Här hittar du nordiska fyndKöpenhamn. Foto: iStockphoto

Här hittar du nordiska fynd

Publicerad 2011-07-22 13:32

Privata Affärers resa runt outlets i Europa har nått sin ände. Vi avslutar med att tipsa om var du fyndar porslin i Köpenhamn och Helsingfors.

Köpenhamns bästa adress

Turisterna flockas i Royal Copenhagens stora paradbutik på Amager Torv i centrala Köpenhamn, men den som vill fynda tar lokalbussen till företagets välsorterade fabriksbutik. Där säljs andrasortering och restpartier med 30–70 procents rabatt.

Den som har porslin från Royal Copenhagen eller modern dansk design tillverkad av Arne Jacobsen på önskelistan bör ta en tur till stadsdelen Frederiksberg i Köpenhamn.

Här har Royal Copenhagen sina rötter och den gamla fabriksbyggnaden och huvudkontoret har renoverats och innehåller bland annat en välsorterad fabriksbutik i två plan.

Här hittar du oftast alla Royal Copenhagens klassiska porslinsprodukter. Sortimentet består både av första- och andrasortering samt utgående produkter.

Den övre butiksvåningen erbjuder varor från Arne Jacobsen. Här är utvalda produkter ända upp till 70 procent billigare än i den ordinarie detaljhandeln.

Det är inte bara shoppingen i fabriksbutiken som lockar, Frederiksberg är dessutom en av Köpenhamns trevligaste stadsdelar om få turister hittar till. De som tar en tur till Frederiksberg belönas med massor av roliga butiker, parker och mysiga estauranger.

 

Rabatter: 25-75 procent.

Läge: I stadsdelen Fredriksberg, 4 km från centrala Köpenhamn.

Öppettider: Mån-Fre 10-18, Lör 10-14

Mer info: www.royalcopenhagen.com       

                                                                                                                                           

Prisvärda husgeråd i Helsingfors

 

Den klassiska Aaltovasen, värmeljusstakar från Iittala och kastruller från Hackman är några exempel vad som står på hyllorna i Iiitalas outlet i Helsingfors, en av Nordens bästa husgerådsbutiker för den som vill fynda.

Ta spårvagnen (nr 6) från de centrala delarna av Helsingfors till Arabia Center i utkanten av den finska huvudstaden. Det är en trevlig utflykt till platsen där norra Europas största tillverkare av husgeråd har sina rötter.

Det är platsen för en av de allra bästa butikerna för den som vill fynda glas, porslin och husgeråd. De svarta bokstäverna ”Arabia” på den höga skorstenen av tegel visar att du har kommit rätt.

Området är i dag kulturskyddat och tillverkningen är flyttad till andra delar av världen. Kvar finns ett designcentrum, den stora fabriksbutiken samt ett kafé.

Arabia ingår numera i Hackmankoncernen som också inkluderar varumärken som Gustavsberg, Rörstrand och Iittala.

 

Rabatter: 30-50 procent.

Läge: I utkanten av Helsingfors.

Öppettider: Mån-Fre 10-20, Lör-Sön 10-16

Mer info: www.arabia.fi

Text: Per Larsson. Research: Gun-Britt Manns