Bostad Boprisförväntningarna bland besökarna på bostadssajten Hemnet fortsätter upp i januari, till den högsta nivån på sex månader. Det visar Hemnets köparbarometer.

”Prisförväntningarna fortsätter att stärkas. Det drivs framför allt av att andelen som tror på sjunkande priser går den till lägsta nivån sedan i somras. Vi har sett att december var en förhållandevis stark månad prismässigt och när vi nu går in i det nya året med en relativt stor optimism kan vi förvänta oss en pigg inledning på bostadsmarknaden 2022”, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg.

Bland besökarna på Hemnet som planerar att köpa bostad räknar nu 41 procent med stigande priser de närmaste sex månaderna, jämfört med 39 procent förra månaden. Samtidigt tror 15 procent på sjunkande priser, jämfört med 20 procent föregående månad.

Nettotalet, skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande priser, stiger därmed till 26 procent i januari jämfört med 19 procent i december. Senast förväntningar var högre var i juli.

”Möjligen påverkas marknaden av att de nya restriktionerna, men en skillnad mot tidigare under pandemin är att det nu är lägenheter i Stockholms innerstad som leder prisuppgången. Villamarknaden visar inte samma uppgångar som tidigare under 2021, så vi har haft ett visst skifte”, säger Erik Holmberg.

 

Bild: Köparbarometer Hemnet

 

image

 

Bild: Köparbarometer nettotal

 

image