Här finns världens billigaste börser

Publicerad 2016-05-04 09:35

Börsen Många av världens aktiemarknader handlas just nu till höga p/e-tal jämfört med 10-årssnittet. Men det finns också börser som just nu är historiskt billiga.

Det är IG Markets analytiker Erik Hansén som i IG:s morgonrapport listar vilka börser i världen som är högst respektive lägst värderade.

I snitt handlas världens börser på 16,2 gånger vinsten (p/e 16,2) vilket är en bra bit över snittet det senaste tio åren. Allra dyrast är den mexikanska börsen som handlas till p/e 18,1. Även de amerikanska börserna ser dyra ut med ett p/e-tal på 17,1. De amerikanska börserna samt Londonbörsen är för övrigt de börser som nu närmar sig rekorddyra nivåer jämfört med de senaste tio åren.

I Sverige handlas börsen i snitt på p/e 15,6 vilket förvisso är över genomsnittet de senaste tio åren men en bra bit under rekordnivån.

Bland de värderingsmässigt billigaste börserna hittar vi Ryssland, Sydkorea, Kina och Brasilien. Allra billigast är de ryska börserna med ett p/e-tal på 6,8 vilket i princip motsvarar 10-årsgenomsnittet.

Ser man istället på de börser som i dag handlas under 10-årsgenomsnittet hittar vi Kina, Taiwan, Singapore och Japan.

Tabell: Börsernas värdering just nu

Källa: IG-Markets / Thomson Reuters