Aktier Industrikonglomeratet Orkla toppar listan över norska privatsparares mest nettoköpta aktier i augusti. Samtidigt placerar sig flera småspararfavoriter på säljlistan.

Det är Nordnet i Norge som sammanställt statistik över privatkundernas aktiehandel under augusti. Faktum är att bankens norska privatkunder nettosålde aktier under augusti. Det är första månaden i år med nettoförsäljningar.

Säljlistan toppas av energijätten Equinor, men här handlar det framförallt om vinsthemtagningar i ett bolag som gynnas av höga energipriser, säger Nordnets norska sparekonom Mads Johannesen.

– Med ett oljepris på över 70 dollar fatet är det goda tider för oljeproducenterna. Lägg till att det också är goda tider för gasproduktion så är Equinor ett smart sätt att allokera sitt kapital till. Men även om aktien är upp 8 procent i augusti och 30 procent hittills i år så väljer spararna att sälja. Jag tolkar det som vinsthemtagningar efter uppgången, säger Johannesen.

På säljlistan finns också småspararfavoriten Nel som haft en tuff månad med tvåsiffrig kursnedgång.

En annan hajpad aktie är Kahoot! som rusat 50 procent på en månad. Detta efter att bolaget redovisat en oväntad vinst.

– Att Kahoot! skulle komma med ett positivt kvartalsresultat var oväntat och gladde marknaden. Detta i kombination med att blankare stängt positionerna i aktien har bidragit till en kraftig uppgång den senaste månaden. Jag tror att många sparare har valt att säkra vinsterna, säger Mads Johannesen.

Men även om de norska spararna nettosålde aktier så var det förstås en hel del köp också. Köplistan toppas av industrikonglomeratet Orkla.

– Orkla redovisade en intäktsökning motsvarande 6,1 procent för det andra kvartalet. Men trots ett bättre resultat än väntat har aktien fallit något den gångna månaden. Kursutvecklingen under hela 2021 har också varit svag trots ökad intjäning. Jag tror att spararna noterat detta och därför passar på att öka i ett solitt och tryggt bolag, säger Mads Johannesen.

På köplistan finns också tradingfavoriten Rec Silicon som också var den mest omsatta aktien i augusti. Dessutom har spararna passat på att tanka aktier i bolag som både har möjligheter till tillväxt och som är exponerade mot cyklisk industri.

– Yara International har i likhet med andra cykliska aktier haft ett gott år. Bolaget kom i mitten av juli med en kvartalsrapport som var mycket bättre än vad marknaden hade förväntat sig. Marknaden var också nöjd med extrautdelningen om 20 kr per aktie. Direktavkastningen är i dagsläget över 8 procent vilket får anses mycket bra i dagens lågränteklimat, säger Mads Johannesen.

Tabell: De mest nettoköpta och nettosålda aktierna hos Nordnets norska privatkunder i augusti

Mest nettoköpta aktier
ORKLA
YARA INTERNATIONAL
ATLANTIC SAPPHIRE
FREYR Battery Ordinary Shares
RANA GRUBER AS
REC SILICON
MPC CONTAINER SHIPS
SUBSEA 7
STOREBRAND
AKER BP

 

Mest nettosålda aktier
EQUINOR
KAHOOT! ASA
NEL
ELKEM
ZALARIS
MOWI
AKER CARBON CAPTURE ASA
NORDIC SEMICONDUCTOR
DNB BANK ASA
SALMAR