra bolagets roll i någon energimix i förändring vet jag inte. Däremot backar inte institutioner och fonder som vill marknadsföra sig som hållbarhetsinvesterare redan vid bolagsnamnet i alla fall.

Om detta fläskben som nu ska kastas till marknaden fungerar kan aktien värderas upp snabbare, men så lätt borde det inte kunna gå att bli välkommen i klubben för hållbara investeringar.

Råolja som industri kommer alltid vara miljöskadlig på något sätt, men hela civilisationen lär kräva massor av oljeprodukter länge än. Av den anledningen är det inget att skämmas för att vara oljebolag. Särskilt inte då Lundin Petroleums oljeproduktion redan idag är relativt icke-smutsig jämfört med mycket annat.

Oljebolaget förblir en bra aktie i råvarusektorn. Dessutom får du kvartalsutdelning.

Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Elpris
Lägsta elpriset på över tio år
Börsen
Uppåt på måndagsbörsen
Aktie
Återhämtning i Hudya efter katastrofstarten
Bud
Dubbel kursrusning efter Footways bud på Sportamore
Krönika
Hernhag: Ericssons kursnivå är en gåta
Fonder
Carnegie stuvar om i fondutbudet
"Leo Vegas ett värdecase"
Aktietips
Tre heta köptipsOch tre aktier du kan strunta i
Aktietips
DI: Fin tillväxt väntar i CTT
Asien
Stimulanshopp lyfter Kinas börser
Börsen
Vita huset vill stimulera hushållens börshandel
Bostad
Mäklarfirmans bostadsindex faller"Lägre förväntningar på bopriser förvånar"
Börsen
Analytiker: Coronaviruset en lätt match för 800 räntesänkningar"Inte konstigt att allt går upp"
Chatt
Hernhag: Börsens bästa tillväxtbolagTre bra chansaktier för långsiktiga
PPM
Skarp kritik mot premiepensionsutredningen
Foto: Shutterstock
Analys
Strategichef: Kinas ekonomi bromsar in 6 procent"Sticker hål på finansbubblan"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
"Ej troligt att USA köper andel i Ericsson"
Börsen
Barclays spår fler vinstvarningar i spåren av coronaviruset
UBS tror på extrautdelning från Boliden
Folk på väg
Börspanelens expert till Kungsledens styrelse
14/2
Trading Direkt: Rapportbolag och teknisk analys
Aktie
SAS förlänger flygstopp till Kina"Kan kosta bolaget hundratals miljoner"
Premiepension
FI: Behåll max 15 PPM-fonder
Aktier
Experten: Tre favoriter bland förhoppningsbolagenGår ofta bättre än mogna bolag