Mark Mobius, tillväxtmarknadsguru.

Placera Samtidigt som aktiemarknaderna i Europa och USA sammantaget haft en dyster utveckling sedan årsskiftet så har det varit ännu värre på tillväxtmarknaderna. Men nu är värderingarna rekordlåga och det går att hitta möjligheter.

MSCI Emerging Markets Index är i dagsläget ner 19,6 procent sedan årsskiftet medan S&P 500 ”bara” ligger 12,8 procent lägre än vid årsskiftet. Men att tillväxtmarknader levererat lägre avkastning än utvecklade är inget nytt, enligt Marketwatch. Tittar man i stället 10 år tillbaka i tiden har MSCI EM Index bara gett 36,9 procent i avkastning medan S&P 500 gett 264,5 procent.

Men nu börjar allt fler investerare inse att värderingarna börjar locka. Bland annat har Mohammad El-Erian på Allianz nyligen påpekat att värderingarna på tillväxtmarknaderna nu ligger på ”historiskt låga nivåer”, rapporterar Marketwatch.

Tillväxtmarknadsgurun Mark Mobius, som ofta beskrivs som en pionjär när det gäller tillväxtmarknadsinvesteringar, säger att även om sentimentet överlag varit negativt i år så går det att hitta möjligheter på tillväxtmarknaderna.

”Vi hittar bra bolag i alla regioner”, säger han till Marketwatch.

När det gäller enskilda länder så föredrar han Indien bland de större aktörerna samtidigt som han lyfter fram Kenya och Sydafrika bland de mindre marknaderna.

Mobius spår också att kinesiska techaktier kommer att lyfta sig men råder ändå investerare att vara försiktiga med Kina.

”Det kommer visserligen att bli en återhämtning i tech men den generella stämningen på marknaden är inte speciellt bra med tanke på den katastrofala fastighetsmarknader”, säger Mobius till Marketwatch.