Hernhag: Köpläge i folkaktien

Publicerad 2016-05-23 11:04

Chatt I veckans första aktiechatt svarade Marcus Hernhag på frågan om vilka bolag som kan ingå i en aktiebaserad "pengamaskin", samt vilka som kanske inte hör hemma där. Dessutom svarade han på en del frågor om en av våra främsta folkaktier som han tror är på väg att göra kurscomeback.

Rune: God förmiddag! Såg just att H&M sjunkit till 255 kr. Köpläge? Eller vänta?
Marcus: Hej! Borde vara köpläge, men en fallande trend kan alltid fortsätta ett tag till.

Robban: Är det inte dags att sluta rekommendera H&M i tid och otid? Jag ligger sedan ett år tillbaka 100 000 back på denna fantastiska aktie. H&M verkar kunna bli samma sorts tråkaktie som Volvo, Telia med flera. Enligt seriösa analytiker borde H&M sjunka ytterligare 20-30 kr. Tack för en i övrigt trevlig chat
Marcus: H&M är fortfarande långt från Volvos svängiga utdelning eller Telias obefntliga tillväxt. Jag förstår din frustration och ibland tar det lång tid innan vinsten och aktiekursen kommer igång igen. Det tror jag den kan göra förr eller senare.

Pengamaskin: Hej! Håller på och försöker bygga en portfölj som ska ge mig stadigt stigande utdelningar. Mina bolag är Betsson, Intrum, Skanska, Klövern, som största innehav. Därefter H&M, Swedbank, Kinnevik, Nilörngruppen, Tele2, Telia, Ratos, Castellum, Investor, Nobina och Ica-gruppen. Något ut, något in? Läst din bok, suveränt skriven…
Marcus: Hej, tack för att du gillar min bok. Nilörngruppen ställer jag mig lite frågande till. Håll även ett öga på Ratos. I det stora hela är du på helt rätt väg mot en aktiebaserad pengamaskin.

Thomas: Blir det ett bud på Sobi 2016? Tror du Investor säger ja i så fall?
Marcus: Nej, jag tror inte det blir något bud. Ja, jag tror Investor säger ja i så fall. Antagligen pejlar budgivarna läget hos storägarna före budet.

Lettuce: Vad har hänt med Brummer Multi Strategy? Fem förlustmånader på raken? Flera fonder är nerlagda. Allt verkar gå dåligt för förvaltarna på Brummer & Partners. Är det läge att sälja allt?
Marcus: Brummer MS borde återhämta sig och börja gå bra igen, men överväg ändå sälja. Håller en fond inte måttet, så… Absolutavkastande fonder ska gå upp varje år och frågan är om fonden gör det i år. Jag har själv nyligen sålt allt i Brummer MS för att satsa på vanliga aktier i stället.

70+ till barnbarnen : Hej Marcus, tack för många intressanta chattar. Jag har varit aktiv, under de snart tre år jag hållit på, med bra resultat. Jag vill ta paus och ”parkera” under cirka ett halvår, och undrar hur du ser på mitt innehav. Vore tacksam för några tips på omfördelning. Öka? Minska? Dumpa? Har funderat på att köpa Industrivärden, och öka i Kinnevik och Investor. Mitt innehav i dag: Telia 190 000, Ericsson 95 000, Kinnevik 80 000, Lagercrantz 80 000, New Wave 75 000,  ITAB Shopconcept 65 000, Tobii 60 000, Investor 55 000, Kungsleden 55 000, Troax 45 000, Volvo 45 000, Capio 45 000, Lundin Mining 40 000, Nordea 40 000, HMS Networks 40 000, SEB A 40 000, MQ Holding 35 000, Klövern B 35 000, Castellum 30 000, Scandic Hotels 30 000, Dometic Group 30 000, Alimak Group 20 000, Cloetta 15 000, Cavotec 10 000.
Marcus: Hej! Din portfölj ser bred och bra ut. Du ligger rätt tungt i bland annat Telia, Ericsson, Tobii. Investor ger nog mer avkastning i förhållande till risken än de tre, detsamma med Industrivärden.

Andreas: Hej Marcus! Håller på att sätta ihop en ”bukett” med preffar. Vilka preffar tycker du man bör ha med med tanke på risk/utdelning?
Marcus: Hej! Satsa i första hand på de som ger 5-8 procent i direktavkastning. Där är risken i det stora hela mer eller mindre låg.

Ulf: Hej Marcus. Hur ser du på fastighetssektorn nu och på ett års sikt. Är kommande räntehöjning (juli eller senare) i USA inprisad i kurserna? Mina aktuella innehav är Balder, Viktoria Park, Hemfosa och D Carnegie. Vilka är dina preferenser?
Marcus: Hej! Jag tror inte en räntehöjning förändrar så mycket för fastighetsbolaget sett över något eller ett par år då en till sådan i USA är förväntad. De svenska bolagen påverkas nog mer av den svenska räntan, men framför allt av bolagsspecifika och regionala nyheter/flöden.

Allan Garellick: Jag äger 1 000 aktier i Castellum. Behöver jag göra något särskilt för att ta del av den aktuella nyemissionen? Jag önskar inte sälja några aktier eller teckningsrätter.
Marcus: Nej, du ska bara svara på erbjudandet när det kommer. Typ kryssa i rutan att du vill teckna nya aktier för teckningsrätterna.

Britt-Mari: Hej! Kan du förklara vad bolagets ”avstämningsdag” betyder och innebär för mig som aktieägare? Har hört lite olika förklaringar om detta datum.
Marcus: Hej! Avstämningsdagen är den dag då Euroclear uppdaterar sitt register över aktieägarna. Intressantare för dig är sista dagen en aktie handlas inklusive något och sen exklusive något, till exempel utdelningar eller teckningsrätter i en nyemission. I dag handlas Castellum utan teckningsrätterna i nyemissionen och därför faller kursen. Det är intressant för ägarna. Att avstämningsdagen är imorgon är däremot mer en formalitet.

Gunilla: Hej, min portfölj består i dag av Kinnevik, SEB, Camurus, Betsson, Sensys och Dometic. Vet inte riktigt vad jag själv tycker om min portfölj, så lämnar över frågan till dig och hoppas på en kommentar så jag eventuellt kan möblera om i portföljen om nödvändigt 🙂
Marcus: Hej! Inte så tokigt alls. Var de spännande bolagen Camurus och Sensys kurser och vinster tar vägen framöver känns väldigt svårt att gissa, men de övriga bolagen är mer eller mindre stabila överlevare.

Tom: Hej, kul med fredagskänsla på en måndag! Vad tror du är viktigast att tänka på gällande en eventuell brexit? Kan du nämna några saker som påverkas positiv/negativt om det blir så?
Marcus: Hej! En brexit skulle nog få det att guppa till rejält, men långsiktigt inte bli undergången alls. Tror du på brexit ska du inte köpa aktier nu utan att spara torrt krut utanför marknaden utifall.

MB: Hej Markus! Din fina bok blev julklappar till mig och barnbarn. Jag undrar hur jag klokast, som 89-åring, bevarar mina tillgångar – cirka 1 miljon kr? 60 procent har flyttat till garanti-bankkonto, 10 procent till globalfonder, 10 procent D&G, 10 procent aktier i Handelsbanken. Väntar på utdelning och trolig försäljning, till exempel Autoliv och Kinnevik. 10 procent finns på Avanza, för litet spänning måste man ju ha!
Marcus: Hej! Långsiktigt lär du kunna bevara kapitalet bra i aktierna du nämner, men det kommande året kan ge en del stora svängningar i kurserna. Didner & Gerges fonder är bra, men inget är lika säkert och mer eller mindre nollavkastande som bankkonto.

Hasse: Hej bör man teckna sig för fler Castellum? Har många redan.
Marcus: Hej, har du många aktier redan behöver du inte teckna dig för fler än vad du får rätter till. Är du nästan överinvesterad kan du överväga sälja en del rätter.

Roberto Fernandez : Hej Marcus, grattis till grym chatt som jag vet att många uppskattar! Jag har en fråga om H&M. I onsdags köpte jag in på på 262 kr efter att det snuddat stödet vid 260. I torsdags fick den ner 3,36 procent och slutade under och i fredags orkade den inte med börsen upp och är fortfarande under. Med tanke på de tekniska nivåerna samt fundamenta i företaget och starkare dollar (troligt) så undrar jag vilket av dessa scenarier du skulle rekommendera? 1. jag säljer med 1-3 procent i förlust och försöker plocka upp den billigare längre fram? 2. Jag håller den långsiktigt (3-5 år) och sänker mitt innehav med tiden om den går ner 10-20 procent från dessa nivåer. Känslan av osäker börs tycker jag jag nersidan på H&M större än uppsidan just nu. Tackar för svar och din åsikt på förhand / Roberto
Marcus: Hej! För de flesta är alternativ 2 bäst. För riktigt aktiva placerare som är vana vid korttidshandel kan ettan funka.

Henrik: Hej! Bedömer du fastighetsaktier i allmänhet och preffar i fastighetsbolag i synnerhet fortfarande som mycket attraktiva?
Marcus: Hej! Enkelt svar: ja! Fast en räntehöjning har ryckt närmare även i Sverige och preffarna är känsligast för inflation och räntor.

Åsa: Hej Marcus Vad tro du om Starbreeze?
Marcus: Hej! Fortsatt stor potential. En bra chansaktie.

Fundersam: Marcus, jag har ISK-konto hos en affärsbank och i Nordnet. Jag vet att insättningsgarantin är 100 000 euro på varje institut. Om du har mer än detta, tar du en risk att förlora det vid en konkurs? Förklara ägandeförhållanden och risker vid ägande via ISK och depå. Tack!
Marcus: Ja, någon form av risk att förlora kontanter vid konkurs för din bank tror jag du tar för kapitalet som ligger över gränsen för insättningsgaranti. Både i ISK och vanlig depå. Är du rädd för en svår finanskris ska du ha det överskjutande kapitalet i en korträntefond.

Johan: Hej! Jag skickade in en fråga före chatten men man måste kanske skicka när chatten är igång? Jag undrar i alla fall vad du tror om storbankernas utveckling under resten av året?
Marcus: Hej! Två gånger behöver du inte fråga, men det är många frågor och jag hinner inte svara på alla. Ofta mindre än hälften. Storbankernas aktiekurser borde hitta en botten och vända upp någon gång under året, men det är oerhört svårt att gissa när och hur.

Anton: Tjena Marcus, tack för en riktigt bra bok! Min fråga handlar om Kinnevik och bolagets extrautdelning. Är relativt ny på detta med aktier så jag kan inte riktigt alla begreppen. Vad menas med extrautdelningen och behöver man som aktieägare göra något speciellt för att få extrautdelningen i kontanter på sitt konto? Tacksam för svar!
Marcus: Hej! Kul du gillar min bok. Nej, du får lite mer pengar bara. Den ordinarie utdelningen kommer varje år, extrautdelningar bara enstaka år. Du får den här gången 18 kr per aktie extra via en ny aktie som automatiskt löses in mot kontanter.

Bo Holmberg: Problem med skatt på aktieutdelning i danska aktier. Jag har några danska aktier i IPS som jag får aktieutdelning på. Men de danska myndigheterna drar skatt på aktieutdelningen. Hur gör jag för att slippa att de drar skatt på aktier i ISP? Finns det fler länder som drar skatt på aktieutdelning i IPS? Har även danska aktier med aktieutdelning som ligger i kapitalförsäkring i Nordnet. Men här har Nordnet åtagit sig att begära den danska skatten i retur. Enligt Nordnet kan jag räkna med att denna process tar ett till två år.
Marcus: Det dras alltid källskatt på utdelningar från aktier noterade utomlands. Källskatten får i regel du tillbaka i kapitalförsäkring och ISK, men inte i IPS.

Eva: Hej! Kan köp som skett via Pepins överföras till en kapitalförsäkring? Kan du förklara lite närmare om Pepins. Är det något du rekommenderar? Vad är din åsikt angående Gomspace?
Marcus: Hej! Endast kontanter kan föras in och ut ur kapitalförsäkring. Pepins kan säkert funka bra, men det är fortfarande ganska nytt och crowdfunding är ju inte alls någon säker inkomstkälla eller placering.

Matte P: Hej Marcus! Om man tror på nedgång, är Xact Bear då en bra placering, eller vad rekommenderar du?
Marcus: Hej! Tror du på kortsiktigt nedgång är bear-produkter något att satsa på, ja.

Samuel: Hej Marcus! Jag har egentligen två frågor om två aktier med rätt hög risk. Egentligen undrar jag helt enkelt vad du tycker om både Anoto Group och C-Rad. Tack!
Marcus: Hej! Anoto bör du nog undvika på lång sikt. C-rad är jag också tveksam till om de är värda risken.

Totto: Vad anser du om Mycroniks framtid, är aktien värd att behålla? Aktien har gått ner en hel del senaste halvåret och jag har svårt att förstå varför.
Marcus: Mycronics framtid ser ljus ut. Aktien har alltid varit svängig och är trots allt upp 329 procent på tre år trots den här rekylen.