Krönika I tider när många av aktierna på börsen når allt lägre kurser öppnar sig möjligheterna till långsiktiga köplägen. Kvalitetsbolag som slår vinstrekord åtminstone i högkonjunkturerna bör finnas på din radar. Det kan vara allt från IT-bolaget Hexagon till fettillverkaren AAK och IT-konsulten Softronic.

Det är ändå viktigt att inte köpa för mycket för snabbt. De flesta gånger är nedgångarna korta i tid och djup, men nu när vi befinner oss en i tidsmässigt längre nedgång är det viktigt att ta det försiktigt. Ökar du för snabbt i en aktie i långsiktigt fallande trend blir det smärtsamt.

Jag låter det vara osagt om vi sett botten för börsindex, även om juli var en stark börsmånad. Det är fullt möjligt med nya bakslag ned mot de nivåerna igen. En månad är i sammanhanget en ganska kort tid.

Vi har som alltid en fördel av riskspridning. Jag är med facit på hand glad att hade bara 1-2 procent i till exempelvis Corem Pref och att jag inte ökat för mycket eller för hårt när det började falla.

Många av de kunder hos nätmäklarna som redan i vintras började köpa i fastighetskollegan SBB B sitter nu med stora förluster. B-aktier har högre risk än preferensaktier och sånt visar sig i tuffa tider.

Det här borde vara kvalitetsbolag och ändå finns det inga garantier för att de ska återhämta sig till fornstora kurser. Väntan på att ta sig ut ur knipan om man målat in sig och portföljen i ett hörn kan bli många år, då fel finansiell färg i portföljen kan torka långsamt.

Nedgångar är som bekant snabbare i tid än uppgångar. Klyschan som används för att beskriva det är att aktiemarknaden tar hissen ned, men trappan upp. Det är med andra ord ofta värt att inte köpa de sista aktierna förrän kursen vänt upp mer långsiktigt.