Aktiechatt I säsongens sista aktiechatt listade Marcus Hernhag ett antal aktier som kan bli vinnare 2023. Dessutom pekade han ut tre favoriter bland investmentbolagen som passar lite mer riskbenägna investerare. 

Rob: Vilka bolag blir vinnare 2023? Är det telecom? God Jul!
Marcus: Jag är rätt säker på att det inte blir den trygga men sega telekombranschen. Vinnare 2023 blir nog de få tillväxtbolag som fortsätter att växa, kanske handlar det om Hexatronic, HMS, Evolution eller alltid lite för dyra Fortnox. Industribolag som inte drabbas av lågkonjunkturen, Atlas, Epiroc, Sandvik och Alfa är värda att hålla koll på även om jag inte vet vilka sektorer i verkstaden som kommer att gå bäst.

Johan: hej. Om du var tvungen att enbart ha ett bolag som investering vilket skulle det vara och varför? Tack för bra chatt och god jul!
Marcus: Hej, I Sverige väljer jag nog Investor B och i USA hälsovårdsjätten JNJ. Tryggt och brett.

Raymond: Vilka 3 investmentbolag lockar mest i dagsläget
Marcus: De investmentbolag som lockar mitt lite mer riskbenägna köpfinger är Bure, Creades och VNV.

Mia : Tack för en bra chatt!! Några lottsedlar inför 2023? God Jul & Gott Nytt börsår!!
Marcus: Två lottsedlar som snarare är chansaktier är Raysearch och Raketech. Där finns det chans till uppvärdering om det blir stolpe in för bolagen. Rena lottsedlar är något jag tycker vi ska hålla oss undan.

Tryckarn: God Jul Marcus, Värdebolag eller tillväxtbolag under 2023 ? Själv försöker jag hitta en mix. Vad kommer gå bäst ? Och vilka bolag ? Hoppas du får besök av tomten! 
Marcus: Hej! Jag tror också på en mix av strategier, även om det kan löna sig att specialisera sig. Riskspridningen blir bättre med en mix och portföljutvecklingen stabilare. Jag tror mest på värdebolag till en början.

Erik: Hej! Vad tror Du, ska man plocka in Softtronic långsiktigt efter vinstvarningen?
Marcus: Hej! Försiktiga placerare inväntar bokslutet och utdelningsbeskedet. Annars borde det inte kunna bli så mycket mer motgångar nu, kan man tycka.

Lasse S.: Hej Marcus God jul på dig! Jag köpte i januari BHG. I går tappade BHG mer. Vad vet du om BHG? Varför är tappet så mycket jämför med likande bolag i branschen?
Marcus: Hej! Det jag vet är att sällanköpsvaror har det tufft och att konkurrensen är hård på nätet. Jag skulle undvika sektorn.

Gejsan: Hej! Ska man köra på med isk eller avsluta och flytta till en annan sparform?
Marcus: Hej! Långsiktigt tror jag att ISK lönar sig, har du bara mer årlig avkastning än schablonräntan på 2,94 procent så lönar det sig.

Nicklas : Hej Mackan! En lågkonjunktur nästa år ger det en lugnare börs? Inte lika slagig som i år.
Marcus: Hej! Lågkonjunkturer brukar ge slagig börs och oro, så det tror jag inte. Det kan bli svängigt ett tag till.

Erik: Hej! Vad är dina kommentarer till att Estea Omsorg skjuter upp utdelningen?
Marcus: Hej! Jag tycker det känns lite synd även om det är ett bra försiktighetsdrag. Sen är det inte utdelning utan ränta, vilket betyder att den ackumuleras och att ägarna till andelsbevisen har rätt att få tillbaka den. Castellums pausade utdelning kommer inte tillbaka på det viset. Estea Omsorgs ränta däremot. Därför har jag inte så mycket emot det.

Uffe: Hej Marcus, är det sagt något officiellt angående utdelning för Amasten när den noterats, och hur påverkas utdelningen i SBB? God Jul
Marcus: Hej! Amasten har såvitt jag vet inte sagt något om utdelningen än och jag är tveksam till att styrelsen skulle fatta beslut om utdelning redan i år. SBB missar Amastens intjäning så deras vinst sjunker efter avknoppningen, så även om det följer med skulder som Amasten har är det ju ett lönsamt bolag som de delar ut något år efter att de köpte det. En helomvändning som likt alla försäljningar av fastigheter sänker den löpande vinsten och kassaflödet. Finanserna blir sett till belåningsgrad och soliditet bättre, så SBB kan nog efter alla affärer och löften klara utdelningen ett år till.

Petrus: Om du var tvungen att välja, Astra eller Axfood? God Jul!
Marcus: Jag skulle välja Axfood, för det är lättare att förstå det bolagets verksamhet och redovisning plus att aktiens direktavkastning är högre.

Peter: Hej. Varför gör ingen något åt alla dessa s.k. ”enpetar”affärer på börsen. Ska ju vara förbjudet men förekommer hela tiden som ett försök till kurssänkning. God Jul o tack för goda råd.
Marcus: Hej! När tradingbots gör det så går det bra, liksom att lägga stora order och dra tillbaka de innan avslut, etc. När privatpersoner gör det finns det uppsåt och det blir illegalt. Märklig ordning. Om jag fattat det tekniska runt det där rätt.

Tore: Man får ofta höra att det är bra att spara i en global indexfond. Min fråga är om detta är så klokt nu när kronan står så lågt?
Marcus: Jodå, det är lite mer komplext än så. En stark valuta sätter ofta lite extra press på aktiekurserna för exportbolagen. En svag krona och lite pressade amerikanska exportbolag jämnar kanske inte ut sig helt, men lite så.

Henrik: Nu har du en guldchans att tippa hur börsen kommer att gå år 2023. Vad står OMX Stockholm PI i om ett år ? Tankar om största orosmolnen enligt dig, men gärna tankar som är på plussidan också.
Marcus: Jag tror att börsindex står högre efter ett bra slut på 2023.

KjellOve: Orrön Energy har stigit för mig 160 procent. Vad tror du om fortsättning? Har du någon procenttal då du tar hem vinst? Tack för chatten, guld värt för mig som är nybörjare.
Marcus: Å ena sidan verkar det vara ett bra bolag inom framtidsbranschen grön energi, å andra sidan är vindkraft och alla energislag utsatta för olika regel- och skatteförändringar från alla länders politiker. Energibranschen i Europa är därför svår. Något procenttal när man ska ta hem vinst finns inte, det handlar mer om att inte äha mer än 5 eller 10 procent i en enskild aktie i portföljen. Att hyvla av lite grann i tid så att säga.

Jocke: Kan du rekommendera några ETF:er med utdelning ? Sett att fler och fler väljer denna strategi. God jul inspirationen!
Marcus: Den enda svenska jag gillar är XACT Norden Högutdelande. Sen finns det flera noterade på Xetra i Tyskland, men jag tycker det är svårt att få grepp om dem. Det finns ETF:er som bara äger aktier där utdelningen höjs, ändå höjer de inte alltid utdelningen per fondandel. Som komplettering är det bra med en eller ett par utdelnings-ETF:er.

Nina: Hej Vad tror du om Bico på det nya året? God jul!
Marcus: Hej! Nu har de vind i seglen igen. Bico är fortsatt en bra chansaktie.

Kristina: God Jul Marcus. Hur tror du bolagens utdelningar kommer bli nästa år. Ska man behålla aktierna eller sätta pengarna på räntebärande konto?
Marcus: Hej! Långsiktiga investerare behåller sina aktier och försöker inte tajma kurserna på det viset. Jag tror att de flesta bolag klarar av utdelningen i år också, även om det finns en del uppenbara sänkningar på gång.

Jonas: Hej Marcus, du har tidigare propagerat för den amerikanska aktierna New Mountain Finance, Oneok, och Atlantic Sustainable Infrastructure. Vad är din inställning i dag till aktierna som utdelningsaktier?
Marcus: Hej! Jag har inte ändrat mig där. Det är tre aktier inom olika sektorer och med olika förutsättningar. New Mountain ger högst direktavkastning och där är utdelningen hela avkastningen. I de andra två kan man hoppas på kursuppgång.

Nicke Nyfiken: Hej, varför stiger A-aktien i Tele2 med 18,60 procent och B-aktien inte ens i närheten?
Marcus: Hej, för att handeln i A-aktien är så tunn att det blir stora och omotiverade kursrörelser där. Hittills idag ser hela handeln ut att vara 11 aktier för 102 kr styck. Det är inte mycket att bry sig om. Det går inte ens att lägga köporder i Tele2 A via Avanzas sajt ”på grund av risk för avvikande prissättning”.

_Hogge_: Hej Marcus, Hur trött är du på frågan: Nämn 5 favoritaktier för en långsiktig portfölj?
Marcus: Hej! Det är ett favoritämne, men det är svårt att svara för vi är alla lite olika som placerare.

Sigmund: GOD JUL! Är det dags att sälja SSAB-aktierna nu även för den som är långsiktig?
Marcus: Hej! Att ta hem lite vinster är nog långsiktigt inte fel.

Fredrik : Tjenare! Håller du fortfarande fast vid din rek om Beier ref efter deras nyhet om tillköp? Tror du aktien bottnar vid 130 kr som sist?
Marcus: Hej! Långsiktigt är det fortsatt ett bra bolag jag tror hårt på. Kortsiktigt kan nyemission etc sätta en del fortsatt press på kursen.

Moderator: Nu tar aktiechatten paus och Marcus Hernhag är tillbaka den 13 januari. Tills dess vill vi passa på att önska alla en god jul och ett gott nytt år!