Aktier Trots de senaste dagarnas börsturbulens på grund av omikron så blev november en positiv månad på börsen. Det breda OMXSPI steg 1,7 procent men som vanligt var det aktier som rörde sig betydligt mer än så.

Månadens kursraket nummer ett är Oncopeptides. Bolagets aktie föll brant i slutet av oktober då Oncopeptides meddelade att man dragit tillbaka Pepaxto från den amerikanska marknaden. Dessutom avbröt man i princip all verksamhet i Europa och USA.

Men efter att den tidigare vd:n Jakob Lindberg gjorde comeback började aktiespekulanterna handla flitigt med aktien som sköt i höjden även om kursutvecklingen minst sagt varit volatil.

Bolaget ska också ansöka om godkännande för melflufen hos det europeiska läkemedelsverket. Dessutom läggs den kommersiella verksamheten ner vilket säkrar likviditeten under hela 2022. Oncopeptides steg 171,6 procent under november.

Net Insight, som levererar lösningar för medienät, steg 80,3 procent. Bolaget har under månaden bland annat tecknat ett samarbetsavtal värt 220 miljoner kronor med den turkiska telekomoperatören Türk Telekom för 5G-synkronisering. Dessutom har Net Insight kommit med en rapport där resultatet vände till vinst samtidigt som omsättningen steg rejält.

Isofol Medical är nästa aktie på listan 66 procent. Så sent som på tisdagen höjde Pareto Securities riktkursen för Isofol Medical till 32 kronor från 28 kronor. Rekommendationen köp upprepades. Analysen fick aktien att stiga drygt 33 procent på tisdagen och novemberuppgången summeras till 66 procent.

Karolinska Development slog till med en uppgång på 53,5  procent under november. Bland annat har portföljbolaget Forendo Pharma sålts för upp till 945 miljoner dollar, inklusive villkorade tilläggsköpeskillingar.

Immunicum steg 45,8 procent. Under månaden inledde den nederländska banken Kempen bevakning av Immunicum med köprekommendation vilket fick aktien att lyfta.  Så sent som på tisdagen meddelade Immunicum att man förlängt forskningssamarbetet med PCI Biotech där man utforskar nya behandlingar med cancervaccin. Det fick aktien att åter lyfta.

Värt att notera är att flera av börsens nykomlingar också finns med på topp tio-listan. Truecaller steg 40,3 procent medan Synsam steg 40 procent.

Tittar vi i stället på förlorarlistan så ser vi att Readly ligger på en jumboplats med en nedgång på 33,6 procent. Det digitala magasinbolaget redovisade förvisso en försäljningstillväxt på 27 procent till 119 miljoner kronor. Men kvartalsförlusten låg kvar på i storleksordningen 50 miljoner kronor. Dessutom flaggade bolaget för att den organiska tillväxten kan minska något.

Immunovia föll 32 procent. Diagnosbolaget släppte under månaden en delårsrapport som visade på fortsatt förlust. I meddelade dessutom vd Patrik Dahlen sin avsikt att avgå av personliga skäl.

BICO, som tidigare hette Cellink, släppte under månaden en delårsrapport där rörelseresultat före avskrivningar, ebitda, var klart lägre i det tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol. Bico föll 31,7 procent under november.

Evolution är en annan förlorare, bland annat orsakat av anklagelser om att Evolution tillhandahåller spel på av USA svartlistade marknader och marknader där onlinespel inte är tillåtet. Under vissa dagar har aktien varit klart mest omsatt på börsen och sammantaget sjönk aktien 31,6 procent under november.

Medicinteknikbolaget Q-linea föll 26,6 procent under november. Bolaget redovisade ett resultat efter skatt på -49,1 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2021 (-48,7).

Tabell: De tio bästa aktierna på Nasdaq Stockholm under november

Aktie 1M%
Oncopeptides 171,6
Net Insight B 80,3
Isofol Medical 66,0
Karolinska Development B 53,5
Immunicum 45,8
Truecaller 40,3
Synsam 40,0
Transtema Group 39,8
Logistea A 35,9
NCAB 34,5

 

Tabell: De tio sämsta aktierna på Nasdaq Stockholm under november

Aktie 1M%
Readly International -33,6
Immunovia -32,0
BICO Group -31,7
Evolution -31,6
Q-Linea -26,6
Sinch -25,6
EnQuest PLC -25,6
MTG A -21,7
Dedicare B -20,9
Duroc B -20,7