Analyser (Uppdateras) Ett läkemedelsbolag får en helt ny köprekommendation i fredagens analyssvep.

Pareto Securities inleder bevakning av läkemedelsbolaget Camurus med en köprekommendation och en riktkurs på 290 kr. Det framgår av en analys. Camurus har enligt analyshuset en beprövad affärsmodell. Det har bolaget enligt Pareto visat genom en framgångsrik lansering av Buvidal mot opioidberoende i Europa och Australien. Bolaget har på flera marknader nått en hög marknadsandel, vilket Australien är ett exempel på skriver Pareto. I Australien ligger marknadsandelen på 80 procent för långtidsverkande behandlingar inom opioidberoende, där Camurus läkemedel konkurrerar med Indiviors Sublocade.

Carnegie sänker sin rekommendation för Saab till behåll från köp. Riktkursen höjs till 450 från 425 kr. Det framgår av ett marknadsbrev. Saab-aktien stängde på 422,60 på torsdagen. Carnegie skriver bland annat att förhållandet mellan risk och avkastning är mer balanserat efter en kursuppgång med 84 procent i år. ”Aktien prisar i nuläget in ett positivt scenario klart över senaste 12 månaderna och nuvarande finansiella mål”, skriver Carnegie.

SEB Equities sänker riktkursen för Viaplay till 389 kr från 450 kr. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av en analys. Aktien stängde på torsdagen på 209,90 kr.

SEB Equities höjer sin rekommendation för Swedbank till köp från behåll. Det framgår av ett marknadsbrev.

Danske Bank Markets sänker sin rekommendation för Lyko till sälj från behåll. Det framgår av ett marknadsbrev. Danske Bank spår att Lykos nästa kvartalsrapport kommer visa en bromsande efterfrågan inom näthandel, något som kommer vara svårt att kompensera för då bolagets näthandel står för cirka 87 procent av den totala försäljningen. Detta kombinerat med ökade kostnader för marknadsföring, tuffare konkurrens med bland annat flygplatser som återtar marknadsandelar och en generellt hög värdering står som bidragande faktorer till att analyshuset nu nedgraderar aktien. Strax efter 10.10-tiden på fredagen stod Lyko-aktien på minus 1,6 procent.

Kepler Cheuvreux inleder bevakning av Hoist med rekommendationen köp. Riktkursen är 46 kr. Det framgår av ett marknadsbrev.