Bostad Boprisförväntningarna bland besökarna på bostadssajten Hemnet stabiliseras i september. Det visar Hemnets köparbarometer.

Efter tre månaders nedgång stabiliseras prisförväntningarna nu i september, där andelen som tror på stillastående priser ökar, enligt Hemnets analytiker Erik Holmberg.

Han säger att prisförväntningarna därmed är ytterligare ett tecken på att bostadsmarknaden nu går in i en lugnare fas än tidigare under pandemin.

– Även om vi i augusti hade en fortsatt hög aktivitet på bostadsmarknaden ser vi att försäljningarna går lite långsammare och att det inte är samma tryck på budgivningarna som i våras. Köparbarometern indikerar också att vi även får en lugnare och lite mer avvaktande marknad under hösten, säger han.

Bland besökarna på Hemnet som planerar att köpa bostad räknar nu 36 procent med stigande priser de närmaste sex månaderna, jämfört med 37 procent förra månaden. Samtidigt tror 20 procent på sjunkande priser, jämfört med 22 procent föregående månad.

Nettotalet, skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande priser, stiger därmed marginellt, till 16 procent i september jämfört med 15 procent i augusti.

– I stort sett är nu förväntningarna tillbaka på nivåerna i början av 2020, före pandemin, och pandemieffekten ser därmed ut att ha klingat av, säger Erik Holmberg.

 

Bild: Köparbarometer Hemnet

 

image

 

Bild: Köparbarometer nettotal

 

image