Spara Den högsta sparräntan på ett konto utan uttagsrestriktioner ligger i dagsläget på 2,55 procent. Men är du villig att avvara dina pengar längre än så kan du få högre ränta. Men som läget ser ut får du inte högre ränta om du binder längre än ett år.

Enligt siffror från Compricer är det Qliro som toppar listan när det gäller obundna sparkonton. Hos Qliro kan du få en ränta på 2,55 procent medan tvåan Serafim Finans ger dig en ränta på 2,45 procent.

På nivån 2,35 procent finns en rad aktörer, närmare bestämt Nordax Bank, Komplett Bank, PRA Spar och GCC Capital. Strax därunder, på 2,30 procent, hittar vi Froda, Svea Bank och Moank. Hos Landshypotek och Lunar får du i stället 2,25 procent.

Om du kan tänka dig att binda upp dig blir räntan högre. Till exempel får du 2,70 procent hos Froda redan vid en bindningstid på 3 månader. Froda toppar också listan över den högsta sexmånadersräntan på 2,90 procent. Den högsta ettårsräntan ligger på 3,40 procent hos Serafim Finans.

Men tittar vi på ännu längre löptider kan vi konstatera att det i nuläget inte går att få så mycket högre ränta genom att binda i mer än ett år. Den högsta tvåårsräntan ligger på 3,30 procent hos Hoist medan den högsta treårsräntan ligger på 3,40 procent, alltså lika högst som ettårsräntan.

Det går visserligen att få 3,44 procent om du binder upp dig i fyra år hos Klarna men det är marginellt högre än dagens ettårsränta på 3,40 procent.

Men det finns förstås situationer där du ändå kan tjäna på att binda längre. Om du vet att du inte vill ha pengarna de kommande åren kanske en ränta på cirka 3,40 procent per år i fyra år är bättre än att binda i ett år till samma räntesats. För om ett år finns risk att långräntorna sjunkit tillbaka och ska du då lägga om sparandet kan det bli en lägre ränta. 

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Här presenterar vi tillsammans med Compricer bankernas aktuella sparräntor för olika bindningstider. Du kan själv enkelt välja att visa alla konton eller endast de med eller utan insättningsgaranti.