Krönika Kryptovalutabolaget Coinshares fick en urstark start när aktien började handlas på First North i förra veckan. Det är förvisso ett enkelt sätt att få exponering mot olika kryptovalutor, men aktien är ändå en ren lottsedel, skriver Marcus Hernhag i en krönika. 

Coinshares aktie rusade med 143 procent första dagen på First North den 11 mars. Det jag gillar med Coinshares affärsmodell är att de har börsnoterade produkter där kryptovalutor är underliggande tillgång, vilket ger bra exponering via förvaltningsavgifter. Stigande priser och fler sparare ger mer intäkter. Dessutom erbjuder bolaget handelstjänster i digitala valutor och planerar även förvaltning framöver.

Bolaget ger med andra ord en indirekt och bred exponering mot olika kryptovalutor. Det kommer alltid att finnas personer som misstror de konventionella valutasystemen och de som vill föra ut pengar från länder som Kina, eller bara gömma pengar undan myndigheter. Då är kryptovalutor ett alternativ.

Centralbanker utvecklar nu egna helt digitala valutor som bygger på blockkedjetekniken, men blir för centralbanken totalt öppet och synligt. Kommer myndigheterna då att låta det finnas konkurrerande, decentraliserade och mer anonyma system?

Tror du det är du enligt guld- och silverstrategen Ned Naylor-Leyland på Jupiter Asset Management uttalande i Placerapodden i så fall extremt naiv och du har heller aldrig läst böcker eller studerat historia. Hårda ord.

En helt annan aspekt i det hela är att alla datorer som skapar nya bitcoins och upprätthåller systemet drar ungefär lika mycket energi som hela Norge. Detta enligt en analys från Cambridge University. En stor del av elen kommer från kolkraft via datorer som finns i Kina. Bitcoin och andra digitala tillgångar kan därför få miljörörelsen mot sig, men det kanske inte spelar någon roll.

På kort sikt är haussen total, men sett på tio år hänger allt istället på om tillräckligt många har tilltro till kryptovalutorna och om myndigheterna stoppar de eller inte.

Det blir därför allt eller inget för kryptovalutornas aktie Coinshares. En ren lottsedel, men ett enkelt sätt att få exponering mot olika kryptovalutor.

För att vara öppen med det jag gör så tecknade jag lite grann, fick lite mindre än så i tilldelning, och nästan halverade innehavet första dagen. Tack vare den stora kursuppgången har jag därmed säkrat hela insatsen, men har kvar resten som en ren chansning. Posten motsvarar nu 0,1 procent av min börsportfölj.