Fonder Aktiemarknaden i Vietnam nådde toppnivån en vecka in i april i år. Sedan dess har fallet varit tungt, cirka 25 procent. Enligt Tundra Fonder var oktober månad ”brutal” – men det öppnar för köpläge.

Generellt var proppen ur under förra månaden, specifikt för tillväxt- och frontiermarknaderna, menar Mattias Martinsson, förvaltningschef på Tundra Fonder, som bland annat förvaltar fonden Tundra Vietnam.

– Oktober var en tuff månad. Flera av frontiermarknaderna har devalverat valutorna och det har varit nervöst i tillväxtmarknadsländerna som påverkas starkt av läget i USA men även av vad som händer i Europa, säger han.

Flera av marknaderna har ”tagit smällar” som inte omedelbart kommer i retur, menar Mattias Martinsson och jämför med 2011. Innevarande år har varit nästan lika dåligt som det året då fokus låg på den europeiska krisen. Året efter, 2012, blev ett starkt år.

– Vi har haft ett utrensningsår nu, men sådana brukar följas av starka uppföljningsår. Få vågar tro på det, men vi är förhoppningsfulla inför nästa år och vi ser att valutorna är billiga just nu. Och underavkastningen mot utvecklade marknader, främst USA, är ovanligt stor just nu. Om det inte blir en stor global kris eller en riktig börskrasch i USA, kan det bli ett fint år, säger Mattias Martinsson.

Vietnam tillhör de frontiermarknader som har egen oljeproduktion. Men ett lägre oljepris behöver inte vara kritiskt, utan det är positivt i inflationstermer. Oljeprisfallet på 25 procent under de senaste sex veckorna innebär därför en bonus även för Vietnam.

Mattias Martinsson är inte ensam om att bedöma läget i Vietnam som positivt. Enligt James Bannan, som tillsammans med Hans-Henrik Skov förvaltar gränsmarknadsfonden Coeli Frontier Markets, ser det ekonomiska läget i Vietnam ljust ut och landet återfinns bland Bannans geografiska topp tre-val för framtiden, rapporterar Direkt Fonder.

Även Bloomberg har uppmärksammat ett gryende läge i Vietnam. I en intervju med Ashmore Groups Londonbaserade fondförvaltare Andrew Brudenell konstateras att det lokala vietnamesiska indexet VN-index fallit kraftigt, 23 procent från toppen den 9 april i år. Handelskonflikten med Kina har starkt oroat marknaderna.

MSCI Asia Pacific Index har tappat 13 procent under samma period, vilket kan jämföras med S&P 500 som ökat lite mer än 1 procent.

Det har fått till följd att Ashmore Group fördubblat sin exponering mot vietnamesiska aktier sedan slutet av första kvartalet i år, enligt förvaltaren. Det gäller framför allt bankaktier och konsumtionsvaror som är märkbart billigare än tidigare.

Skillnaden är stor, menar Andrew Brudenell, jämfört med för ett år sedan då värderingarna i Sydostasien var alldeles för höga.

Hela utvecklingen pekar alltså på att det är köpläge i Vietnam, trots att fastighetssektorn utgör ett visst hot, vilket även den höga inflationen gör. BNP är stark, och valutan är inte särskilt hårt pressad, menar han.

Tundra Vietnam A tappade 9,1 procent i oktober, vilket är sämre än jämförelseindex FTSE Vietnam TR som backade 7,7 procent. Men på tolv månader är fonden ändå upp 18,3 procent.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier som tagit stryk i rekylen
Aktier
Elva stabila sommaraktier
Börsen
Stark fredag på börsen
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Fonder
Tydliga samband mellan fondflöden och betygSpararna ratar fonder med låga betyg
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklare: Restriktiva banker bromsar bomarknaden
Foto: Malin Rudblom/TT
Deklarationen
Stort skattefel för reseavdraget
24/5
Trading Direkt: Börsen, teknisk analys och den svenska kronan
Listning
Mentice på väg mot First NorthMedicinteknikbolaget värt över 1 miljard
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
Credit Suisse: Ericsson gynnas av 5G-utvecklingen
Aktie
Industrivärden ser potential i VolvoHar köpt aktier för 822 miljoner
Sektor
Morgan Stanley: Guldkantade utdelningar i banksektorn
Listning
Så går det för Ossdsign i handelspremiären
Olja
Största oljeraset sedan årsskiftet
Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde