Analyser (Uppdateras) En ny köprek och ett par höjda rekommendationer finns bland måndagens analyser från analyshusen. Bland dem en höjd rekommendation för ABB efter beskedet om ny vd.

ABG Sundal Collier höjer sin rekommendation för ABB till behåll från sälj. Riktkursen höjs till 165 från 150 kr. Det framgår av Bloomberg-systemet där förändringen är daterad den 12 augusti. På söndagskvällen bekräftade ABB att Sandviks nuvarande vd Björn Rosengren blir ny vd för kraft- och automationsbolaget.

Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Stockmann till köp från sälj. Riktkursen höjs till 3,00 från 2,00 euro. Det erfar Nyhetsbyrån Direkt. Stockmann, som presenterade sin rapport förra veckan, stängde på 2,21 euro i Helsingfors i fredags.

Evli Bank återupptar sin bevakning av Endomines och sätter rekommendationen till sälj. Riktkursen är 4,40 kr. Det framgår av en analys som släpptes på måndagen. Endomines handlas kring 6,12 kr på måndagen, motsvarande en uppgång om 5,5 procent för dagen. Aktien har gått upp med 63 procent i augusti, trots att bolaget den 9 augusti meddelade att det inte kommer att nå produktionsprognos för 2019.

Morgan Stanley tar upp bevakning av Genmab med rekommendationen övervikt och riktkursen 30 dollar per amerikanskt depåbevis. Det motsvarar omkring 2.000 danska kronor per Köpenhamnsaktie. Aktien stiger drygt 2 procent mot 1.300-nivån i Köpenhamn på måndagsförmiddagen.