Aktietips Swedbank lägger till Elekta som favorit i hälsovårdssektorn. I takt med att befolkningen åldras och växer råder en stark underliggande efterfrågan på Elektas produkter och analytikern förväntar sig en stark vinsttillväxt kommande år.

”Drivet av strukturellt ökad efterfrågan, och den duopolyliknande marknaden inom vilken prispressen än så länge varit måttlig, ser vi att Elekta kommer att kunna leverera bra tillväxt och lönsamhet framöver. Inte minst ser vi att en starkt bidragande orsak till tillväxten beror på det nya systemet Unity (MR-strålkanon), som lanserades 2018”, skriver analytikern enligt Swedbanks placeringssajt Aktiellt.

Enligt analytikern ter sig utsikterna på lite längre sikt nu bättre ut än på länge.

”När väl pandemin lägger sig finns det också en stor uppdämd efterfrågan som bolaget torde kunna dra nytta av”.

En osäkerhetsfaktor är dock att pandemin fortsätter att påverka försäljningen.

”Kortsiktigt accepterar vi därför också att orderingången är volatil, vilket kan skapa slagighet kvartal över kvartal. Med tanke på den förväntat goda årliga vinsttillväxten de kommande åren har vi dock en positiv vy ur ett lite längre perspektiv, och finner bolaget attraktivt värderat till P/E 22,1x 2022E”, skriver analytikern och rekommenderar köp med riktkursen 137 kronor, en uppsida på drygt 37 procent.

Sektorfavoriter innehåller Swedbanks favoritaktier i respektive sektor med en placeringshorisont på 12 månader.