Danska börsen stekhet

Publicerad 2013-12-03 10:24

Aktietips Efter ett kanonår på Köpenhamnsbörsen tror Sydbank att haussen håller i sig även nästa år. Smycken, vindraft och transport står högt i kurs hos bankens analytiker.

På Köpenhamnsbörsen har storbolagskurserna rusat med hela 28 procent sedan årsskiftet, och därmed överträffas det blågula rallyt med god marginal. Ändå har den danska börsen mer att ge, enligt Sydbank.

– Bolagen är väl rustade inför 2014. De är lönsamma, och priserna på aktier är attraktiva, säger Sydbanks aktieanalyschef Bjørn Schwarz till ekonomisajten EPN.dk.

Cykliska aktier har tagit täten i rallyt, och den trenden väntas hålla i sig framöver, enligt Sydbank. Bland bankens aktuella köprekommendationer återfinns jättekoncernen AP Møller – Mærsk, transportföretaget DSV, storbanken Danske Bank, smyckesdesignern Pandora och vindkraftstillverkaren Vestas.

Bjørn Schwarz tror att högutdelare kommer att bli mer populära nästa år, och därför kan det finnas vinster att hämta i dessa. Högutdelare är också bra att ha om oron tilltar på finansmarknaden, då avkastningen är konkurrenskraftig jämfört med andra tillgångsslag, anser han.