Finansminister Magdalena Andersson vid presentationen av vårbudgeten tidigare i år.

Budgeten (Uppdaterad) Höstbudgeten innehåller reformer om totalt 29,6 miljarder kr i år, där 5,6 miljarder kr finansieras och resten tas från reformutrymmet. Det skriver regeringen i höstbudgeten. Inför budgetförhandlingarna flaggade finansminister Magdalena Andersson för att regeringen såg ett reformutrymme på cirka 25 miljarder kr för 2020.

En hel del av nyheterna i höstbudgeten är redan kända, framför allt genom statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring för en vecka sedan.

Områden som prioriteras inom den privatekonomiska sfären är skatter och pensioner.

Här följer i punktform ett axplock av redan kända förändringar i höstbudgeten:

Sänkt skatt för pensionärer. Alla över 65 år som tjänar över 17 000 kr i månaden får sänkt skatt från den 1 januari. Kostnaden för reformen är 4,33 miljarder kr. För lägre inkomster är skillnaden borta sedan 2018. Förslaget berör en miljon pensionärer. Det sjätte jobbskatteavdrag som infördes 1 januari 2019, efter en budgetreservation från Moderaterna och Kristdemokraterna, gör dock att en skillnad mellan löntagare och pensionärer på cirka 3 miljarder kvarstår efter förslagen.

Höjd grundnivå i garantipensionen. Grundnivån i garantipensionen höjs med 200 kr, en riktad förbättring för de allra fattigaste pensionärerna. Det ger mer pengar i plånboken för 675 000 pensionärer från år 2020. Den föreslagna nivåhöjningen gör att personer kan ha högre inkomst jämfört med tidigare och fortfarande få garantipension.

Bostadskostnadstaket i bostadstillägget för pensionärer höjs från 5 600 kr till 7 000 kr för ogifta och från 2 800 till 3 500 kr per månad för den som är gift.

Värnskatten slopas från och med 2020, vilket gynnar alla med en månadslön över 58 300 kr. Höginkomsttagare har hittills betalat 5 procent mer i skatt per extra intjänad krona över en årslön på 703 000 kr. Kostnaden är 6 miljarder kr nästa år, men på lång sikt bedöms självfinansieringen vara närmare 100 procent, till följd av ett ökat antal arbetade timmar, enligt regeringen.

”Självfinansierande” reform

”Den långsiktiga självfinansieringsgraden för reformen bedöms ligga nära 100 procent. Bedömningen av effekterna är dock osäker och effekterna infaller successivt under en lång tid efter reformens genomförande”, skriver regeringen.

Förslaget bedöms stärka det ekonomiska incitamentet att arbeta fler timmar och att göra lönekarriär, är tanken.

”På lång sikt förväntas förslaget leda till fler arbetade timmar och en ökad löneinkomst för dessa individer. Förslaget väntas emellertid ha en försumbar effekt på både antalet sysselsatta och arbetslösa personer i ekonomin”, skriver regeringen.

Reavinstskatten. Från och med årsskiftet införs åter igen en gräns för hur mycket reavinstskatt du får skjuta upp när du säljer bostaden med vinst. Beloppet höjs från 1,45 miljoner kr till 3 miljoner kr, alltså mer än en fördubbling. Enligt uppgifter har eventuellt ett beslut om slopad ränta på avdraget fattats, men det finns hittills inga uppgifter om att förslaget realiseras i den nu aktuella budgeten.

Bensinskatten både sänks och höjs. Bränsleskatten sänks med 15 öre per liter men höjs igen vid årsskiftet när konsumentprisindex höjs. Den höjningen blir 15 öre för bensin, och cirka 10 öre för diesel.

Familjeveckan. Socialdemokraternas vallöfte till barnfamiljerna om extra ledighetsdagar ska nu införas. Den hela veckan har dock nästan halverats, till tre dagar. Fullt utbyggd skulle reformen kostat cirka 5,4 miljarder kr.

Centerpartiets landsbygdssatsningar får genomslag i budgeten. Av 2 nya miljarder ska invånarna i 80 glesbygdskommuner få sänkt skatt med 137 kr i månaden. Utöver det riktas ett stöd till dessa kommuner som innebär mer pengar till bredband, vägar och stöd till medier och skogsbruk.

Utvecklingsledigheter blir verklighet. Kallades tidigare för friår. Reformen har reformerats och innebär nu att den som får ledigt med lön motsvarande a-kassa måste uppvisa en utbildningsplan som godkänts av Arbetsförmedlingen, alternativt en plan för att starta eget.

Det blir också ett antal olika satsningar på klimatomställningar. Miljöområdet får totalt cirka 2,9 miljarder kr. Bland annat införs en ny klimatpremie för ellastbilar, åtgärder för havsmiljön och skydd av värdefull natur.

Utöver alla dessa förändringar som på något sätt berör den privatekonomiska sfären blir det även ett antal andra stora satsningar. Bland dessa märks det kraftigt utökade försvarsanslaget, en krisplan för Arbetsförmedlingen och omfattande insatser mot den grova brottsligheten.

Skatt på plastbärkassar är ytterligare en budgetnyhet för 2020. Skatten syftar till att Sverige ska uppnå EU-målet att alla svenskar ska förbruka högst 40 plastkassar per år och person, vilket ska vara uppnått före 2026. Den nya plastkasseskatten blir 3 kr per påse.

Lägre finansiellt sparande

Det finansiella sparandet väntas uppgå till 0,4 procent av BNP i år och 0,3 procent nästa år. Det är lägre än vad regeringen spådde i vårbudgeten.

Under 2021 bedöms det finansiella sparandet visa ett överskott på 0,4 procent, och överskottet väntas sedan stiga till 1,2 procent under 2022.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtfavoriter i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
FI: Tillåt aldrig fjärranslutning till datornFlera nya investeringsbedrägerier
Börsen
Stark fredagsbörs
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekommendationer
Rapport
Bratt: Utdelningen överskuggar sämre delar av rapporten
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rapport
Ericssons resultat klart sämre än väntatMen utdelningen höjs oväntat mycket
24/1
Trading Direkt: Experten om raset i Ericsson
Aktie
Vinstvarning från KabeAktien rasar på börsen
Notering
Train Alliance mot First NorthSpiltan och Prior Nilsson bland ankarinvesterarna
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Rapporterna
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Asien
Försiktig uppgång i AsienHelgstängt i Kina
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Aktier
Tre färska aktieråd
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal