Aktiechatt I veckans aktiechatt berättade Marcus Hernhag vilka aktier han senast ökat i och vilken som står på tur. Dessutom listade han de mest köpvärda investmentbolagen just nu. 

Jörgen: Hej Marcus! Vilka är dina tio största innehav nu? Vilka/vilket skulle du helst öka i nu?
Marcus: Hej! Mina tio största innehav i storleksordning är Swedish Match, Brookfield Infrastructure Partners, Brookfield Renewable Partners, Brookfield Asset Management, Sampo, Ework, Cibus Nordic Real Estate, Crown Castle International, Xact Högutdelande och Digital Realty Trust. De jag ökade i senast var SBB D och Arbor Realty. När kurstrenden börjar stabilisera sig i Southern Copper vill jag köpa mer där.

Knutsson: Hej! Vilka tre investmentbolag ser du som mest köpvärda just nu och vilket skulle du absolut inte köpa?
Marcus: Hej! Investor, VNV och Kinnevik är tre bra investmentbolag. Jag skulle aldrig köpa Traction, som enligt Nasdaq Stockholms statistik är det investmentbolag som fått stryk av börsindex på 3, 5 och 10 år fått sämre avkastning än börsindex.

Erik: Hej! Jag saknar bra teknikbolag i min portfölj men de flesta känns väldigt högt värderade (Sinch, Hexatronic osv.). Har du några tips på köpvärda teknikbolag? Mvh
Marcus: Hej! De två du nämner är två favoriter. Hexagon är ett tredje alternativ där tillväxtförutsättningarna finns och framtiden är spännande. Enea känns både bra som bolag och inte så förfärligt dyra räknat på nuvarande vinster.

Mikael: Hej! Har du tips på 5 stabila utdelningshöjare? (Gärna kvartalsvis.)
Marcus: Hej! Stabil verksamhet och högre ordinarie utdelningar ser vi bolag som Bahnhof, Castellum och amerikanska JNJ. Jag tror även Astra kommer att börja höja framöver. Med lite tur klarar Tele2 B det också nu när engångsutdelningarna går mot sitt slut.

Roffe: Hej Marcus, Vad har du för favoriter bland svenska högutdelare inför 2022? Ework känns rätt ok fortfarande va? Mvh Roffe
Marcus: Hej! Ja, Ework har positiv trend och går bra som bolag. Fortfarande ett okej val. Investor lär även de i ett hyggligt börsklimat klara sig väl. Lite säkrare utdelningsfavoriter är Astra Zeneca, SBB D och Tele2 B. Utdelningshöjaren Fortnox verkar bara ånga på aktiemässigt, men här är direktavkastningen riktigt låg.

Jonas: Hej Marcus, vad tror du om investmentbolagen i framtiden?
Marcus: Hej! Jag tror fortsatt att de över tid kommer att i genomsnitt avkasta mer än börsindex. Värderingarna har kommit ned en bit nu, men kortsiktigt är det osäkert hur kurserna kan stå sig.

Gusten: Hej! Hur ska man göra med sina aktier i Swedish Orphan Biovitrum? Tacka ja? Avvakta utfallet, med risk att bli tvångsinlöst? Eller att kursen sjunker om de inte får in över 90% Storägarna/styrelsen säger ja, men läste att TIN Fonder säger nej…..
Marcus: Hej! Det verkar ännu inte vara bråttom att sälja om man gillar bolaget långsiktigt. Blir det ja blir det sannolikt förlängd anmälningstid så du kan tacka ja innan avnotering och tvångslinlösen. Blir det nej och budet dras tillbaka eller genomförs i den utsträckning det blivit acceptanser kommer kursen kortsiktigt att rasa. Inget lätt läge.

Funderaren: Hej! eftersom jag inte kan så mycket om aktier så har jag spridit riskerna och har ca 45-50 aktier värt ca 3 milj avkastningen har varit ca 20-25 % per år dom senaste tre åren. vad tycker du om den taktiken?
Marcus: Hej! Det låter bra så länge du inte har fler aktier än du hinner med att följa.

Alex: Hej! Hej! Hur ska man göra med sina aktier i Veoneer? Tacka ja? Avvakta utfallet ?Tack för svar
Marcus: Hej! Den nya högre budet lär nog gå igenom så ta budet du.

Marie: Hur ser du på Byggfakta som investering?
Marcus: En rätt bra snabbväxare i en mycket intressant nisch. Digitalisering inom bygg. Problemet är den snåriga koncernredovisning, turerna med Gamla Byggfakta och Byggfakta Group i prospektet är bland det värre jag sett. Den organiska tillväxten såg heller inte alls imponerande ut för att vara en snabbväxare.

Filip: Tankar om CTEK efter senaste tidens uppgång? Dags att ta hem vinsten även för långsiktiga?
Marcus: Sett på fem till tio år lär kursen ändå kunna stiga mer, men visst är det dyrt kortsiktigt. Jag tror på fortsatt slagiga rörelser i CTEK en tid.

John: Tjena, vill minnas att du varit avvaktande till HM ett tag men hur ser du på dem nu med tanke på att utdelning nu är i pipen samt en bra återhämtning från mars 2020 men nu i år i nedåtgående trend?
Marcus: Hej, så länge trenden är så tydligt nedåt är det inte bra att bli alltför offensiv i H&M. Långsiktigt borde aktien vara intressant på dessa nivåer, men motgångar i Kina och fler butiker som kanske måste stängas gör att det finns utmaningar.

Åke: Hej! Tecknade du Flat Capital? Vad tror du om bolaget?
Marcus: Hej! Jag tecknade och tycker det är en bra chansaktie och investeringsbolag. Läs mer här: https://www.privataaffarer.se/darfor-ska-du-teckna-flat-capital/

Tacksam amatör: Du skrev i krönikan för en tid sedan att ”Det lönsammaste vi kan göra är att leta bra bolag och fynda deras aktier när det blir rea.” Anser du att det är rea nu på något/några investment-, skogs eller fastighetsbolag?
Marcus: Investor och Essity har blivit billigare jämfört med kurstopparna och det är två bra basaktier. Däremot känns det inte som någon total rea än, men det är å andra sidan inte säkert att det kommer att bli så mycket billigare heller.

Lövet: Hej Vad tror du om Volvo Car när de senare i höst introduceras på stockholmsbörsen?
Marcus: Hej! Det är inget renodlat elbilsbolag, så frågan är om det blir en sådan stämpel eller inte på aktien. Alla andra bilmärken ska också övergå till allt mer eldrivet.

Rospiggen : Vad tror du om VEF? Jag har gjort rejäl vinst på dom och funderar på att sälja.
Marcus: Det är väldigt vad VEF har gått upp snabbt på sistone. Kortsiktigt är det kanske läge att säkra lite vinster i alla fall. Jag gillar verkligen det där med fin tech i tillväxtmarknadsländer på tio års sikt, men jag förstår inte varför kursen rusat så snabbt. Sälj inte allt, men lite grann kanske.

Jonas: Hej Marcus ! Undrar över investmentbolaget VEF som du rekade häromsistens. Premie på 50% efter uppgång den senaste månaden som jag uppfattar det. Är detta överdrivet tycker du och vem gör värderingen av dom onoterade innehaven dom har ? Är det dom själva ?
Marcus: Hej! I bokföringen utgår de från redovisningslagarna och då är det i regel priset i senaste nyemissionen i respektive bolag som är kursen/värdet på aktierna. I praktiken kan aktiemarknaden spekulera i att det ska vara andra prislappar på innehaven. 50% i uppgång på 1,5 månader måste vara mer aktieuppgång än vad substansvärdet har ökat.

Simpan: Vad tror du om Byggfakta på sikt? Den fick ju ingen superstart men ingen jättedipp heller.
Marcus: Spännande aktie att följa, fortsätter tillväxten under lönsamhet lär kursen förr eller senare vända upp.

Mats Moberg : Några bra amerikanska investmentbolag
Marcus: Kanadensiska Brookfield Asset Management och amerikanska Berkshire Hathaway blir mina tips då.

Mackan: Hej! Vad tror du om Essity på dessa nivåer? Sedan öppningarna bör volym och vinst stiga, varför lyfter inte aktien? Känns som att vi missar något.
Marcus: Hej! Tråkig kurstrend och det möter höga massapriser vilket gör inköpen dyrare. Långsiktigt gillar jag Essity.

Jonas H. : Hej Hur ser du på Oatly som en långsiktig aktie att äga?
Marcus: Hej! Spännande chansaktie, men jag är osäker på hur nyttiga deras produkter verkligen är om vi tittar på mängden kalorier och annat. Det finns två läger tror jag, de som menar att vegetariskt är bra och de som tittar på resten. Men jag är inte fullt insatt i just den debatten.

Filip: Tycker du att ICA gruppen är ett bra val av defensiv aktie i portföljen eller finns det bättre alternativ?
Marcus: Ja, det är ett bra defensivt inslag i portföljen.

Martin: Hej! En fråga om fastighetsaktier. Man tror att den amerikanska 10-års räntan kommer röra sig uppåt. Hur slår det mot aktierna tror du? Blir det någon skillnad mellan a/b och pref aktier? Martin
Marcus: Hej! Ja, det kommer att sätta viss press. Sannolikt mest på preffar som har högre utdelning och värderas mest utifrån direktavkastning.