Fonder Aktiemarknaden i Vietnam nådde toppnivån en vecka in i april i år. Sedan dess har fallet varit tungt, cirka 25 procent. Enligt Tundra Fonder var oktober månad ”brutal” – men det öppnar för köpläge.

Generellt var proppen ur under förra månaden, specifikt för tillväxt- och frontiermarknaderna, menar Mattias Martinsson, förvaltningschef på Tundra Fonder, som bland annat förvaltar fonden Tundra Vietnam.

– Oktober var en tuff månad. Flera av frontiermarknaderna har devalverat valutorna och det har varit nervöst i tillväxtmarknadsländerna som påverkas starkt av läget i USA men även av vad som händer i Europa, säger han.

Flera av marknaderna har ”tagit smällar” som inte omedelbart kommer i retur, menar Mattias Martinsson och jämför med 2011. Innevarande år har varit nästan lika dåligt som det året då fokus låg på den europeiska krisen. Året efter, 2012, blev ett starkt år.

– Vi har haft ett utrensningsår nu, men sådana brukar följas av starka uppföljningsår. Få vågar tro på det, men vi är förhoppningsfulla inför nästa år och vi ser att valutorna är billiga just nu. Och underavkastningen mot utvecklade marknader, främst USA, är ovanligt stor just nu. Om det inte blir en stor global kris eller en riktig börskrasch i USA, kan det bli ett fint år, säger Mattias Martinsson.

Vietnam tillhör de frontiermarknader som har egen oljeproduktion. Men ett lägre oljepris behöver inte vara kritiskt, utan det är positivt i inflationstermer. Oljeprisfallet på 25 procent under de senaste sex veckorna innebär därför en bonus även för Vietnam.

Mattias Martinsson är inte ensam om att bedöma läget i Vietnam som positivt. Enligt James Bannan, som tillsammans med Hans-Henrik Skov förvaltar gränsmarknadsfonden Coeli Frontier Markets, ser det ekonomiska läget i Vietnam ljust ut och landet återfinns bland Bannans geografiska topp tre-val för framtiden, rapporterar Direkt Fonder.

Även Bloomberg har uppmärksammat ett gryende läge i Vietnam. I en intervju med Ashmore Groups Londonbaserade fondförvaltare Andrew Brudenell konstateras att det lokala vietnamesiska indexet VN-index fallit kraftigt, 23 procent från toppen den 9 april i år. Handelskonflikten med Kina har starkt oroat marknaderna.

MSCI Asia Pacific Index har tappat 13 procent under samma period, vilket kan jämföras med S&P 500 som ökat lite mer än 1 procent.

Det har fått till följd att Ashmore Group fördubblat sin exponering mot vietnamesiska aktier sedan slutet av första kvartalet i år, enligt förvaltaren. Det gäller framför allt bankaktier och konsumtionsvaror som är märkbart billigare än tidigare.

Skillnaden är stor, menar Andrew Brudenell, jämfört med för ett år sedan då värderingarna i Sydostasien var alldeles för höga.

Hela utvecklingen pekar alltså på att det är köpläge i Vietnam, trots att fastighetssektorn utgör ett visst hot, vilket även den höga inflationen gör. BNP är stark, och valutan är inte särskilt hårt pressad, menar han.

Tundra Vietnam A tappade 9,1 procent i oktober, vilket är sämre än jämförelseindex FTSE Vietnam TR som backade 7,7 procent. Men på tolv månader är fonden ändå upp 18,3 procent.

ISK
Startar twitterupprop mot ny ISK-skattStort gensvar på några timmar
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Bolund om Swedbank: Systemet har varit för tandlöst
Wall Street
Svagt uppåt på Wall Street
Foto: istockphoto
Börsen
Skandia: Uppenbar risk för ett skakigt börsår"Riskspridning i fokus"
Analys
Analys: Behåller köprådet på Swedbank
Börsen
Uppåt för åttonde dagen i radSwedbanks största fall på tio år
Foto: Erik Simander/TT
Swedbank
Nasdaq stänger derivathandeln kring Swedbank efter aktieraset
Foto: Rickard Kilström
Analys
DNB: Holländsk oro grumlar stark Betsson-rapport
Bank
SVT: Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt
Analys
Hernhag: Osäkert nu – men långsiktigt är Garo helt rätt
Aktie
Ahlsell avnoteras 6 mars
Foto: istockphoto
Rapport
Sobi klart bättre än väntat – men aktien backar på börsen
Aktie
Ericsson tillerkänns 580 miljoner av indiska högsta domstolen
Rapport
Kycklingföretaget höjde resultatetFöreslår höjd utdelning
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat av SBB
Aktie
Norwegian: Storägaren säljer 10,4 miljoner teckningsrätter
Reporäntan
Ingves tror på fler räntehöjningar trots svag inflation
Gästkrönika
Rådgivaren: Därför ska du inte binda boräntan
Bank
Danske lämnar Ryssland och Baltikum
Resa
Tusenlappar att spara på flygbolagens bisarra prissättningMen i värsta fall blir du stämd
Foto: Hanna Franzén/TT
Reporäntan
SEB: Nästa räntehöjning först i april 2020
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Valuta
Lägre inflation än väntat – kronan sjunker kraftigt mot euron
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bankkort
Swedbank höjer valutaväxlingspåslaget på bankkort
Analys
Pareto förutspår risker i verkstaden
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bostadsbyggande starkare än väntat
19/2
Trading Direkt: Bostadsmarknaden och Lundin Mining
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Kepler: Lägre kassaflöde ökar osäkerhetenHalverar riktkursen för Oscar Properties