Biomutant, ur ett spel från dåvarande THQ Nordic, numera Embracer.

Aktier Gamingbolagen finns numera bland svenska småsparares favoritaktier. Bolagen får allt fler köpare i takt med att spelindustrin fortsätter att generera intäkter. Spararnas, och förvaltarnas, favoritbolag har varit THQ Nordic, numera omdöpt till Embracer. Antalet småsparare hos Nordnet med aktien har ökat 100 procent på tre år. Minst tror spararna på Paradox.

Gaming- och spelindustrin genererade förra året intäkter på 135 miljarder dollar, varav mobilspel står för hälften av intäkterna medan konsolspel och PC delar på resten.

– Jag tror knappast att den här trenden bromsar in. Snarare kommer den bara att öka och öka, och spararna är med på tåget, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Ökat 23 procent på ett år

Det riktiga favoritbolaget i gamingsektorn har länge varit THQ Nordic/Embracer och rapporten i augusti lyfte aktien ytterligare.

Bolagets strategi är förvärv av speltitlar som underpresterar, och som sedan i Embracers regi förädlas. Hittills har aktien ökat 23 procent på ett år, vilket har fått till följd att antalet aktieägare ökat rejält.

– Antalet ägare hos oss har ökat med inte mindre än 100 procent på tre år. På ett år är ökningen 10 procent, säger Frida Bratt.

Det senaste året är det dock ett amerikanskt gamingbolag som toppar popularitetslistan. Activision Blizzard är gamingvärldens gigant med titlar som Call of Duty och Guitar Hero.

Småspararna bottenfiskar

Eftersom bolagets aktiekurs fallit med 35 procent senaste året har spararna börjat bottenfiska. Antalet sparare som köper aktien har stigit med 41 procent jämfört med för ett år sedan, uppger Frida Bratt.

Ett annat gamingbolag som står högt i kurs hos Nordnet-spararna är finländska Remedy Entertainment, bolaget bakom actionspelet ”Max Payne”. Bolaget börsnoterades så sent som 2017 och har tagits emot väl – bara hos Nordnet har antalet ägare ökat med 19 procent senaste året.

I nedre delen av  listan, det vill säga de gamingbolag som spararna tror minst på, ligger spelutvecklingsbolaget Paradox, med titlar som Heart of Iron. Bolaget har varit populärt bland Nordnets sparare men brottas nu med höga kostnader.

– Spararna tvekar lite, särskilt efter den bistra hösten 2018 då aktien föll kraftigt, och antalet ägare har minskat med 6 procent det senaste året, säger Frida Bratt.

Bland övriga populära bolag på listorna finns det norska datorspelsföretaget Funcom som härom veckan rusade nästan 20 procent på Oslobörsen, efter att kinesiska Tencent köpt 29 procent av bolaget.

Småspararna köper med hjärtat

Funcom jobbar med utveckling och utgivning av onlinespel och är trots rusningen efter Tencents köp ned med nästan 20 procent på ett år på börsen. Spararna har inte ökat köpen, men håller ändå kvar vid aktien, konstaterar Frida Bratt.

– Jag tror att många privatsparare tenderar att köpa aktier med hjärtat när det gäller gamingbolagen, det vill säga att man köper aktie efter speltitlar man gillar. Det kan förstås innebära en risk eftersom ett köp ju bör föregås av en väldigt mycket större analys. Å andra sidan kan ett stort intresse för bolagets produkter också vara en viktig del i analysen, säger hon.

Tabellerna nedan visar vilka gamingbolag Nordnets privatsparare tror mest på, respektive tror minst på, mätt efter vilka aktier spararna köpt respektive sålt på ett år:

Gamingbolagen spararna tror mest på
Aktie Förändring antal ägare, 1 år, % Utveckling, 1 år , %
Activision Blizzard 41 -36
Remedy Entertainment 19 33
Electronic Arts 18 -18
Embracer Group 11 23
     
     
     
Gamingbolagen spararna tror minst på
Aktie Förändring antal ägare, 1 år, % Utveckling, 1 år, %
Paradox -6 -18
Gaming Corps -4 35
Funcom -2 -17
Stillfront 1 36
Källa: Nordnet: 4 okt -19.  
Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler