17 maj på Karl Johan!

17 maj Den norska banken DNB:s aktieportfölj består av nio av bankens favoritaktier. I dag på 17 maj redovisar vi portföljbolagen och skälen till varför DNB gillar dem. Vi nämner aktierna i bokstavsordning, precis som banken själv gör.

Riskprofilen i oljebolaget DNO reduceras stadigt allt eftersom den riskfyllda exponeringen gentemot dels den norska, dels den brittiska, kontinentalsockeln minskar, vilket ännu inte reflekterats i prissättningen av aktien, som därmed är billig, enligt DNB:s uppfattning. DNO är ett nytt innehav i portföljen, och ersatte Aker Solutions som åkte ut.

Fastighetsbolaget Entra är en defensiv aktie i portföljen, med en stabil och förutsägbar intjäning. Då norska staten är den största affärsmässiga motparten minskar riskerna för negativa överraskningar. Innehavet bidrar till att diversifiera portföljen som i övrigt har en övervikt på cykliska aktier.

Oljebolaget Equinor har fokus på kostnadskontroll vilket bidrar till ett starkt kassaflöde. Kostnaderna för den operativa driften av bolaget har varit lägre än tidigare, vilket får som resultat att ännu mer av vinsten av det höga oljepriset gynnar oljeproducenterna snarare än oljeservicebolagen. DNB:s oljeanalytiker tror att oljepriset för brentoljan i snitt kommer att hamna på 73 dollar fatet under 2019.

Lågprisvaruhuskedjan Europris, som gått in i svenska ÖoB, tidigare Överskottsbolaget, har haft en tillväxt på runt 5 procent hittills i år. DNB ser en stark tillväxtpotential i och med lanseringen av nya butiker och en växande e-handel.

Det nordiska IT-tjänstebolaget Evry med ursprung både i Norge och i Sverige, har nyligen rapporterat ungefär som förväntat, men DNB tror att kassaflödet successivt förbättras under året, och att det därför finns goda skäl till att vara uthållig med innehavet.

Sjömatsbolaget Grieg Seafood har haft en svag period, och förväntningarna inför kvartalsrapporten är låga. Av det skälet förhåller sig DNB neutralt till hela sektorn. Utdelningen på 4,7 procent är attraktiv, menar banken, och noterar också att efterfrågan på sjömat påverkats mindre av den globala ekonomiska nedgången än genomsnittet på börsen i Oslo.

SR-Bank som ganska kraftigt ökat utlåningsverksamheten både regionalt och i Oslo, kommer att öka intjäningen ytterligare när räntenivån successivt höjs.

Telekombolaget Telenor har annonserat en möjlig sammanslagning av sin Asien-verksamhet med det malaysiska telekommunikationskonglomeratet Axiata, vilket skulle kunna utvecklas till ett av Asiens största telekombolag. DNB uppskattar att en sådan sammanslagning skulle generera cirka 10 norska kronor per aktie i synergier.

Jordbruks- och odlingsbolaget Yara har haft en stark tillväxt det senaste året. Banken tror att det dessutom finns stora möjligheter att ytterligare kapa kostnaderna, och att bolaget kommer att rapportera om detta vid kapitalmarknadsdagen den 26 juni.

Foto: Anders Wiklund/TT
Råvaror
Guldet på sexårshögstaMen rallyt testas redan i kväll
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktier
Megaaffär i läkemedelssektornAbbvie köper Allergan i affär för 63 miljarder dollar
Fonder
Här är fonderna som gynnas av gigantiska läkemedelsaffären
Aktietips
Här är storbankens nya aktiefavoriterByter ut två bolag i fokusportföljen
Analys
DNB: Det värsta är över för Leo VegasHöjer riktkursen och upprepar köp
Bolån
SBAB sänker boräntorna”Det extrema läget fortsätter”
25/6
Trading Direkt jämför börsens fastighetsbolag
Börsen
Skogsbolag i topp på sidledes börs
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens aktieanalyser
Försäkring
Bättre information om kollektivavtalade försäkringar och pensionerArbetsmarknadens parter bildar gemensamt bolag
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklarpanelen: Fördel för köparna minskar
Rapport
Ökad förlust för modebolagetFörstärker åtgärdsprogrammet
Billerud Korsnäs i mångmiljardaffär med AMF
Asien
Breda nedgångar i Asien inför G20
Fed
Trump: Jag kan sparka Powell - men tänker inte göra det
Handelskriget
Danske räknar med vapenvila i handelskrigetEskalering skulle däremot sätta press på börsen
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och en du inte ska teckna
Aktietips
Dukat för tillväxt i DuniDI rekommenderar köp
Foto: istockphoto
Börsen
Investeringschefen: G20-mötet avgör börshumöret i sommarRäntesänkningar räcker inte
Fonder
Fonderna som fått guldmedalj av Morningstar
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Aktie
Blankarna fortsatt intresserade av Fingerprint
Analö
Kepler: Därför är det köpläge i industrikonglomeratet
Foto: Johanna Norin/TT
Analys
Pareto: Köpläge i Sandvik innan vändningen
Bostad
Rekordfå annonser om nyproduktion
Sektor
HSBC varnar för fler vinstvarningar i flygsektorn
Räntan
Capital Economics utesluter svensk räntesänkning
Skatt
Regeringen vill avskaffa värnskatten