Chatt I fredagens aktiechatt berättade Marcus Hernhag vilka branscher han tror är bäst för långsiktiga placerare. Han tipsade också om bra defensiva ränte- och företagsobligationsfonder för den som vill ha en ganska säker placering och snabb tillgång till kapitalet.

Fredrik: Hej! Jag avser att spara långsiktigt åt vårt nyfödda barn i fonder. Vad tycker du är lämpligast, vanligt fondkonto eller ISK? Vad skulle du välja för typ av fond, är själv inne på någon typ av globalfond, men tar gärna emot tips från dig.
Marcus: Hej! Jag skulle nog välja några fonder med lämpliga tillväxtbolag. Branscherna jag tror mest på. Teknik, fastigheter, hälsovård, etc.

Morgan: Hej! För ett tag sedan blev jag rekommenderad av min bank att placera 400 000 kr i två fonder, efter att fonderna sjunkit med 30 000 bestämde jag mig för att sälja. Jag är över 70 år och har därför begränsad tid för min placering. Pengarna sitter på ett ISK och som jag förstår så dras det skatt på pengarna varje år. Jag önskar en relativt säker placering för mina pengar och med möjlighet att plocka ut dom vid behov. Tacksam för ett gott råd.
Marcus: Hej! I så fall är nog vanlig aktie- och fonddepå bäst och att du där köper ganska korta räntefonder. Kanske företagsobligationsfonder som Lannebo Corporate Bond eller Carnegie Corporate Bond, men Spiltan Räntefond och Spiltan Högräntefond är billigare.

Roger: Hej. Tobii har ögonstyrning, det ligger ju i framtiden. Är det dags för ett kurslyft för aktien?
Marcus: Hej! Någon gång något år borde Tobii lyfta, men jag ser inga tecken på det än i aktien.

Klas J: Hej! Vad ser blankarna hos Intrum, och vad tror du, köpläge ändå?
Marcus: Hej! Jag tror det kan handla om priserna på skuldportföljerna som är höga nu. Eller försämrade möjligheter att få in skulder. Svårt att veta. Något otrevligt hoppas de på. Men aktien håller på att bottna som det ser ut.

Mormor: Hej! Har läst dina böcker och försöker föra över mitt aktieintresse på mina barnbarn. Funderar på att öppna ett ISK-konto på Avanza, till var och en av dem. Hur kan man köpa aktier till exempel i Investor i små poster per månad utan stor courtagekostnad?
Marcus: Hej! De flesta nätmäklare har någon gratisdepå eller courtageklass där minicourtaget ligger på 0-10 kr. Även Avanza. Med 1 kr i courtage går det att köpa till exempel en aktie i månaden i något investmentbolag.

Pekka : God morgon Marcus! Vad är anledningen till att företagsobligationsfonderna är så mycket på minus nu? Är de inte bra ur riskminimeringssynpunkt i dessa tider?
Marcus: Hej! Jo, men jag gissar att räntorna har förändrats och då ändras priserna på de obligationer som redan utgivits. På några månaders sikt kan räntefonder backa, men sett på något år bör det gå upp.

RYVH: Hej, Marcus! Har fått erbjudande om frivillig inlösen av SBB PREF samt utbyte mot stamaktie av serie D. Tror du att det är någon idé att göra ett utbyte eller fortsätta med preffarna?
Marcus: Hej! Jag lutar åt att det inte är bråttom att tacka ja. Normalt är det bättre med preferensaktier än D-aktier och andra speciella stamaktier som ger mer utdelning än övriga stamaktier. Det heter preferens av en anledning. Bara om SBB Pref blir riktigt dåligt handlad efter erbjudandet är det värt att byta till D-aktien eller något annat bolags preff.

PR: Hej! Påverkas Spiltans Högräntefond av höjda marknadsräntor? Ska väl vara hyfsat neutral mot marknadsräntor?
Marcus: Hej! Helt ränteneutral kan nog ingen räntefond vara, men visst, har fonden räntepapper med rörlig ränta eller kort räntebindningstid är den motståndskraftig mot höjda räntor.

Fredrik: Du missade frågan angående ISK eller traditionellt fondkonto för sparande till barn. Vad tror du är bäst?
Marcus: Jag tror ISK lönar sig bäst, men det förutsätter fortsatt låga räntor.

David: Hej! Hur ser du på Hemfosa? Bör man gå in på dessa nivåer eller avvakta på hur hög direktavkastning den kommer få till nästa år? Tack på förhand
Marcus: Hej! Jag gissar att Hemfosa sänker utdelningen till 2,90-3 kr per aktie på årsbasis och då blir direktavkastningen cirka 4 procent. Känns som okej nivåer, men inte de fyndpriser som rådde 2017, före uppgången.

Elise: Hej! Defensiva aktier, finns sådana? Om ja, skulle du kunna namnge några? Tack på förhand!
Marcus: Hej! Börsens tråkigaste aktie Heba Fastigheter känns defensiv. Men även sådana aktier kan ju falla i kurs. Se bara på ICA och Axfood ibland.

Pierre: Hej Marcus! Hur tänker du nu kring den volatila börsen? Månadsspar eller ligger du lågt och köper på extra dippar? Samla likvider på hög? Några köpvärda bolag som kommit ner på köpvärda nivåer med hög direktavkastning?
Marcus: Hej! Just nu funderar jag på den fortsatta börstrenden och när det är dags att börja köpa igen. https://www.privataaffarer.se/hernhag-sa-agerar-jag-i-borsoron/

Aros: Hej! Som vanligt sitter jag vid datorn och följer med på aktiechatten som är mycket givande. Tack för den. En fråga, varför går Kinnevik så dåligt nu? Ha en trevlig helg.
Marcus: Hej! Att Zalando tappat lite i marginaler gör att den tillväxtaktien rasat och drar med sig ägaren Kinnevik ned. En del försäljningar från Stenbeck också. Att Kinnevik är nere på aktiekurser från hösten 2013 är märkligt djupt. Förvisso har en hel del utdelningar skiftats ut, men ändå.

Magnus: Saltängen Property har en utdelning på 9,50 per aktie, är det en aktie att investera i nu när jag bygger upp en utdelningsportfölj?
Marcus: Lite tveksamt. Enfastighetsbolag är ingen favorit. Saltängen är en okej chansning, men inte mer.

Philip: Hej, Marcus! Då du i dina böcker beskriver att du inte jämför dig med de breda indexen, undrar jag vilken årlig avkastning du har som mål för din portfölj?
Marcus: Hej! Kan jag med preferensaktier och andra stabila utdelare i portföljen ändå ligga runt 10 procent eller mer är jag nöjd med tanke på den låga risken.

Sandra: Hej igen! Att flytta aktier från vanlig depå till en ISK kräver att man först säljer aktierna och sedan köper tillbaka dem i ISK-depån. Men hur är det med det omvända förfaringssättet?
Marcus: Hej! Det går att flytta aktier in och ut ur en ISK, men insättningar av aktier från vanlig depå räknas som försäljning och ska tas upp i deklarationen. Överföringar av pengar och aktier mellan olika ISK ger däremot ingen skattepåverkan enligt https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/skatt-deklaration/hur-beskattas-ett-isk.html

Genova: Hej, angående preferensaktier pratas det oftast om Klövern eller Akelius. För att titta på en annan aktie undrar jag hur du ser på Genovas preferensaktie? Hälsning Steffen
Marcus: Hej! Direktavkastningen är 8,8 procent och det är så pass högt att det signalerar lite för mycket risk.

Erik : Hur ska jag värdera risken med XACT Högutdelande? När jag ska handla detta instrument hos Avanza måste jag besvara ett antal frågor som ska visa att jag förstår vad jag vill handla. Det förefaller som om risken är större än om jag handlar en vanlig aktiefond. Hur ser du på saken?
Marcus: Jag tycker risken är lägre i börshandlade fonder som XACT då själva fondhandeln är snabbare och vi vet vilket pris som gäller under börsdagen.

Cornmark/Nalle: Hejsan vad tror du om Ny teknik-fonden? Den har fallit mycket.
Marcus: Hej! Intressant läge nu när teknikaktierna rasar, men just Ny teknik-fonden ska byta förvaltare och kurstrenden nedåt riskerar att hålla i sig ett tag.

Nellie: Kommer jag numera behöva betala utländsk källskatt på mina svenska Nordea-aktier i ISK?
Marcus: Ja, det kommer att dras källskatt framöver.

Kalle: God förmiddag, Marcus! Jag vill gärna höra din mening om Alm Equity-preffar. De sjunker. Finns det någon orsak?
Marcus: Hej! Hittills är det mest riskerna i branschen som pressar. Bostadsutveckling är en sektor som lätt ger sina aktieägare huvudvärk och så lär det nog vara ett bra tag till. Alm Equity lär klara utdelningen på preffarna, men branschoron och kurspressen gör att jag tycker man ska hålla sig undan branschen ett tag till. Äger man redan preffar kanske det är för sent att sälja, men det är i vart fall inte läge öka än.

V: Hej Marcus! Tack för dina väldigt inspirerande böcker. Vad anser du om Nordnets superfonder? Bra som bas i portföljen? Ha ett trevligt veckoslut, alla!
Marcus: Hej! Helt okej som bas, även om jag inte gillar indexplaceringar som bygger på börsvärde eller aktiens handel. Finns tyvärr få smartare index att placera i just nu när amerikanska ETF-marknaden är stängd för oss i EU. Fonden XACT Högutdelande är min favorit inom indexplaceringar.

Johan: Tja, mina två tyngsta innehav är Fast Partner och Shopif, värde och tillväxt. Vettiga innehav?
Marcus: Hej! Fast Partner är ett bra bolag! Däremot känner jag inte till så mycket om Shopif.

Rapporter
Dags för rapportperioden – här är alla datum
Aktier
Redeyes nya toppval i Tech
18/1
Trading Direkt: Två vinstvarningar och ny statsminister
Börsen
Bred uppgång men ras för vinstvarnare
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Björn Larsson/TT
Aktier
Swedish Match in i Nordeas modellportfölj
Foto: Anders Wiklund/TT
Analys
Kepler: Mekonomen fortsatt köpvärd efter vinstvarningen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analyser
Avanza: Flera banker sänker riktkursen efter rapporten
Fonder
Carnegie Fonder lägger ner AfrikafondTror inte längre på placeringar i regionen
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Aktie
Stenbeck lämnar Kinneviks styrelse
Foto: istockphoto
Aktie
IDL Biotech handelsstoppad
Aktie
Vinstvarning från Mekonomen"Genomgående svagt resultat"
Asien
Asien: Uppåt efter minskad tulloro
Aktie
Scandics vd tvingas checka utStyrelsen ser behov av nytt ledarskap
Wall Street
Wall Street: Uppåt trots dementi om tullättnader
BUD
Stendörren: EQT förlänger budperioden
Elpriset
Elbolaget varnar: Räkna med högsta elpriset på sju år
Kommentar
Analytiker: Räkna med fortsatt svag kursutveckling för Avanza
Fonder
2018: Året då spararna flydde från aktiefonderBland- och indexfonder vinnare
Kurser
Bli ett placeringsproffs - anmäl dig till Privata Affärers kurser
Aktie
Bussbolaget rusar över 100 procentVann upphandling om sex bussar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza dyker efter rapportKostnadsprognosen höjs
Foto: istockphoto
Analyser
Analyser: Fyra aktier du inte ska köpa
Aktietips
Två heta köptipsOch några aktier du kan vara utan
Foto: Tijana Martin/The Canadian Press/AP
2019
Carnegie: Räkna med fortsatt tryck på H&M
Aktie
Norwegian utökar sparmålLägger ner flyglinjer och baser
Aktie
Lundberg köpte Volvoaktier för över 100 miljoner