Krönika Avknoppningar brukar löna sig då dessa aktier historiskt sett har avkastat mer än börsindex över tid. I fallet med Kinnevik och med alla deras utdelade bolag är läget just nu ganska kärvt. En vändning lär dessutom dröja, men den kommer, skriver Marcus Hernhag i veckans krönika. 

2019 delade Kinnevik ut aktier i redan noterade Millicom och teleoperatören genomför nu en nyemission för att finansiera förvärvet av de 45 procent i Tigo Guatemala som man inte redan äger. Den fallande aktiekursen gör att det blir en hel del utspädning att ta in 7,2 miljarder kr i nytt kapital, särskilt då det sker till misstänkt låg kurs, 106 kr. Det är hälften av kursen som rådde tidigare i veckan.

Jag skrev i aktiechatten i fredags vad jag tycker du som aktieägare ska göra, men jag är fortsatt lite skeptisk till Millicom. Att aktiekursen ligger på 2005 års nivåer säger nog en del.

Det borde vara ett bra och framgångsrikt bolag, men jag ser inte direkt något värdebyggande i form av stigande intäkter per aktie eller vinst per aktie över tio års sikt. Maskinen hackar så att säga och den goda börsstatistiken för avknoppningar gäller inte när aktier i redan noterade bolag delas ut.

Även e-handelsbolaget Zalando var redan noterade när Kinnevik delade ut aktier 2021. Bolaget har det klart tuffare nuförtiden då intäktstillväxten har stannat upp under det senaste året, men det borde egentligen vara en ljus framtid.

Kinnevik delade 2018 ut aktier i MTG, som i sin tur knoppade av Nent 2019. Sen MTG sålt sin verksamhet för e-sport är det ett fokuserat bolag som känns som en bra chansaktie.

Kinnevik äger aktier i Tele2 som är en stabil utdelningsfavorit i mina ögon, men investmentbolaget har också kluster av bolag inom e-handel och e-hälsa. Det borde också vara riktigt bra över flera års sikt, men värderingarna svajar i tider med börsras för teknikaktier och stigande räntor.

Kinneviksfärens befintliga och utdelade bolag med tillväxtprägel hackar, men för långsiktiga investerare går det att vänta på en vändning. Det sker troligen inte i närtid, men förr eller senare kommer aktien att vända upp långsiktigt igen.