Skistars satsning på camping och fjällcykling har blivit succé.

Sektor Hemester-bolagen har fortsatt vind i seglen efter andra pandemisommaren. Skistar som gjort ett stort omställningsarbete och nu sjösatt en stor sommarsatsning med bland annat campingplatser i fjällmiljö för husbilar och husvagnar har i sommar 83 procents högre bokningsläge än ifjol.

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, intervjuade i en podd tidigare i sommar Skistars nye vd Stefan Sjöstrand, som tillträdde precis vid inledningen av pandemin ifjol.

Då befann sig Skistar i en kris, och frågan Stefan Sjöstrand ställde sig var varför Skistar bara kapitaliserade på halva året? Svaret gav sig självt, och en plan för en ordentlig sommarsatsning sjösattes, med klättring, paddel, cykel samt campingplatser för husbilar och husvagnar på programmet.

Oexploaterad mark

Satsningen har blivit en succé som följts av fortsatt utbyggnad klättringsmöjligheter, padel, och möjligheter att ta med cykel i liften.

Bolaget hade 5 miljoner kvadratmeter mark som bara var exploaterat till hälften. Stora ytor gjordes det ingenting med. Sedan dess har sommarsatsningar som inbegriper husbils- och husvagnscamping inletts.

Padel med fjällutsikt

Andra nya Skistar-aktiviteter med inriktning på sommarturism är padelbanor med fjällutsikt och äventyrsgolf med nio hål. Det pågår även en satsning på att anlägga nya cykelslingor, vilket fått ett stort genomslag.

Även flera ungdomssatsningar har mottagits väl av kunderna, säger Stefan Sjöstrand i podden. Fjällcykling med vägledning av guider är till exempel en ny ungdomsaktivitet som i särskild utsträckning lockat unga sommarturister.

Stefan Sjöstrand säger i podden att han också tror att bolagets digitala utveckling gynnat affären, till exempel testades förra sommaren digital incheckning som sedan sjösattes inför vintern, vilket frigjorde receptionspersonalen för andra möten med kunderna.

Kursrusning under pandemin

Just nu står aktiekursen på cirka 160 kr, en ordentlig höjning från bottenlägets cirka 60 kr vid inledningen till pandemin i mars ifjol. Och bokningsläget är samtidigt 83 procent högre än ifjol.

Ett annat exempel på bolag som dragit nytta av hemester-trenden är Kabi. Intresset för husbilar och husvagnar har ökat enormt.

– Tidigare var det mest seniorer som köpte husbilar och husvagnar, men nu är det helt andra åldersgrupper som är intresserade, säger Nicklas Andersson.

Generation Z i husbil

– Det amerikanska bolaget Outdoorsy rapporterar till exempel att uthyrning och försäljning nu helt domineras av generation Z. Pandemin har ändrat på vanor och beteenden. Även Kabe drar nytta av den trenden, säger han.

Generation Z är personer födda från millennieskiftet och uppvuxna mellan 1995 och 2013, och det är just nu den dominerande kundgruppen för mobila hem.