Bostad Kombinationen av stigande priser och fler bostadsaffärer gjorde att det såldes bostäder för rekordbeloppet 63 miljarder kronor via bostadssajten Hemnet i maj. Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Det har talats mycket om att pandemin gör att fler är benägna att lägga mer på boendet och flytta till något nytt. De här siffrorna ger en tydlig bild av det, mätt i kronor. Folk kan onekligen betala mycket för bostäder”, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Jämfört med maj i fjol såldes det 20 procent fler bostäder på successionsmarknaden, alltså exklusive nyproduktion, samtidigt som priset på den genomsnittliga sålda bostaden ökade med 22 procent. Sammantaget har det gjort att den totala omsättningen ökade med hela 47 procent – till rekordsumman 63 miljarder kronor.

”Maj var en ny rekordmånad och vi ser inga som helst tecken i våra data på att det svalnar av, utan det är fortsatt stigande priser, många publiceringar och höga säljvolymer”, säger Erik Holmberg.

De senaste tolv månaderna har det sålts bostäder för totalt 552 miljarder kronor, även det ett nytt rekord och 29 procent över motsvarande summa föregående tolvmånadersperiod.

”Det påverkas av att förra sommaren var så speciell, med en rekordhög aktivitet på bostadsmarknaden. Det är ett lite liknande läge även nu, där färre reser och det finns en hög efterfrågan på bostäder. Så vi tror att vi kommer att ha en relativt hög aktivitet på bostadsmarknaden även den här sommaren”, säger Erik Holmberg.