Hernhag: Ännu en tokrusning att se upp med

Publicerad 2017-04-17 21:48

Krönika Det finns många exempel på omotiverade kursrusningar, nu senast i form av Ortivus A-aktie. Det går förvisso att tjäna pengar på detta men risken är att du inte hinner med i svängarna, konstaterar Marcus Hernhag i en krönika.

I förhastandets kölvatten drunknar många investerare. Det skrev jag i en krönika för två år sedan när Aspiro handlades till 11 kr trots att aktien skulle köpas upp och avnoteras för 1,05 kr per aktie. En helt galen uppvärdering hade plötsligt tagit vid i aktien.

Vi ser det här än idag i andra aktier. Medicinteknikbolaget Ortivus A-aktie steg plötsligt utan anledning från 5,75 kr i mitten av mars till som högst 62 kr den 29 mars. Den kursrusningen har fått bolaget att ändra villkoren i nyemissionen så att ägarna av a-aktierna ska kunna teckna nya a-aktier och inte som enligt tidigare förslaget bara b-aktier.

Teckningstiden är fortsatt till 30 maj – 15 juni och teckningskursen är oförändrade 2,20 kr. Nyemissionsplanerna har fått ned a-aktien från kurser över 40 kr till under 30 kr, men kurslyftet mäter ändå över 600 procent på tre månader. Detta till skillnad från b-aktien som är upp med mer sansade 64 procent.

Det går att tjäna pengar i sådana här plötsliga kursrusningar. Så länge du köper i tid och säljer innan de flesta andra slipper du sitta med Svarte Petter när kursen vänder ned. Kanske är det privatplacerare och traders som kör kurser i småaktier på det här viset.

För de flesta placerare gäller ändå mitt lilla ordspråk att i förhastandets kölvatten drunknar många investerare. Det är väldigt svårt att hinna med i svängarna i galna kursrusningar. Att välja det billigare aktieslaget är därför det minst förhastade så länge aktien handlas i tillräckligt stor omfattning.