Bostad Boprisförväntningarna bland besökarna på bostadssajten Hemnet steg betydligt i februari. Det visar Hemnets köparbarometer.

Hemnet noterar att den tydliga återhämtningen av prisförväntningarna som vi såg i januari fortsätter i februari, framför allt som ett resultat av att vi nu verkar närma oss slutet på perioden av räntehöjningar från Riksbanken.

”Bostadsmarknaden har startat året piggt på många håll och vi ser också stigande börser vilket är ett tecken på att optimismen i marknaderna börjat komma tillbaka”, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Bland besökarna på Hemnet som planerar att köpa bostad räknar nu 22 procent med stigande priser de närmaste sex månaderna, jämfört med 14 procent förra månaden. Samtidigt tror 43 procent på sjunkande priser, jämfört med 53 procent föregående månad.

Nettotalet, skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande priser, stiger därmed till -21 procent i februari, upp från -39 procent i januari och den högsta siffran sedan maj 2022.

Prisförväntningarna toppade senast i mars 2021 men vände kraftigt ner i maj 2022 då Riksbanken ändrade sin räntebana. I november var nettosiffran rekordlåg men sedan dess har tron på stigande priser till viss del kommit tillbaka.

”Samtidigt bör man ha med sig att det fortsatt är väsentligt fler som tror på sjunkande priser än på stigande priser. Den fortsatta ränteutvecklingen kommer få stor betydelse för bostadsmarknaden även framöver”, säger Erik Holmberg.

Bild: Köparbarometer Hemnet

image

Bild: Köparbarometer nettotal

image