Här får du högst sparränta just nu

Publicerad 2017-06-20 07:25

Spara I dagens ultralåga räntemiljö är det svårt att få vettig avkastning på sparkontot. Är du villig att avvara ditt kapital i flera år kan du visserligen få en eller ett par procent. Men det går att få relativt hög ränta utan att binda kapitalet i åratal. 

Tumregeln är som vanligt att undvika storbankerna och sikta in sig på mindre banker eller kreditmarknadsbolag. Om du till exempel vill sätta in 50 000 kr utan bindningstid och uttagsrestriktioner får du just nu högst ränta hos Svea Ekonomi och AK Spar (0,85 procent). Samma räntenivå hittar vi också hos TF Bank och Bluestep men där är antalet uttag begränsat.

Men redan vid tre månaders bidningstid ökar räntan till 1,00 procent om du sätter in pengarna hos Sevenday. Är du villig att avvara pengarna i ett helt år får du 1,25 procent hos Payex och hos Big Bank.

Tvåårsräntan är ännu högre. Du får till exempel 1,65 procent hos Marginalen och 1,60 hos Big Bank.

Om du låser pengarna i fem år kan du få 2,05 procent hos Marginalen vilket är den högsta sparräntan på marknaden just nu. I alla fall om man vill spara med insättningsgaranti.

Men om du vågar så ger inlåningsföretag som Upplands Spar och 4Spar tvåsiffrig avkastning, närmare bestämt 10 procent för den som är villig att avvara pengarna i tre år. Men även den rörliga räntan kan ligga på över 6 procent. Så är till exempel fallet hos Upplands Spar, 4Spar och 24 Money.  Nackdelen med dessa är förstås att sparandet inte omfattas av någon insättningsgaranti. Om bolaget går i konkurs riskerar du att förlora alla pengar.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se