Analyser (Uppdateras) Ett antal aktier får sänkta rekommendation av analysföretagen på denna förkortade börsdag.

Danske Bank Markets sänker sin rekommendation för oljebolaget Lundin Petroleum till behåll från tidigare köp. Riktkursen är 335 kr. Det framgår av ett morgonbrev från banken. Bolagets rapport för det tredje kvartalet var ”stark” och produktionsprognosen skruvades upp, däremot ser banken en ”begränsad uppsida i aktien” och sänker därför sin rekommendation. Lundin Petroleum stängde till kursen 318,80 kr på torsdagen.

Nordea får sänkt rekommendation av Mediobanca till underperform från tidigare neutral. Riktkursen sätts till 72,13 kr. Det rapporterar Bloomberg News. Nordea-aktien stängde på torsdagen vid 70,63 kr på Stockholmsbörsen.

SEB Equities sänker riktkursen för Sobi till 215 kr från 228 kr. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av en analys. Aktien öppnade på kurser kring 150 kr, runt 2 procent ned, på fredagen. Sobi stängde torsdagens handel 7,6 procent ned, trots att specialläkemedelsbolaget rapporterat ett tredje kvartal bättre än förväntningarna.

I marknadens blickfång vilade dock en nedgång för den amerikanska försäljningen av det Sanofilicensierade Sobipreparatet Elocta på 23,5 procent efter lanseringen av Roches konkurrent Hemlibra. Detta tolkades som en försmak på vad som väntar inför den fullskaliga lanseringen av Hemlibra i Europa, enligt en analytiker Nyhetsbyrån Direkt talade med.

Även ABG Sundal Collier sänker riktkursen för Sobi, till 167 kr från 171 kr. Rekommendationen behåll upprepas. Det framgår av Bloomberg. Aktien i Sobi föll med 7,6 procent på torsdagen till strax under 153 kr efter bolagets rapport för det tredje kvartalet.

Handelsbanken Capital Markets sänker sin rekommendation för Humana till behåll från köp. Riktkursen höjs till 61 från 57 kr. Det framgår av en uppdatering från banken. Humana-aktien stängde på 57,90 kr på torsdagen.

Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Pandox till behåll från sälj. Riktkursen höjs till 200 från 155 kr. Det erfar Nyhetsbyrån Direkt. Aktien stängde kring 193 kr på torsdagen.

Pareto Securities höjer riktkursen för Africa Oil till 16,00 kr från 14,00 kr. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av Bloomberg. Aktien handlades upp 5 procent till 8,90 kr på fredagen efter att oljebolaget på egen hand förvärvar en indirekt intresseandel i Petrobras Oil and Gas (POGBV) och får därmed indirekt licenser till två nigerianska oljefält.

POGBV:s äger indirekt intresseandel i oljelicens 127 för det nigerianska oljefältet Agbami, som drivs av bolag kopplade till bland annat amerikanska Chevron, samt en 16-procentig andel i licens 130 för Egina- och Akpo-fälten, som drivs av bolag kopplade till franska Total. Africa Oil kommer ta del av 50 procent av POGBV:s andelar, framgår av ett pressmeddelande.

Africa Oil tar en 50-procentig andel i bolaget. Bolagen som drog sig ur är Delonex och Vitol. Partneravtalet skrevs den 31 oktober i fjol.

 

Foto: Shutterstock
Placera
WisdomTree: Räkna inte med V-formad återhämtning
Sektor
Deutsche höjer svenska banker
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel fick 100.000 fler betalande kunder
Rapport
Catena höjde resultatet
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen draglok i New York
Börsen
Bred uppgång på måndagsbörsenÅrets nedgång nästan återtagen
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analys
Analys: Ny rekordnivå för konkurser globalt
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverkÄven Frankrike vill utesluta Huaweis utrustning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"
Sektor
Norwegian ser gradvis ökas efterfrågan
Foto: Shutterstock
Råvaror
Lundin Gold återstartar guldgruva
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Wihlborgs höjde hyresintäkterna
Rapport
Fabeges förvaltningsresultat minskade
Börs
Buffett gör stor naturgasaffär
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar