I dag den 11/11 firas den inofficiella kinesiska shoppinghögtiden "Singles Day" vilket får e-handelsjättarna att slå rekord.

Aktier I dag firar många kineser den inofficiella shoppinghögtiden ”Singles Day”. Och redan innan dagen är slut i Kina har e-handelsjätten Alibaba slagit försäljningsrekord. Alibaba är för övrigt också den mest populära kinesiska aktien i svenskarnas portföljer, enligt statistik från Nordnet.

Black Friday kan slänga sig i väggen. I dag firas det som beskrivs som världens största shoppingfest, nämligen kinesiska Singles Day. Dagen är något av en inofficiell helgdag i Kina och sägs ha sitt ursprung i studentkretsar vid Nanjings universitet på nittiotalet. Namnet anspelar på dagens datum (11/11) där de fyra ettorna representerar fyra singlar. Från början var det en högtid där singellivet skulle firas.

Men 2009 lyckades kinesiska Alibaba styra om ”Singles Day” till att handla om shopping. Hur det egentligen gick till är något oklart. Men succé har det i alla fall blivit och dagen är nu den största e-handelsfesten i världen.

På en minut och åtta sekunder sålde e-handelsjätten Alibaba för motsvarande 1 miljard dollar. Nio timmar in på dygnet låg försäljningen på 22,6 miljarder dollar vilket är 25 procent mer än i fjol, rapporterar Reuters. För att sätta siffrorna i perspektiv så motsvarar det över 80 procent av Amazons försäljning för hela det gångna kvartalet, enligt Reuters.

Dessutom är Alibaba inte ensamma om att ”fira” Singles Day. Andra e-handelsaktörer som JD.com uppmärksammar också Singles Day.

Redan i fjol passerade omsättningen för Singles Day flera amerikanska shoppinghögtider som Black Friday och Cyber Monday, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt. 

Kinesisk e-handel lockar svenska sparare

Och det är också e-handel som lockar svenska sparare när det gäller kinesiska aktier. För även om det är svårt för svenska privatpersoner att handla aktier direkt på kinesiska börser så går det smidigt att handla med de kinesiska aktier som är parallellnoterade i New York, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Överlag kan man se att intresset ökat för de stora kinesiska jättarna, där den största – åtminstone mest välkända – stjärnan är Alibaba. Det är inte så konstigt. Trots handelskonflikter och avmattning i den kinesiska ekonomin så har landet nått en sällan skådad ekonomisk framgång på de senaste decennierna.

Statistik som Nordnet tagit fram för Privata Affärer visar att just Alibaba är den kinesiska aktie som är vanligast i Nordnetkundernas portföljer.

– Alibaba är numera en av de världsledande spelarna på den globala onlinehandeln, och konkurrerar med Amazon om platsen som nummer ett. Bolaget är, till skillnad från många andra kinesiska storbolag, känt för den breda allmänheten också i Sverige. Det påverkar förstås intresset för aktien. Bolaget fick rejält med uppmärksamhet i samband med börsnoteringen 2014, som fortfarande är världens största IPO, också i svensk media. Alibaba är den klart mest ägda kinesiska aktien bland Nordnets kunder, utan konkurrens. Aktien har stigit med 36 procent i år, säger Frida Bratt.

Men även konkurrenten JD.com lockar.

– Intresset har också ökat mycket för JD.com, en e-handelssajt som konkurrerar med Alibaba. Här har antalet ägare ökat med 140 procent sedan januari 2018, säger Frida Bratt.

Den näst mest ägda aktien är dock China Mobile som är delägt av kinesiska staten. 

– På börsen har det sett dystert ut i år, med en utveckling på -15 procent. Kanske är det tappet som gjort att många vågat hoppa på aktien – ägandet har ökat med 55 procent sedan januari 2018. Dessutom ger bolaget utdelning och har en direktavkastning på 4,5 procent – detta till skillnad från många andra stora kinesiska börsbolag. De är ju ofta techaktier, med en ambition att fortsätta växa, säger Frida Bratt.

En annan populär aktie är sökmotorn Baidu, en kinesisk version av Google.

– Antalet ägare är upp med 84 procent sedan januari 2018 och med hela 32 procent bara sedan årsskiftet. Det är den klart mest använda sökmotorn i Kina. Men utvecklingen på börsen har varit trist, – 21 procent i år, konstaterar Frida Bratt.

Den kinesiska aktie som ökat mest bland Nordnets kunder är Nio, som tillverkar elbilar och bygger laddstationer kring Kinas stora motorvägar. Ägandet i aktien har bland Nordnets kunder ökat med 200 procent sedan januari 2018.

– Det kan bero på aktiens utveckling – den har rasat med 69 procent sedan årets början. Många hoppas säkerligen på en rekyl för bolaget, vars verksamhet onekligen ligger i tiden. Investerare i det här bolaget får exponering mot flera megatrender, inkluderande tillväxt och klimatomställningen framför allt, säger Frida Bratt.

Samtidigt påpekar hon att det finns en del kortsiktiga risker när det gäller kinesiska aktier. Men i det långa loppet är exponering mot Kina en självklarhet för svenska sparare.

– På kort sikt finns oroligheter som just handelskonflikten, den tydliga avmattningen och sammandrabbningarna i samband med demonstrationerna i Hongkong som spökar, men på lång sikt tror jag att det är helt rätt att ha en del av sin portfölj exponerad mot kinesiska aktier. Flera av de stora bolagen är nummer ett i Kina, men har ännu inte tagit en position globalt. Många investerare hoppas dock att det är just vad bolagen ska göra, och att den ambitionen möjligen finns skvallrar bland annat det faktum att få av de stora börsjättarna lämnar utdelning. Det här är techjättar som ska växa ännu mer, är tanken, säger Frida Bratt.

Tabell: Populäraste kinesiska aktierna bland Nordnets kunder (flest ägare):

Alibaba
China Mobile
JD.com
Baidu
Nio

Tabell: De fyra bolag där antalet ägare bland Nordnets kunder ökat mest sedan januari 2018:

Nio: 200 %
JD.com: 140 %
Baidu: 84 %
China Mobile: 55 %

Foto: AP/TT
Wall Street
Banker vinnare i New York
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Börsen
Veckoavslut i dur
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar
Fonder
Nettosparandet i fonder ökade i juni
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Atrium Ljungberg något sämre än väntatAvstår från att lämna helårsprognos
Asien
Asien: Ny corona-oro dämpar humöret
Resultat
NP3 höjde förvaltningsresultatetKlart högre hyresintäkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
KO stämmer kommunalt energibolag"Kunden bunden till oförutsägbar elkostnad i ett år"
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa och euronMinskar exponeringen mot defensiva sektorer
Foto: Erik Mårtensson/TT
Konjunktur
Analytiker: Maj blir kanske botten i stället för april"Andra kvartalet inte så blodigt som befarats"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statistik
SCB: Konsumtionen sjönk nästan 10 procent i maj
Sektor
Betting: Kepler upprepar köp i sektorn
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Penningtvätt
Uppgifter: SEB överväger överklaga miljardboten
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade 20 procent
Köptips
Affärsvärlden: Aktien som fortfarande är köpvärd
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Fonder
Fonder: Rekordutflöden från brittiska aktiefonder"Högsta summan hittills"