Aktier Aktiviteten var fortsatt hög bland Nordnets danska privatkunder under juni månad. Bland annat lockades spararna av flygbolag men även gröna aktier finns med med på köplistan. Säljlistan toppas däremot av Danmarks egen ”meme-aktie”.

– Vi ser att privatspararnas aktivitet stabilserar sig på en relativt hög nivå drivet av ett stigande aktieintresse och fortsatt låga räntor. I juni avtog inflationsrädslan något och generellt har tillväxtaktier klarat sig bra, säger Sigga Nolsøe, kommunikationschef Nordnet Danmark.

Många danska investerare såg möjligheter i bolag som kan gynnas av att världen öppnar igen efter pandemin. Det gör att både SAS och Norwegian finns med på köplistan. Men spararna har också hittat tillbaka till gröna aktier som haft det lite tufft i år.

– Efter positiva besked från G7-mötet i början av juni gör spararna tolkningen att den gröna omställningen kör vidare och varje gång det kommer fler löften från politiker ökar köplusten. Därför är Vestas och Ørsted  två av de gröna bolag som finns med på topplistan, säger Sigga Nolsøe

Den allra mest köpta aktien var dock Green Hydrogen som noterades på Köpenhamnsbörsen i mitten av juni.

– Den höga aktiviteten på marknaden för börsintroduktioner har också satt sin prägel på junis handel. Inte minst Green Hydrogen System där intresset var stort i samband med noteringen. Samtidigt ser vi en ökad spännvidd mellan lyckade börsintroduktioner med stigande kurser och noteringar som blir mer av en besvikelse. Konkurrensen om att locka till sig riskvilliga investerare är stenhård, säger Sigga Nolsøe.

På säljsidan hittar vi däremot en del bioteknikbolag som haft en tuff månad.

– I det perspektivet är det inte överraskande att investerarna säljer Genmab som är en av få biotekbolag som kursmässigt har klarat sig bra, säger Sigga Nolsøe.

Samtidigt har Danmark fått sin egen ”meme-aktie” i form av Orphazyme.

– Aktien har blivit spekulerad upp till en nivå som ligger långt ifrån de forskningsmässiga och ekonomiska realiteterna. Orphazyme blev också den mest sålda aktien bland privata investerare i juni, säger Nolsøe.

Mest nettoköpta aktier i juni:

Green Hydrogen Systems A/S
Norwegian Air Shuttle
Vestas Wind Systems A/S
Ørsted A/S
Alm. Brand A/S
Novo Nordisk B A/S
SAS AB
Aquaporin A/S
AMC Entertainment Holdings, Inc.Class A
DSV Panalpina A/S

Mest nettosålda aktier i juni:

Orphazyme A/S
Genmab A/S
NIO Inc.
Sea LimitedKongsberg Automotive
Moderna
Delivery Hero SE
Avance Gas Holding
XPeng Inc.
Evolution AB