Fonder Aktiemarknaden i Vietnam nådde toppnivån en vecka in i april i år. Sedan dess har fallet varit tungt, cirka 25 procent. Enligt Tundra Fonder var oktober månad ”brutal” – men det öppnar för köpläge.

Generellt var proppen ur under förra månaden, specifikt för tillväxt- och frontiermarknaderna, menar Mattias Martinsson, förvaltningschef på Tundra Fonder, som bland annat förvaltar fonden Tundra Vietnam.

– Oktober var en tuff månad. Flera av frontiermarknaderna har devalverat valutorna och det har varit nervöst i tillväxtmarknadsländerna som påverkas starkt av läget i USA men även av vad som händer i Europa, säger han.

Flera av marknaderna har ”tagit smällar” som inte omedelbart kommer i retur, menar Mattias Martinsson och jämför med 2011. Innevarande år har varit nästan lika dåligt som det året då fokus låg på den europeiska krisen. Året efter, 2012, blev ett starkt år.

– Vi har haft ett utrensningsår nu, men sådana brukar följas av starka uppföljningsår. Få vågar tro på det, men vi är förhoppningsfulla inför nästa år och vi ser att valutorna är billiga just nu. Och underavkastningen mot utvecklade marknader, främst USA, är ovanligt stor just nu. Om det inte blir en stor global kris eller en riktig börskrasch i USA, kan det bli ett fint år, säger Mattias Martinsson.

Vietnam tillhör de frontiermarknader som har egen oljeproduktion. Men ett lägre oljepris behöver inte vara kritiskt, utan det är positivt i inflationstermer. Oljeprisfallet på 25 procent under de senaste sex veckorna innebär därför en bonus även för Vietnam.

Mattias Martinsson är inte ensam om att bedöma läget i Vietnam som positivt. Enligt James Bannan, som tillsammans med Hans-Henrik Skov förvaltar gränsmarknadsfonden Coeli Frontier Markets, ser det ekonomiska läget i Vietnam ljust ut och landet återfinns bland Bannans geografiska topp tre-val för framtiden, rapporterar Direkt Fonder.

Även Bloomberg har uppmärksammat ett gryende läge i Vietnam. I en intervju med Ashmore Groups Londonbaserade fondförvaltare Andrew Brudenell konstateras att det lokala vietnamesiska indexet VN-index fallit kraftigt, 23 procent från toppen den 9 april i år. Handelskonflikten med Kina har starkt oroat marknaderna.

MSCI Asia Pacific Index har tappat 13 procent under samma period, vilket kan jämföras med S&P 500 som ökat lite mer än 1 procent.

Det har fått till följd att Ashmore Group fördubblat sin exponering mot vietnamesiska aktier sedan slutet av första kvartalet i år, enligt förvaltaren. Det gäller framför allt bankaktier och konsumtionsvaror som är märkbart billigare än tidigare.

Skillnaden är stor, menar Andrew Brudenell, jämfört med för ett år sedan då värderingarna i Sydostasien var alldeles för höga.

Hela utvecklingen pekar alltså på att det är köpläge i Vietnam, trots att fastighetssektorn utgör ett visst hot, vilket även den höga inflationen gör. BNP är stark, och valutan är inte särskilt hårt pressad, menar han.

Tundra Vietnam A tappade 9,1 procent i oktober, vilket är sämre än jämförelseindex FTSE Vietnam TR som backade 7,7 procent. Men på tolv månader är fonden ändå upp 18,3 procent.

Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens analyser
Aktier
Hernhag: En brokig skara uppköpskandidater
Notering
Så går det för konsultbolaget i premiären
Börsen
Stockholmsbörsen nära nollstrecket
Bostad
Andelen misslyckade bostadsaffärer minskar
Affär
Stillfront i jätteaffärBetalas delvis med nyemitterade aktier
Foto: istockphoto
Asien
Uppåt i Asien med Tokyo i topp
Wall Street
Volatil tisdag på Wall Street
Bolån
Snitträntorna på bolån fortsätter att sjunka
Analys
"Autolivs marknadsposition motiverar premievärdering"
11/12
Trading Direkt: Bud på Ahlsell och turerna kring Brexit
Foto: Frederik Sandberg/TT
Budget
Så påverkas din plånbok av M/KD-budgetenVäntas gå igenom på onsdag
Analys
UBS: Tillväxtpotentialen återspeglas inte i Atlas aktiekurs
Skatt
Skattetips för inkomster och avdrag inför årsskiftet
Aktie
Stort insiderköp i Nyfosa
Aktie
Redeye sänker Starbreeze till 40 öre
Aktie
Rekonstruktören: Potential i Starbreeze men åtgärder krävs
Foto: Privata Affärer/TT
Kommentar
Alfredsson: Allt fler högutdelare efter kursfallen
Krönika
Hernhag: Min mentala strutsmodell
Analys
Carnegie: H&M-aktiens återhämtning högst överdriven
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Berenberg ser 100 procentig uppsida i Dometic
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Deutsche Bank: Astra Zeneca favorit i sektorn"Top pick" inför 2019
Aktietips
Tre heta köptipsOch fyra aktier du kan vara utan
Aktietips
DI ser köpläge i en av börsens säkraste aktier
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Allt svalare förväntningar på bopriserna
Spara
Här är aktörerna som höjt sparräntorna
Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT
Aktie
Ikeasfären fortsätter att öka i H&M