Placeringar Handelsbanken tipsar varje år om de bästa utdelningsaktierna. Bankens lista innehåller ”utdelningsaristokrater”, det vill säga stabila utdelare, kryddat med bolag som förväntas ge en extra utdelning.

I årets första nummer av Fokus Placeringar listar Handelsbanken flera aktier som den hoppas ska ge stabila utdelningar många år framöver. En effekt av pandemin kan dock bli att flera bolag delar upp utbetalningarna till två eller flera, för kassaflödets skull, spår banken.

På listan finns bland annat Astra Zeneca, Axfood, Castellum, Securitas, Skanska och Volvo.

”God utdelningskapacitet”

Under fjolåret mer än halverades utdelningarna jämfört med de cirka 300 miljarder kr som de svenska börsbolagen delade ut 2019, enligt Handelsbankens beräkningar till följd av covid-19-pandemin. För i år räknar banken med att utdelningarna närmar sig nivån 2019.

”Även om bolagsvinsterna överlag föll något förra året, medför de inställda utdelningarna att det finns god utdelningskapacitet i många bolag”, skriver Handelsbanken i Fokus Placeringar.  

Banken framhåller att Tillväxtverket bekräftat att bolag som tagit emot permitteringsstöd får ge aktieutdelning från och med sex månader efter utbetalt stöd utan att riskera att bli återbetalningsskyldig och att flera bolag som fått stödet dessutom betalat tillbaka detta.

Ger extra utdelningar

Årets utdelningsportfölj har kryddats med bolag som i fjol höll tillbaka utdelningarna trots goda kassaflöden och starka balansräkningar och därför kan väntas ge extrautdelningar i år.

Volvo beräknas ha en nettokassa på nära 50 kr per aktie vid årsskiftet, vilket borgar för rejäl utdelningsammunition. Utöver 6 kr i ordinarie utdelning tror vi att Volvo kommer ge 9 kr i extrautdelning, motsvarande en direktavkastning, DA, på 7 procent.”, skriver banken.

Med stöd av flera sålda storprojekt bedöms Skanska kunna ge en ordinarie och en extra utdelning om 10 plus 2 kr, motsvarande en total direktavkastning om drygt 5 procent.

”För dessa bolag innebär extrautdelningar att utdelningsandelen i förhållande till vinsten blir hög, men det kan vi acceptera givet starka balansräkningar”, skriver banken.

God utdelningshistorik

För att ta plats på Handelsbankens lista är det viktiga inte att ge de allra högst utdelningarna utan att bolagen kan förväntas ge en stabil och växande utbetalningsström över lång tid. Förutom bra direktavkastning bör bolaget ha god utdelningshistorik, helst i kombination med en stabil verksamhet, hög avkastning på eget kapital och modest utdelningsandel av vinsten.

På listan märks även SEB. Så här lyder motiveringen i det fallet:

”Bankerna brukar normalt ge hög direktavkastning, men fick ställa in utdelningarna förra året. Trots Finansinspektionens uppdaterade rekommendation som innebär att utdelningen inte ska överstiga 25 procent av det sammanlagda nettoresultatet för räkenskapsåret 2019-2020 ser de svenska bankerna ut att kunna ge en direktavkastning om cirka 4 procent. I kombination med höga förväntade utdelningar längre fram motiverar detta att SEB tas med på utdelningslistan”, skriver Handelsbanken.    

Även Tele2 togs in i utdelningsportföljen med förväntan om extrautdelning. En sådan uteblev dock i dagens rapport från bolaget.

Många sänkta utdelningar ifjol

– Nej, det blev inte så, men det är fortfarande en bra utdelare och styrelsen ska se över utdelningsförmågan löpande under året, kommenterar Peter Engstedt, aktiestrateg på Handelsbanken, den uteblivna extrautdelningen.

– Övriga bolag som rapporterat, det vill säga Castellum, Electrolux, SEB och Telia, har kommit in i linje med utdelningsförväntningarna.

Under fjolåret uteblev eller sänktes många utdelningar och många högutdelande värdeaktier hängde inte med i den kraftiga börsuppgången efter att kurserna bottnat i våras, då investerarna föredrog tillväxt- och teknikaktier, konstaterar Handelsbanken.

”Förra årets utdelningslista uppfyllde inte målet med hög direktavkastning då bara fyra av tio bolag gav utdelning och den sammanlagda direktavkastningen till slut blev 1,5 procent.”

Sett till totalavkastningen är det ändå svårt att vara helt missnöjd enligt banken.

Aktierna på Handelsbankens utdelningslista för 2020 har i snitt ökat drygt 40 procent sedan publiceringen i mars, vilket är något bättre än Stockholmsbörsen. På listan då stod Autoliv, Duni, Dustin Group, Husqvarna, Knowit, Peab, SEB, Securitas, SkiStar och Stora Enso. Husqvarna och Knowit blev till och med kursdubblare.

Tele2, som kom med sin rapport på tisdagen, bjöd inte på den extrautdelning som låg i förväntansbilden. Övriga bolag som inkommit med rapporter, Castellum, Electrolux, SEB och Telia, är i linje med Handelsbankens förväntningar, enligt aktiestrateg Peter Engstedt.

Enligt forskningen har högutdelande aktier gett högre riskjusterad avkastning än börsen som helhet över tid, konstaterar Handelsbanken.

Tabell: Handelsbankens utdelningslista 2021. 

Bolag DA, % Kommentar
AstraZeneca 2,4 Stabil utdelning under lång tid
Axfood 3,6 Inte sänkt utdelningen sedan 2008
Castellum 3,3 Höjt utdelningen i drygt 20 år
Electrolux 3,6 Stabil direktavkastning sedan 2009
SEB 4,5 Star kapitalsituation, bra direktavkastning trots restriktioner
Securitas 3,0 Stabil utdelning sedan 2004. Återinförde utdelningen i december
Skanska 5,4 Endast sänkt utdelningen en gång sedan 2002
Tele2 7,8 Stabil högutdelare, ger ofta extrautdelning
Telia 5,5 Stabil högutdelare
Volvo 7,0 Endast ställt in utdelningen 2009 och 2019 under 2000-talet
Genomsnitt 4,6  
Källa: Handelsbanken    
Foto: istockphoto
Placeringar
Här är Handelsbankens utdelningsfavoriter"God utdelningskapacitet i många bolag"
Placera
Aktiechefen: Risken för rekyl har ökatKan ge bra köplägen närmaste veckorna
Pandemin
Ingves: Kan behövas ytterligare finanspolitiskt stöd"Viktigt att undantag i amorteringskravet förblir tillfälliga"
2/2
Trading Direkt: Eric Strand och Tobbe Rosén om silver
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Börsen
"Aktiemarknaden har tillräcklig medvind för att stå emot forumhaussen"Men Landeborn ser andra orosmoln
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bopriserna ökade i hela landet i januari
Insiders
Insiders som handlat aktier efter rapporterna
Börsen
Bra fart på börsen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bättre på alla punkter för ElectroluxDelar ut 8 kr
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Tele2 strax över förväntanMen ingen extrautdelning
Foto: Richard Drew/AP/TT
Aktie
Spotify höjer priserna
Börsen
Breda uppgångar i Asien
Aktie
Omvänd vinstvarning från Boozt
Foto: AP/TT
Wall Street
Stark måndag på Wall Street
Krönika
Hernhag: Viktigare än någonsin med bra investeringar
Placera
Chefsstrategen: Räkna med uppgång upp till 15 procent i årNordea fortsätter övervikta aktier
Placera
Förvaltaren: Investerare underskattar risk från låga räntor
Sverige
Oxford: Stark data gör nya lättnader mindre sannolika"Svenska ekonomi fortsatt relativt stark"
Foto: Copyright (c) 2015 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Säljarnas fördel på bomarknaden
Aktie
Ny högsta-rekommendation för Tesla
Foto: Suvad Mrkonjic/TT
BNP
SCB: Sveriges tillväxt lägre än väntat
Balder ökar ytterligare i EntraSelin: Ingenting har ändrats
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens många nya köprekar
Foto: Shutterstock
Råvaror
Silverpriset lyfter efter "köpattack"