17 maj på Karl Johan!

17 maj Den norska banken DNB:s aktieportfölj består av nio av bankens favoritaktier. I dag på 17 maj redovisar vi portföljbolagen och skälen till varför DNB gillar dem. Vi nämner aktierna i bokstavsordning, precis som banken själv gör.

Riskprofilen i oljebolaget DNO reduceras stadigt allt eftersom den riskfyllda exponeringen gentemot dels den norska, dels den brittiska, kontinentalsockeln minskar, vilket ännu inte reflekterats i prissättningen av aktien, som därmed är billig, enligt DNB:s uppfattning. DNO är ett nytt innehav i portföljen, och ersatte Aker Solutions som åkte ut.

Fastighetsbolaget Entra är en defensiv aktie i portföljen, med en stabil och förutsägbar intjäning. Då norska staten är den största affärsmässiga motparten minskar riskerna för negativa överraskningar. Innehavet bidrar till att diversifiera portföljen som i övrigt har en övervikt på cykliska aktier.

Oljebolaget Equinor har fokus på kostnadskontroll vilket bidrar till ett starkt kassaflöde. Kostnaderna för den operativa driften av bolaget har varit lägre än tidigare, vilket får som resultat att ännu mer av vinsten av det höga oljepriset gynnar oljeproducenterna snarare än oljeservicebolagen. DNB:s oljeanalytiker tror att oljepriset för brentoljan i snitt kommer att hamna på 73 dollar fatet under 2019.

Lågprisvaruhuskedjan Europris, som gått in i svenska ÖoB, tidigare Överskottsbolaget, har haft en tillväxt på runt 5 procent hittills i år. DNB ser en stark tillväxtpotential i och med lanseringen av nya butiker och en växande e-handel.

Det nordiska IT-tjänstebolaget Evry med ursprung både i Norge och i Sverige, har nyligen rapporterat ungefär som förväntat, men DNB tror att kassaflödet successivt förbättras under året, och att det därför finns goda skäl till att vara uthållig med innehavet.

Sjömatsbolaget Grieg Seafood har haft en svag period, och förväntningarna inför kvartalsrapporten är låga. Av det skälet förhåller sig DNB neutralt till hela sektorn. Utdelningen på 4,7 procent är attraktiv, menar banken, och noterar också att efterfrågan på sjömat påverkats mindre av den globala ekonomiska nedgången än genomsnittet på börsen i Oslo.

SR-Bank som ganska kraftigt ökat utlåningsverksamheten både regionalt och i Oslo, kommer att öka intjäningen ytterligare när räntenivån successivt höjs.

Telekombolaget Telenor har annonserat en möjlig sammanslagning av sin Asien-verksamhet med det malaysiska telekommunikationskonglomeratet Axiata, vilket skulle kunna utvecklas till ett av Asiens största telekombolag. DNB uppskattar att en sådan sammanslagning skulle generera cirka 10 norska kronor per aktie i synergier.

Jordbruks- och odlingsbolaget Yara har haft en stark tillväxt det senaste året. Banken tror att det dessutom finns stora möjligheter att ytterligare kapa kostnaderna, och att bolaget kommer att rapportera om detta vid kapitalmarknadsdagen den 26 juni.

Chatt
Hernhag: Tre bra svenska utdelare
Foto: istockphoto
Bolån
Höga förhoppningar på nya bolånesatsningen"Finns gott om utrymme för fler aktörer"
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Marginell uppgång avslutade börsveckan
Foto: Therese Jahnson/TT
Aktier
Tre nya i Nordeas modellportfölj
Foto: Maskot/TT
Seniorlån
Familjeekonomen: Seniorlån fälla för äldreMen det finns både fördelar och nackdelar
Indien
Börsrally i Indien efter sänkt bolagsskattIndex upp över 5 procent på fredagen
Olja
Analytiker tvivlar på snabb återställning i Saudiarabien
Räntan
Riksbankschef: Farligt för Sverige att röra sig bort från Fed och ECB
20/9
Trading Direkt: Analys av olika index och sektorer
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Haldex rasar efter storägares försäljningHaldex ledning vill nu bli av med störste ägaren
Bolån
Bolåneutmanare bildar gemensamt hypoteksbolagÅlandsbanken, Ica Banken, Ikano Bank och Söderberg & Partners ska samarbeta
Foto: Maskot/TT
Kortbetalning
Nya regler för kortbetalningMobilt bank-id krävs för att betala på internet
Foto: istockphoto
Aktier
Disney populäraste "streaming-aktien"Nordnets sparare flyr Apple och Netflix
Analys
Carnegie: Köp det snabbväxande gamingbolaget
Oljan
UBS varnar för extremt låga oljereserverGör marknaden utsatt vid nya störningar
IPO
Airbnb vill till börsen nästa år
Placera
Handelsbanken: Så ska du placera i höst
Fond
Här är Blechers nya fondSka investera i börsens avknoppningar
Sektor
Danskes nya syn på fastighetsbolagenÄndrar rekommendationer efter analytikerbyte
Spara
Nu sänker toppaktörerna sparräntorna
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
Valueguard: Så mycket rörde sig bopriserna i augusti
Fed
Powell: Beredd att sänka ytterligare om det behövs
Pension
Så många gör aktiva premiepensionsval
Krönika
Hernhag: Vi måste våga vara offensiva i vårt sparande
Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT
Foto: Claudio Bresciani/TT
Budgeten
Här är nyheterna i höstbudgeten