Krönika Eufori innebär total glädje. Eurforifasen är den sista uppgångsvågen i en kursuppgång på börsen. Den kännetecknas av att den är en acceleration uppåt, vilket beror på att börsspykologin är allt för optimistisk och allt färre vill stå utanför börsrallyt. Tidsmässigt kan euforin vara i månader och toppen kan se olika ut och pågå olika länge även den.

Efter det är frågan hur lång och djup nedgången blir. Den kan bli lång och hård, men det kan också bli enbart tråkigare kurstrend med lite dragning nedåt.

På börsen har vi under senhösten sett ett antal accelerationer som kan vara början på slutet för uppgångarna. Mjukvarubolaget Fortnox har rusat 30 procent efter att Carnegie köprekommenderade aktien den 27 november. Långsiktigt gillar jag fortsatt bolaget och för passiva investerare är det inget säljläge sett på flera års sikt.

Kortsiktigt är läget mer tveksamt. Det finns inget i bolaget som plötsligt har blivit 30 procent bättre. Aktien har bara blivit dyrare. Att efter en lång uppgång plötsligt se denna acceleration som inte ens drivits av bolagsnyheter indikerar att det är ren eufori i aktien. Det skulle inte förvåna mig om det under vintern bildas en toppformation inför en paus eller nedgång.

Även för elbilarnas Tesla kom det en stor acceleration med start i november. Jag har svårt att se ett slut på uppgången i detta fall, men utifrån börspsykologins grunder är denna stora glädjefas sista rycket innan en lite längre paus.

Behöver du ditt kapital till annat inom ett par år är det förstås läge att vikta ned i aktierna. Tror du stenhårt på bolagen på flera års sikt är det ingen idé att försöka tajma börsen. Även om Tesla är en potentiell aktiebubbla  går det inte att gissa från vilken höjd kursen toppar eller när. Tidigare i år har pauserna varit två till tre månader. Det kan bli längre den här gången.

I grunden är jag tills vidare börsoptimist inför 2021. Allmänt tror jag det kommer att bli ett helt annat sorts börsår än 2020. Det kan till och med bli ett börsår där värdeaktier klarar sig relativt bättre och inte tappar så mycket mot till växtaktier.

Pendeln slår fram och tillbaka, även på börsen.