Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag de investmentbolag som är mest lockande just nu. Dessutom avslöjade han sin syn på SLP inför noteringen. 

dubbel m: Vilka investmentbolag anser du är bäst just nu ?
Marcus: Investor är antagligen bäst med lite substansrabatt och bredast verksamhet, men Creades med Avanza med högre direktavkastning än vanligt lockar mig kanske mer på köpfronten just nu. Bure känns också riktigt bra på sikt.

Sten sax påse: Teckna SLP?
Marcus: Ja, Swedish Logistic Property backas upp av namnkunniga fastighetsinvesterare. Tillräckligt tajt prisintervall att teckna sig i. Prislappen är högre än substansvärdet, men det är kanske heller inget överpris jämfört med hur vissa andra bolag i nischen värderas.

Per: Hej Markus, Sex aktier som är starka även om fem år och under tiden ger minst fyra procent i direktavkastning?
Marcus: Hej! Direktavkastningarna är ofta lite lägre än så nuförtiden om utdelningstrenden är riktigt bra. Intrum är en sådan kandidat. Finaska Capman och amerikanska fastighetsbolag som Realty Income och WPC är ett par andra.

Hans: Hej! Vilken är din uppfattning om BICO? Är botten nådd tror du? Tycker de har en intressant teknologi. Mvh Hans
Marcus: Hej! Ja, jag tror att botten är nådd i Bico. Trots raset ingen superlåg värdering, men det ska det inte vara heller med de tillväxtförutsättningar som finns.

Erik: Hej! Jag hat tittat på Arbor realty. Kan dom verkligen hålla en utdelning på ca 8% långsiktigt? Om så är det ett utmärkt komplement till preffar.
Marcus: Hej! Hittills har de klarat det bra, men visst är det misstänksamt hög direktavkastning. Det kräver att bolagsledningen verkligen kan göra bra affärer inom bolånefinansieringen, men det har de bra historik med. Utdelningsandelen lite beroende på hur man mäter den känns rimlig.

Per: Hej Marcus, kommer Fortums aktier bli paria eftersom de vägrar lämna Finlands stora granne?
Marcus: Hej! Jag tror inte det eftersom de äger stora tillgångar där, det är skillnad mot att bara t.ex. hyra butiker. Fortum har dessutom avbrutit sina investeringar i rysarlandet.

Niklas: Hej Markus. Vilka/vilken är dina favorit på lång sikt mellan Meta, Disney, Netflix?
Marcus: Hej! Netflix i så fall. Bra tjänst och marknadsandel.

Novy: Hej, hur ser du på Boston Pizza’s framtid?
Marcus: Hej! De verkar vara tillbaka i gammal halvgod form tror jag, men har inte tittat särskilt djupt på länge. Jag släppte dem när jag kände jag ville byta till coronasäkrade innehav. Med högt oljepris kan Kanadas tjärsandolja och andra liknande industrier komma i gång mer vilket i viss mån gynnar dem.

Pelle: God morgon Marcus. Intresset för att köpa aktier har svalnat rejält. Ser du någon aktie som är köpvärd idag?
Marcus: Hej! Fiberkablarnas Hexatronic har rekylerat ned och känns spännande för framtiden. Även SBB B har kommit ned en bra bit utan att bolagets verksamhet har blivit ett dugg sämre. Som ett av få svenska renodlade fondbolag är Case värda att hålla koll på.

Karin: Hej Marcus! Har du några råvaror i din portfölj?
Marcus: Hej! Inga rena exponeringar mot råvarupriser, men däremot många andra innehav inom råvaror. Jag har skogsbolaget Stora Enso och koppargruvbolaget Souther Copper. Ovanpå det grön energiproducenten Brookfield Renewable och infrastrukturbolaget Brookfield Infrastructre. Dessutom olje- och gaspiplinebolagen Enbridge och Oneok. Tillsammans med flygbolaget Exchange Income är infrastruktur/energi 16,3 procent av min portfölj. Skog och råvaror 5,4 procent.

Jonas: Hej, hur ser du på oljeprisets utveckling på kort och lite längre sikt?
Marcus: Hej! Det kan vara ganska högt i några år till, men svängigt. OPEC verkar inte vilja öppna kranarna så oerhört mycket och snabbt. Efterfrågan är istället långsiktigt stigande trots allt.

Caroline: Varför går amerikanska aktier ned så mycket? Jag har Aktieinvest Sparbox med Magic box.
Marcus: Magic Boxen där innehåller sex stycken amerikanska IT-jättar och de faller efter en extrem uppgång tidigare år, som Meta och Tesla. Däremot gillar jag Amazon, Microsoft, Apple och Alphabet framöver. Förr eller senare börjar det nog gå upp igen, vi får räkna med att vissa år helt enkelt är sämre än andra.

Abbe: Du har tidigare pratat varmt om Arbor Realty. Med tanke på dollarnivån, är du fortsatt positiv till köp där?
Marcus: Inte lika positiv pga av dollarn. Jag var mer positiv till amerikanska aktier tidigare efter nedgången, nu känns det som att vi exempelvis ska återinvestera utdelningarna från USA i Sverige istället.

kallpöjk: Har du någon annan bevekelsegrund för dina råd än de rent ekonomiska? Tar du någon hänsyn till eller informerar om företagens ageranden i frågor om mänskliga rättigheter, synen på facklig verksamhet etc?
Marcus: Främst tittar jag på politiska risker, men också i möjligaste mån kundnöjdhet och att skapa ett värde för kunder och för samhället.

kallpöjk: Intressant! När såg du politiska risker med fonder och aktier i Ryssland och var ser du sådana idag?
Marcus: I 10-15 år har det varit auktoritär ledning i Ryssland och det har alltid varit det i Kina. Ryssland i slutet av 90-talet och början av 00-talet kändes ändå bättre än senaste decenniet. Kina stramar åt regler och skatter kring allt fler bolag nu, det är en trend som skrämmer mig lite även om jag kanske inte säger något om vissa skattehöjningar från låga nivåer. Turkiet är ett annat land jag inte skulle direktinvestera i pga dålig politisk ledning.

Willy: Hej! Jag är sugen på att köpa Resurs Holding, banken ligger lågt och har haft bra utdelning. Vad tror du?
Marcus: Hej! Jag är mer skeptisk nuförtiden.

Elbilsägare: Hej Tips på företag som tillverkar laddstolpar o batteriladdare som är köpvärda?
Marcus: Hej! Zaptec, Garo och CTEK är rätt dyra, men värda att hålla koll på.

Lasse L: Tjena Marcus! Vad tycker du om Swedish Match nu efter den misslyckade avknoppningen?
Marcus: Hej! Det är samma bolag som tidigare, bara att de skjuter upp avknoppningen ett år eller två gissar jag. Ambitionen att genomföra den finns kvar, men det behöver mer tid för ansökningar hos myndigheter etc. Gillar SWMA fortfarande, även om jag gärna slipper den amerikanska cigarrverksamheten så fort det är möjligt. Den har högre politiska risker.

Erik: Hej! Är inte VNV Global ett kap på de här nivåerna? Trevlig helg
Marcus: Hej! Fullt möjligt, men flera av deras innehav har exponering mot Ryssland. 45% i substansrabatt tar en hel del höjd för avskrivningar av värden i portföljen. Långsiktigt har de potentialen kvar, det mesta finns ju i andra bättre länder.

Mike: Hej! Ska man undvika att köpa preffar nu när räntehöjningar lurar i vassen?
Marcus: Hej! Köp bara i djupa dippar. Corem Pref ner mot 300 kr exempelvis. Annars står de ganska högt utifrån riskerna för räntehöjningar.

Mikael: Hej Marcus! Vad tycker du om Essity på nuvarande nivåer?
Marcus: Hej! Borde vara bra, men bolaget underpresterar. Kanske ingen brådska att köpa.