Analyser (Uppdateras) Ett par nya köprekar finns bland torsdagens analyser från analyshusen.

Handelsbanken Capital Markets tar upp bevakning av Adapteo med en köprekommendation och med riktkursen 130 kr. Det erfar Nyhetsbyrån Direkt. Adapteo, som knoppas av från finländska Cramo och noterades på Stockholmsbörsen tidigare i somras, är verksamt inom modulhus.

Goldman Sachs höjer sin rekommendation för Sampo till köp från neutral. Riktkursen höjs till 44 från 42,60 euro. Det framgår av Bloomberg. Aktien stängde på 36,96 euro i Helsingsfors på onsdagen.

Danske Bank Markets sänker sin rekommendation för Alimak till behåll från köp. Riktkursen sänks till 135 från 175 kr. Det framgår av Bloomberg. Aktien handlades kring kursen 129 kr på torsdagsförmiddagen.

Pareto Securities sänker riktkursen för SAS till 16 kr från 20 kr. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av ett marknadsbrev. Pareto motiverar den sänkta riktkursen med pilotstrejken tidigare under året, men förväntar sig samtidigt att rörelseresultat kommer att hamna i linje med tidigare prognos för det tredje kvartalet. Rapporten presenteras den 27 augusti. På onsdagen stängde SAS-aktien på 12,30 kr och är ned 40 procent sedan årsskiftet.

SEB Equities sänker sin rekommendation för Coloplast till sälj från behåll. Riktkursen är 740 danska kronor. Det skriver Bloomberg First Word.

Nordea Markets sänker sin rekommendation för Hufvudstaden till behåll från köp. Det framgår av en analys.

Kepler Cheuvreux sänker sin rekommendation för B3 Consulting till behåll från köp. Riktkursen sänks till 52 från 83 kr. Det framgår av ett morgonbrev från banken. Aktien stängde på 48 kr på onsdagen.

UBS höjer sin rekommendation för Sandvik till neutral från sälj. Riktkursen sänks till 140 från 145 kr. Det skriver Reuters. Sandvik-aktien stängde på kursen 139 kr på onsdagen.

Pareto Securities har sänkt sin riktkurs för First North-bolaget Raketech, verksamt inom affiliate-tjänster inom sportspelsmarknaden, med 39 procent efter Raketechs kvartalsrapport på onsdagen. Riktkursen dras ned till 19 kr från tidigare 31 kr samtidigt som köprekommendationen emellertid kvarstår, enligt analysen.

Riktkurssänkningen motiveras med att en utmanande marknad i Sverige, kombinerat med en större andel intäktsdelning, har straffat marginalerna i andra kvartalet. ”Vi anser att en större andel intäktsdelning är det rätta steget långsiktigt, trots att det kommer dämpa tillväxten i det tredje kvartalet”, skriver Pareto Securities. Raketech-aktien handlades till 13,14 kr på torsdagen och har backat med 32 procent sedan årsskiftet.