Chatt I fredagens chatt avslöjade Marcus Hernhag vilka aktier han skulle passa på att köpa vid ett eventuellt ras på börsen. Han tipsade också om fem amerikanska basaktier med utdelning för en ny portfölj.

Yvonne : Hej, vid ett eventuellt ras på börsen, vilken aktie skulle du passa på köpa då?
Marcus: Hej! Aktier jag gärna köper är Fortnox, BTS, Alfa Laval, Beijer Alma och T. Rowe Price. Aktier jag äger men gärna ökar i om kursen kommer tydligt ned är Axfood och Sibanye Stillwater.

Christian : Hej Marcus, vilka fem amerikanska basaktier hade du startat en ny portfölj med?
Marcus: Hej! Fem amerikanska basaktier med stabil utdelning blir JNJ inom hälsa, Realty Income inom fastigheter, Microsoft inom IT, Procter&Gamble inom konsumentprodukter, samt Nextera Energy inom grön energi.

Pumba: Hej Marcus! Har du hittat några nya fynd på börsen i turbulensen som passar din utdelningsportfölj?
Marcus: Hej! Fynd vet jag inte, men jag har köpt aktier i USA-noterade Sibanye Stillwater. De har gruvor för guld, platinametaller och batterimetaller som används i batterier och bränslen. Misstänkt hög direktavkastning just nu, men i cykliska bolag får vi räkna med att utdelningen svänger framöver.

Anton: Hej! Vad tycker du om Fortnox nu? Om inte köpvärd riktigt än, så ungefär när?
Marcus: Hej! Jag sålde Fortnox i veckan på grund av för hög värdering och att de var uppe kring gamla kursrekord runt 60 kr. Jag hann sälja för cirka 55 kr men de har fortsatt rasa sen dess. Vid 35-41 kr blir Fortnox köpvärt igen, tycker jag, för kring de kursnivåerna har de vänt upp förut vid två tillfällen.

Persson: Hej, Kinnevik brukar rekommenderas som en säker investering. Hur ska man agera nu?
Marcus: Hej! Kinnevik blir säkert bra på lång sikt, men trenden oroar och det är inte bråttom att köpa där än. Så länge de skriver ned värdena på de onoterade innehaven är det läge att ta det lite försiktigt med aktien.

Adi: Hej Marcus. Tele2 har ju en riktig bra utdelning på 16,40 kr. Hur skulle du göra? Köpa strax före utdelningen eller på utdelningsdagen?
Marcus: Hej! 13 av de kronorna är bonusutdelning som inte kommer tillbaka. Jag skulle köpa Tele2 på x-dagen då aktien fallit ungefär med utdelningsbeloppet, även om det inte spelar någon större roll.

Olof: Hej Marcus! Jag har funderat på att köpa in mig i JM som fallit mycket senaste tiden. Hur resonerar du vad avser eventuellt godkänt köpläge för en långsiktig utdelningsinvesterare?
Marcus: Hej! JM har höjt utdelningen i 13 år i följd och aktien ser billig ut nu med en direktavkastning på 5,5 procent. Marknaden oroar sig i vanlig ordning för det konjunkturkänsliga inslaget i byggbolaget nu när konjunkturen avmattas en smula. Jag är inte helt övertygad om de långsiktiga tillväxtförutsättningarna i JM eller andra byggbolag, men som kassako är det ett bra bolag.

Bewingad: Hej Marcus, Embracer hissas konstant bland analyshus och utses konsekvent som sektorfavorit och liknande, samtidigt som många fonder har Lasses spelfabrik som tyngsta innehav. Hur ser du på Embracer i dagsläget då de tycks gå från en ny botten till en annan på månadsbasis?
Marcus: Hej! Det kan nog dröja något år eller så tills nästa uppgångsfas för tillväxtbolag på börsen. Om inte bolaget börjar visa oväntat stora vinster förstås. Bolaget har så många spelsatsningar nu att risken är lägre, och slår något av spelen rejält finns det uppsida.

Matilda : Hade du ”suttit still i båten” gällande Sinch, eller hade du sålt?
Marcus: Jag sitter stilla.

Patrik: Hej Marcus. Har en chanspost i Climeon. Vad tror du om dem på fem till tio års sikt?
Marcus: Hej! Potentialen finns där, men jag börjar tveka när det ska hända något.

Clavette: Hej Marcus. Hur göra med Corem Pref och erbjudandet att byta till D-aktien? Har skrivits om att det inte är ett bra erbjudande… Men om många byter riskerar väl likviditeten i preffen att bli låg? Förslag hur göra?
Marcus: Hej! Det finns en sådan risk, men preferensaktien är sammantaget bättre än D-aktien. Jag tycker därför att man tills vidare ska behålla preffen och tacka nej till D-aktien, men överväga sälja om kursen går upp mot 325 kr eller om handeln i aktien börjar bli låg.

Norrland: Nordeas utdelning i fjol beskattades av Finland med 35 procent och vidare av Sverige med 15 procent efter skatterabatt på 15 procent. Alltså totalt 50 procent skatt på utdelning. Finns det något enkelt sätt att få tillbaka de 20 procent för mycket som jag betalat i skatt till Finland? Den blankett som finns för ändamålet är inte helt enkel att sätta sig in i.
Marcus: Det enda enkla jag känner till är att äga aktierna via en bra KF (kapitalförsäkring). Då fixar pensionsbolaget/banken källskatteproblemet åt dig, även om det kan ta tid. Möjligen kan det gå bra via ISK hos Nordnet också då de i Finland har statusen ”registrerad förvarare” och därmed dras det inte lika mycket källskatt.

Börje: Hej Marcus, hur gör jag med mina aktier i Svedbergs som jag helst inte vill sälja till föreslaget inlösenpris? Går budet igenom?
Marcus: Hej! Nej, det tror jag inte budet gör. Det är ett budpliktsbud och det ligger inte på någon särskilt hög kursnivå. Avstå budet tills vidare.

Marcela: Hej Marcus, hur ser du på 4-procentregeln nu när inflationen är så hög? Gäller det fortfarande 4 procent? Eller ska man tänka annorlunda där?
Marcus: Hej! Nej, 4 procent gäller som regel för att veta när du kan börja leva på kapitalet på heltid. Sen ska du höja det antal kronor du tar ut varje år med inflationen. Kapitalet lär ändå räcka så länge börsbolagen har lika mycket inflation i intäktsled som i kostnadsled, för då inflateras även vinst och kassaflöden.

Micke: Hej! Är SBB D bästa alternativet om man är intresserad av månadsutdelare med hög direktavkastning, när de byter till det det vill säga? Eller föredrar du exempelvis Cibus?
Marcus: Hej! SBB D delar ut kvartalsvis, men SBB B är en månadsutdelare. Jag föredrar Cibus i nuläget.

Daniel: Hej, vad är anledningen till att du har så stor del amerikanska aktier i din utdelningsportfölj och inte svenska? Är det på grund av valutan?
Marcus: Hej! Den främsta anledningen är att det finns många bra bolag i USA, och det i branscher som inte ens finns i Norden. Som renodlade utdelningshöjare inom IT-infrastruktur och grön energi. Sen sprider jag riskerna och får en lite stabilare utveckling. I år har dollarn hjälpt min avkastning, jag tror jag är ner någon procent från årsskiftet.

Mattias: Hej Marcus! Funderar på att köpa SBB eller Castellum på nuvarande nivåer. Vilken av dem tycker du ser mest attraktiv ut nu?
Marcus: Hej! Det borde vara bästa läget i SBB efter nedgången där och den substansrabatten som finns. Men Castellum har alltid vuxit mer långsamt och försiktigt och det känns tryggt.

S: Hej Marcus! Oscar Properties har ju efter några års bedrövelse fått fart på skutan och vänt företaget positivt, tycker jag. Vad ser du för potential samt när de nu visar vinst, tror du de startar med utdelningar på preffen igen? / S
Marcus: Hej! Jag har ingen aning om när Oscar P eventuellt delar ut på preffarna igen. Antagligen kommer det ett bud om att konvertera till stamaktier istället, men efter all uppskjuten utdelning och ränta på det håller det på att bli rätt mycket. Svårt att värdera både stamaktien och preffarna, tycker jag efter alla nyemissioner och strukturaffärer.

Jacob : Hej! Vad tror du om att lägga in Tele2 i portföljen som genererar ett extra kassaflöde?
Marcus: Hej! Långsiktigt tror jag bra, om den idén. Tele2 lär ge en bra ordinarie utdelning framöver, men kanske ska du vänta på rekyl i aktien?

Polly: Axfood fick en topp men vände ner igen efter kvartalsrapporten. Ser du fortfarande Axfood på lång sikt?
Marcus: Absolut, men aktien är fortfarande dyrare än vanligt. En välbehövlig rekyl i en stigande trend är det vi såg. Rapporten i sig var bra.

Samuel: Nordic Semiconductor p/e 55 har fallit 40 procent i år, är det köpläge eller är det bättre att satsa på exempelvis Broadcom p/e 38? Har du någon åsikt om B&G Foods Inc, grundat 1889, p/e 23, direktavkastning 6,58 procent?
Marcus: Nordic Semiconductor tror jag är en bra chansaktie. Amerikanska Broadcom är kanske större och stabilare och har bredare verksamhet, på gott och ont. Dessutom stigande utdelning, vilket jag gillar.

Jocke: Hej Marcus! Är det dags att sälja AT&T nu? Varför har jag fått Warner Bros aktier? Ska de också säljas? Funderar på att köpa Tele2 istället.
Marcus: Hej! AT&T är i alla fall renodlade mot teleoperatörsverksamhet nu. TimeWarner ska gå ihop med Discovery och jag skulle undvika den sektorn. Till och med Netflix rasar. Det är inte lätt att veta vilken som blir vinnaren. Däremot vet vi att telenäten kommer att användas av alla som streamar.

Victor : Hej Marcus! Hur värderar du Volvo B på kort sikt efter rapporten?
Marcus: Hej Fallande orderingång oroar mig lite, men kursen har redan kommit ned en bra bit. Jag är neutral till aktien. Kortsiktigt ser jag ingen kurstrend som direkt pekar uppåt.