Bostad Utbudet av enrumslägenheter till salu på bostadssajten Hemnet har ökat trendmässigt sedan mitten av 2017 och nådde i augusti en ny rekordnivå. Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Det rekordhöga utbudet beror på två saker. Dels har vi haft en trend med ett ökat utbud sedan 2017, som mest sannolikt hänger ihop med amorteringskraven, dels har vi pandemin som fått många att söka större bostäder”, säger Erik Holmberg, analytiker vid Hemnet, till Nyhetsbyrån Direkt.

Augusti är den månad på året då utbudet av ettor är som högst och i år fanns det 4.744 ettor till salu på Hemnet i augusti, nytt rekord för en enskild månad och 15 procent fler än i augusti i fjol.

”Det kommer ut många ettor till salu och de går långsammare att sälja än tidigare, vilket bygger upp utbudet”, säger Erik Holmberg.

Utbudet av ettor har alltså ökat trendmässigt sedan mitten av 2017. Mätt som ett tolv månaders glidande medelvärde, som jämnar ut de stora säsongsvariationerna, fanns det åren före 2017 drygt 2.000 ettor till salu varje månad på Hemnet. Detta har sedan stigit successivt och för att nu vara över 3.500, alltså en uppgång med närmare 70 procent.

”Det beror mest sannolikt på amorteringskraven, som slår hårdare mot ensamma låntagare. Det ger en lägre köpkraft och minskad efterfrågan”, säger han.

Den 31 augusti avslutades det undantag för amorteringskraven som gällt under pandemin. Enligt Erik Holmberg är det inte givet hur detta kommer att påverka marknaden för ettor.

”När amorteringskraven kommer tillbaka kanske en del måste välja mindre lägenheter än de annars kunde ha gjort. Trots att det höga utbudet av ettor sannolikt till stor del beror på amorteringskraven är det inte säkert att utbudet ökar när kraven kommer tillbaka, det kan bli tvärtom”, säger han.

Han tillägger att små lägenheter också kan få revansch om pandemin går mot sitt slut.

”Om saker och ting börjar återgå till det normala igen kan man tänka sig att den ökade efterfrågan på större boyta också avtar, vilket skulle vara till fördel för enrummare. Dessutom kan fler yngre komma tillbaka i jobb igen, vilket kan leda till ett uppsving för ettor”, säger Erik Holmberg.

Bild: Utbud ettor

image