Eluppvärmda villor kan avskräcka spekulanter med tanke på dagens elpris.

Bostad Drygt 40 procent av bostadsköparna på bostadssajten Hemnet uppger att den senaste tidens stigande elpriser har påverkat deras bostadssökande. Det visar en undersökning från Hemnet, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Att fyra av tio bostadsköpare uppger att de påverkats av de stigande elpriserna tycker vi är en ganska hög andel. Med tanke på den uppmärksamhet de rekordhöga elpriserna har fått är det klart att de får effekter även för bostadsköpare”, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Av besökarna på Hemnet som de planerar att köpa en bostad inom 12 månader uppger 41 procent uppger att deras bostadssökande påverkats av de stigande elpriserna. 15 procent uppger att de påverkats i hög utsträckning och 26 procent till viss del.

Erik Holmberg påpekar att detta gäller för alla bostadsköpare, rimligen är andelen högre bland de som söker en villa.

”Nu är vi mitt uppe i de rekordhöga elpriserna, över en längre period lär de inte påverka lika mycket, men just nu får de sannolikt en effekt på efterfrågan. Det handlar sannolikt framför allt om en förflyttning av efterfrågan, där bostäder med lägre elkostnader blir mer efterfrågade samt till viss del bostadsrätter i förhållande till villor”, säger han.

De bostadsköpare som påverkats i sitt bostadsletande av de stigande elpriserna har också fått uppge hur de påverkats. 49 procent svarar att de söker en bostad med lägre elkostnad – alltså totalt 20 procent av alla bostadsköpare. 29 procent uppger att de söker en bostad med ett lägre utgångspris – motsvarande 12 procent av alla bostadsköpare.

”Att bostadsköpare påverkas är inte samma sak som att elpriserna får en stor effekt på priserna, det är inte heller något vi kan se i våra data än så länge. Dessutom finns många effekter som påverkar bostadsmarknaden samtidigt, där pandemin till exempel i stället ökat efterfrågan på större bostäder och villor”, säger Erik Holmberg.