Analyser (Uppdateras) Flera nya köprekommendationer finns bland fredagens färska analyser från analysbolagen. Bland annat har Calliditas fått en ny köprek efter torsdagens kraftfulla rusning på börsen.

SEB Equities höjer sin rekommendation för Calliditas till köp från behåll. Riktkursen höjs till 130 från 75 kr. Det framgår av en analys. Aktien stängde på torsdagen på 105,40 kr efter en uppgång på ungefär 44 procent i spåren av att FDA beviljat Calliditas ett accelererat godkännande för Tarpeyo (Nefecon).

Bernstein höjer riktkursen för Embracer till 164 kr från 144 kr. Rekommendationen outperform upprepas. Det framgår av en analys. Embracer meddelade ett rekordstort förvärv under onsdagskvällen efter svensk börsstängning, varpå marknaden svarade med att handla ned aktien med över 7 procent på torsdagen. Aktien stängde på 84 kr.

Pareto Securities återupptar bevakning av norska Telenor med köprekommendation. Riktkursen är 165 norska kr. Det framgår av en analys. Aktien stängde på 134,60 kr i Oslo föregående handelsdag.

DNB Markets inleder bevakning av Boozt med rekommendation köp. Riktkursen är 200 kr. Det framgår av en analys. Aktien stängde på torsdagen på 165,30 kr.

DNB Markets inleder bevakning av Lyko med rekommendation köp. Riktkursen är 385 kr. Det framgår av en analys. Aktien stängde på torsdagen på 338 kr.

Handelsbanken Capital Markets sänker riktkursen för Camurus till 235 kr från 240 kr. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av en analys som publicerades på torsdagseftermiddagen. Camurus föll på 15 procent på torsdagen sedan FDA begärt mer information från dess licenstagare Braeburn för Brixadi vid behandling av opioidberoende. Aktien vek ned något under den tidiga handeln på fredagen och bytte händer till 129 kr.

Analyshuset Redeye inleder bevakning av Pila Pharma och har satt ett rimligt värde för aktien på 12 kr i ett basscenario. Det framgår av en analys daterad på fredagen. Värderingsintervallet sträcker sig från 2 kr i ett så kallat ”bear”-scenario till 30 kr i ett ”bull”-scenario. Redeyes analyser är vanligen uppdragsanalyser där det bevakade bolaget betalar för bevakningen. Pila Pharma, som noterades på First North i juli i år, utvecklar ett nytt läkemedel som ska sänka blodsockerhalten för patienter med typ 2-diabetes. Enligt Redeye kan bolagets fas 2b-studie, som väntas inledas under första halvåret 2023, komma att utgöra en katalysator. I fredagens inledande handel hade Pila Pharma stigit 0,9 procent till 6,85 kr.

Morgan Stanley har sänkt riktkursen för bostadssajten Hemnet till 185 kr från 210 kr. Rekommendationen jämvikt upprepas. Det skriver Reuters. Aktien var ned 5,4 procent till 146,05 kr på fredagsförmiddagen.