Chatt I fredagens chatt avslöjade Marcus Hernhag vilka aktier han ser som de bästa "dippköpen" just nu. Han tipsade också om vilka svenska investmentbolag han föredrar att ha som bas i en portfölj.

Kenta: Hej Marcus! Ge oss ditt tips på bästa dippköpen just nu?
Marcus: Hej! Kinnevik borde rekylera upp tycker jag. Avanza står förvisso på en vinsttopp, men lockar ändå när kursen faller trots bra rapport. Långsiktigt borde Essity vara nära bottennivåer nu, även om det inte lär bli en snar vändning. På riktigt lång sikt känns fortsatt Evolution, Embracer och Sinch spännande, men här är riskerna klart högre som mindre positioner är nog smart.

Daniel: Hej, vilka svenska investmentbolag skulle du vilja ha som bas i portföljen?
Marcus: Hej! Just nu skulle jag börja bygga en portfölj runt Investor och Kinnevik, som båda har substansrabatt nu. Ovanpå det går det att i mindre poster ha tillväxtkorgarna Bure, VNV och VEF.

Hannes: Vad tror du blir nästa stora genombrott på börsen efter tech?
Marcus: Mjukvaror för hälsa och medicinteknik, fast det är tech det också och har redan haft en del framgångar. mRNA-läkemedel kanske?

Christer: Hej, Hur ser du på Addlife efter deras rapport?
Marcus: Hej! Rapporten var en chock för marknaden och det är nog värt att inte försöka fyndköpa där kortsiktigt. Visst kan det komma upprekyl, men negativa nyheter riskerar alltid att ge bränsle till negativ trend. Bra bolag på sikt annars, så senare under året kan den vara värd att plocka upp.

Kalle B: Nvidia och AMD har haft ett bra 2021. Nvidia känns rätt i tiden men åker på stryk. I min värld är Nvidia en mycket stark framtidsaktör. Hur tänker du?
Marcus: Jag tänker också så, att bolaget är bra för framtiden. Däremot kan aktier alltid bli övervärderade och rasa på kortsikt. Kanske är det värsta taget i Nvidia nu.

Habib: Hej Marcus! Vad tycker du om PayPal? Är det bra att ha den som långsiktigt case i min portfölj? Tack, Habib!
Marcus: Hej! Jag gillar verksamheten för framtiden, men det där med att hög värdering innebär hög risk är något som verkligen visat sig de senaste månaderna. Som vanligt rekommenderar jag små poster i högriskaktier.

Ronnie: Hej Marcus! Jag undrar vilken SBB-aktie jag ska välja, B eller D? Vad är skillnaden? Jag har för mig att du skrivit att du har D?
Marcus: Hej! B-aktien har högre risk och högre potential. D-aktien kan man ha istället för räntesparande, även om räntefonder förstås har lägre risk så lär SBB D ge mer än räntebärande över tid.

Caro: God morgon, Marcus! Om du får välja mellan MTG och Embracer, vilken väljer du då?
Marcus: Hej! Embracer är större och bredare så långsiktigt (säg fem års sikt) väljer jag den. Kortsiktigt känns värderingen i MTG mer attraktiv och deras försäljning av e-sportdelen borde kunna lyfta aktien mer framöver.

Jocke: Hej. Jag förstår inte riktigt hur det funkar med bolag som till exempel Lundin Mining som är registrerat på Large Cap Stockholm och har en svensk flagga, men ändå får man betala källskatt på utdelningen. Är de registrerade på fler marknadsplatser och måste man då kolla var huvudkontoret ligger eller hur ser man annars om man ska betala källskatt innan man köper aktien? (Vancouver i detta fall)!
Marcus: Hej! Jag tror det handlar om skattehemvisten ofta är den densamma som primärnoteringen, men inte alltid.

Joel: Hej Marcus! Kinnevik, vad är det som händer? Ser du fortsatt positivt på aktien i ett längre perspektiv? Är nivåerna aktien ligger på nu köpvärda, eller tror du på fortsatt ras?
Marcus: Hej! Säljrekommendationer och sänkta riktkurser pressar Kinnevik sen igår, vilket borde ge upprekyl nästa vecka när kunderna till bankerna sålt klart. Långsiktigt gillar jag Kinneviks upplägg med Tele2-aktier och ovanpå det en korg av små tillväxtaktier inom e-handeln och e-hälsa.

Mats: Vilket/vilka av bolagen Microsoft, Amazon, Alphabet eller Meta ser du som mest köpvärda på dagens nivåer?
Marcus: Microsoft och Alphabet gillar jag bäst i den skaran. Mjukvaror för framtiden.

Anita: Hej, kommer man långt med fem investmentsbolag, fem olika fonder och fem enskilda aktier? Vilka investmentsbolag ska man ha? Är det de som har rabatt?
Marcus: Hej! Jag tycker du kommer långt med det. Ja, börja med de som har substansrabatt.

Fredrik: God morgon Marcus. Nyfiken på hur stor del (procent av portföljen) du har i krigskassa / torrt krut, att kunna använda vid eventuell kraftig sättning på börsen. Ligger själv på 3 procent Vänligen!
Marcus: Hej! Jag ligger på 4,7 procent sett till likviderna på depåerna, men har en del utanför det också.

Waldemar: Hej! Pengar på kontot efter inlösen av Nobina, en aktie jag en gång köpte tack vare tips av dig! Nu undrar jag om du denna turbulenta tid vill ge förslag om var jag ska placera miljonen. (Turbulent och turbulent. Det finns ju alltid något att oroa sig för…) En kompis påminde om Pricer som gått ner det senaste året. Åsikt om Pricer?
Marcus: Hej! Pricer har faktiskt ett bra läge då fysiska butiker måste bli modernare för att möta e-handeln. Digitala prislappar efterfrågas nu, men orderna kommer ryckigt. En helt okej investering.

MN: Tele2 meddelade sin utdelning på 6,75 i tisdags, men det är bara halva summan som är synlig på Avanzas aktiesida. Varför?
Marcus: Eftersom direktavkastningen är 4,6 procent enligt Avanza är det hela utdelningen som ingår där. Att bara hälften syns i tabellen kanske beror på att datum ännu inte är satt för andra halvårets utdelning. Tele2 har halvårsutdelning numera.

Anders : Lans på Placera skriver om Realty Income att den bland annat skyddar mot inflation. Kan man resonera på samma sätt om WPC?
Marcus: Ja, generellt har fastighetsbolag hyror som är kopplade till inflationen. WPC har bredare verksamhet sett till typerna av fastigheter så det är säkert någon form av skillnad när det gäller indexeringen.

Mia: Hej! Jag undrar hur du ser på Pfizer nu när länder börjar ta bort restriktioner och folk blir fullvaccinerade? Är det dags sälja aktien och ta hem eventuell vinst?
Marcus: Hej! Intressant fråga, jag tror det är värt att i alla fall ta det lite försiktigt med de stora vinnarna på vaccinationer, även om det nog lär fortsätta i viss utsträckning. I Modernas fall har kursen redan tuggat sig nedåt under senaste året.

Bjarne: Hej Marcus! Vad är dina tankar kring bankaktierna, Avanza, Nordnet samt TF Bank? Är en långsiktig sparare. Mvh!
Marcus: Hej! De två förstnämnda är överlägsna investeringar i banksektorn på tio års sikt jämfört med storbankerna. TF Bank är också intressant, men konsumentkrediter / blancolån av olika slag, har ganska hög risk även om det går bra just nu.

Börsfred: Hej, tror du ett eventuellt ryskt anfall mot Ukraina är inprisat i dagens börskurser?
Marcus: Hej! Definitivt inte fullt ut, men delvis.

Zappa 70: Jag har investerat 20 procent av mitt kapital i Beijer Ref. De går en bra framtid till mötes. Är det bara jag som tycker det? Är jag hopplöst förälskad?
Marcus: Beijer Ref är en miljöaktie som har 2020-talet för sig. Kortsiktigt är det en lite småfarlig förälskelse, men långsiktigt kan kärleken säkert löna sig. Bolaget har fortsatt riktigt goda tillväxtförutsättningar. Kan man bara uppvakta aktiekursen vid rätt tillfälle så… Du har investerat mer än vad jag skulle känna mig bekväm med utifrån risken, kanske borde du skydda dig med en stop loss, etc.

Anne: Hej Marcus! Vad kan man ersätta Nobina med? Jag har några idéer men vilken tycker du är bäst på lång sikt? Tele2, Volati, SBB D, NP3, Corem, Pref, annan?
Marcus: Hej! Nobina var ett tjänstebolag så vill vi behålla aktieportföljens sammansättning branschmässigt bör vi välja något annat inom tjänster. Ework, Softtronic och Addnode är tre IT-konsulter att titta närmare på. Annars gillar jag Tele2 B även om de gått upp en bit nu, även Volati är trevliga på sikt. Preffar och D-aktier är en helt annan typ av aktie där vi i så fall sänker risken jämfört med Nobina.

lukas: Det finns ett investmentbolag som aldrig nämns Naxs… Vad tror du om det?
Marcus: Jag har inget emot Naxs, men de är svåranalyserade då de investerar i olika riskkapitalfonder. Bolaget ger exponering mot sådana på ett sätt vi vanliga sparare annars inte hade kunnat få.

Kristoffer : Hej. Vad tycker du om AT&T? Jag gillar bolaget och dess historia men marknaden verkar inte hålla med då aktien är i en lång nedåttrend? Bör man byta, mer exempelvis Tele2 eller behålla för den goda utdelningstrenden?
Marcus: Hej! Jag gillar deras nya renodlade fokus utan mediadelen, men historiken av att ändra strategi hela tiden avskräcker. En stor utdelningssänkning kommer efter avknoppningen av TimeWarner. Jag bytte till Tele2 ifjol när beskedet om avknoppning kom, för Tele2 kan fortsätta höja utdelningen och är nu renodlade mot Norden och Baltikum samt saknar mediadel.

Mange: Hej Marcus! Jag trodde jag hade en diversifierad portfölj men nu är den ner mer än index sedan nyår. Hur tänker du kring olika hedger framöver, några tips kring det?
Marcus: Hej! Det är en sak att ha flera olika aktier i bolag som är verksamma i olika sektorer. En annan sak att ha rätt viktning och fördelning mellan lågriskaktier och högriskaktier och allt däremellan. Kanske har du haft för höga risker sett till bolagsvalen?