Aktier Privatspararna passade bland annat på att tanka kursförloraren Volvo medan flera storbanker finns med på nätmäklarnas säljlistor. Dessutom säljs en av börsens nykomlingar av på bred front.

– Den röda tråden i månadens topp är att privatspararna favoriserar bolag som inte hängt med börsen under månaden. Volvo sjönk som mest 8 procent, delvis på grund av oro för komponentbrist, produktionsstopp samt högre råvaru- och fraktkostnader. Den extra utdelning som bolaget föreslagit efter försäljningen av UD Trucks, kombinerat med nedgången under juni, lockade privatspararna att trycka på köpknappen, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Även hos konkurrenten Avanza ligger Volvo högt på köplistan. Men även pandemiförlorare lockade spararna.

– För första gången på många månader ser vi inte spararfavoriter som Evolution Gaming och Embracer i köptoppen. Istället radar de så kallade pandemiförlorarna upp sig. Vi hittar såväl SAS och Norwegian som Scandic och Intrum på köplistan, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Hon höjer dock ett varningens finger.

– Man får fundera på hur mycket som marknaden redan prisat in. Som investerare behöver man också tänka till om pandemin kan ha inneburit bestående beteendeförändringar hos konsumenter. Ett exempel på det skulle kunna vara ett minskat affärsresande framöver, vilket exempelvis påverkar SAS, säger Frida Bratt.

Avanzas säljlista toppas av Zalando.

– Kinneviks sakutdelning av Zalando är nu helt klar och därmed är det möjligt för privatspararna att sälja sina tyska aktier i bolaget. Även om aktien är den mest sålda under månaden så har den absoluta merparten valt att behålla innehavet, vilket innebär att Zalando nu har över 54 000 ägare hos Avanza, säger Avanzas Nicklas Andersson.

Nordnets säljlista toppas däremot av Hemnet som nyligen noterades på börsen.

– I juni har succénoteringen tappat. Många sparare gillar Hemnet, som har en unik marknadsposition. Frågan har hela tiden varit hur bolaget ska fortsätta växa från dagens läge, samtidigt som mycket tillväxt varit inprisat i aktien. Sådana frågeställningar blir än mer kritiska när marknadssentimentet generellt blivit lite skakigare för tillväxtaktier, säger Nordnets Frida Bratt.

Flera storbanker finns också med på de båda nätmäklarnas säljlistor.

– Efter ett flertal år med nollavkastning har temperaturen ökat rejält i banksektorn. Avkastningen sedan årsskiftet imponerar och även senaste månaden har varit god. Det har rimligtvis lett till en del vinsthemtagningar för att stuva om i portföljen och plocka upp eftersläntare, säger Avanzas Nicklas Andersson.

Mest nettoköpta Avanza Mest nettosålda Avanza
Volvo B Zalando
H&M Swedbank A
SSAB B AstraZeneca
AMC Tesla
Evolution Handelsbanken A
Intrum SEB A
SBB B NIO
GameStop Sobi
Scandic Hotels Stillfront
Heimstaden Pref Swedish Match

 

Mest nettoköpta via Nordnet Mest nettosålda via Nordnet
Investor Hemnet
Volvo Swedbank
SBB NIO
Norwegian Sobi
SAS Storytel
Kinnevik SEB
Scandic Hotels Group XPeng
Latour Fortnox
Intrum G5 Entertainment
NIBE Catena Media