Placera Det bästa sättet att ta hem vinsterna på aktiemarknaden är att inte göra någonting alls. Det skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Som på beställning efter drygt ett år av stark börsuppgång står vi nu inför utdelningssäsongen. Vi kan därför ta hem 3-4 procent av portföljen i vinst genom att inte göra någonting alls.

Fokuserar du mot bolag med en direktavkastning över genomsnittet kan du få kanske 5 procent i handen de kommande månaderna, om du inte har en stor del placerat i innehav som delar ut halvårsvis eller kvartalsvis.

Utdelningarna kommer automatiskt och det utgår inget courtage. Utbetalningen är i regel fem bankdagar efter bolagsstämman. Alla andra sätt att ta hem vinster från börsen kräver att du säljer aktier, vilket innebär att det blir en fråga om tajming. Dessutom minskar antalet aktier om du säljer, vilket gör att du får lägre utdelning nästa utdelningstillfälle.

Det här bygger på att vi inte återinvesterar utdelningen direkt, utan lägger den på hög. Långsiktigt förlorar vi pengar på att ha det utanför börsen, för statistiskt sett går börsen upp åtta av nio femårsperioder. Kortsiktigt kan det vara läge öka likviderna för säkerhets skull, för rekyler kommer då och då.

Å andra sidan är det många som väntar på en större nedgång som dröjer åratal innan den kommer. Kanske är det därför en bra medelväg att bara bli mer kräsen med var och när vi återinvesterar utdelningen.

Jag har under hösten fått frågor om kanadensiska bolaget Boston Pizza Royalties Income Fund som delar ut mer än hela sitt kassaflöde. Risken finns att det något år framöver blir en utdelningssänkning. Bolag som har problem med att täcka utdelningen med kassaflöden är bra exempel där försiktiga placerare avstår från att återinvestera.