Analyser (Uppdateras) Inledningen på denna avkortade börsvecka i slutet av rapportperioden har medfört ett lägre tempo i analysverksamheten och analysföretagen. Här är måndagens köprekar och riktkurser.

Nordea Markets höjer riktkursen för Mekonomen till 170 kr från 140 kr. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av en analys. Aktien stängde på 154,90 kr på fredagen.

Kepler Cheuvreux höjer också riktkursen för Mekonomen, till 170 kr från 140 kr. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av ett morgonbrev från banken, som uppdaterat sina prognoser efter Mekonomens rapport för det första kvartalet, en rapport som var bättre än banken väntat sig. I fredags stängde Mekonomenaktien på 154,90 kr på Stockholmsbörsen.

Danske Bank Markets höjer sin rekommendation för Boozt till köp från behåll. Riktkursen höjs till 240 från 230 kr. Det rapporterar nyhetstjänsten PLX. Aktien stängde på 191,40 kr i Stockholm föregående handelsdag.

Kepler Cheuvreux höjer riktkursen för Loomis till 310 kr från 300 kr. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av ett morgonbrev från banken. Loomis försäljning för det första kvartalet var i linje med bankens förväntningar. Marginalen i Europa drabbades dock hårdare än väntat av den organiska nedgången på 20 procent som orsakades av lockdowns, skriver banken. I den inledande handeln på måndagen var aktien upp 4,1 procent till 280,90 kr.

Carnegie sänker sin rekommendation för Lerøy Seafood Group till behåll från köp. Riktkursen sänks till 75 från 85 norska kr. Det framgår av ett morgonbrev från banken. Aktien stängde på 80,76 norska kr i Oslo föregående handelsdag.

Carnegie sänker sin rekommendation för NCAB till köp från behåll. Riktkursen höjs till 500 från 450 kr. Det framgår av ett morgonbrev från banken. Aktien stängde på 497,50 kr på fredagen.

Pareto inleder bevakning av LMK (Linas Matkasse) med köprekommendation med riktkurs 115 kr. Det framgår av ett marknadsbrev. LMK noterades i slutet av mars med IPO-kurs om 79,50 kr per aktie. LMK handlades till cirka 80 kr på måndagsmorgonen, upp nära 6 procent jämfört med fredagens stängning.

Analyshuset Redeye har höjt det rimliga värdet för eyetrackingbolaget Smart Eye till 322 kr per aktie, från tidigare 270 kr, i ett basscenario. Det framgår av en uppdragsanalys som innebär att bolaget betalar för bevakningen. De berörda analytikerna äger dessutom aktier i Smart Eye. Värderingsintervallet har också dragits upp till 143-376 kr per aktie (från tidigare 126-337 kr) i ett så kallat ”bear”, respektive ”bull”, scenario. Vid 10.30-tiden på måndagen hade Smart Eye-aktien stigit 4,9 procent till 255 kr.