Börsen Catellas förvaltare ser köpläge i bland annat  Electrolux Professional. Det framkom av veckans podcast om höstbörsen där förvaltarna också tipsade om fler intressanta aktier. 

Högst potential ser de i den grupp av bolag som inte riktigt hängt med hittills.     

– De bolag som drabbats tillfälligt av corona har kommit tillbaka kraftigt. Det gäller till exempel verkstadsbolagen, men även bolag som Nent är ordningen återställd och kursen högre än innan pandemin. Digitala affärsmodeller har flyttat fram sina positioner. Kortsiktiga vinnare inom dagligvaru- och detaljhandeln som Axfood och Essity har utvecklats svagt sedan april, maj. De aktier vi upplevde som dyra innan pandemin har blivit ännu dyrare, främst techbolag men även till exempel EQT, Nibe, Thule, Lifco och Getinge, summerar förvaltaren Mattias Nilsson utvecklingen.

Vissa bolag med positiv vinstutveckling förtjänar sin kursuppgång men en del med negativ vinstutveckling straffats för hårt, särskilt i mellansegmentet, enligt Catellas förvaltare

–Värderingsmässigt har marknaden belönat vinnarna men straffat förlorare. I mellansegmentet finns skevheter som inte är bestående. Riskviljan är hög i marknaden vilket blir tydligt på First North där de tio största bolagen är upp 100 procent sedan årsskiftet, men det samlade börsvärdet på runt 360 miljarder innebär aggregerat obefintlig vinst. En del av bolagen på First North kommer lyckas, men andra kommer gå upp i rök, konstaterar han.

Fyra kriterier

Catella plockar in aktier enligt fyra kriterier. De fortsätter leta bolag som de tror har drabbats kortsiktigt av corona medan marknaden tror de drabbats långsiktigt. De letar tillväxtbolag som ännu inte värderats upp och de försöker hitta bolag där återhämtningen i omsättning och lönsamhet är underskattad. Slutligen jobbar de flödesrelaterat, bland annat ESG-drivet, för att hitta bolag som ännu inte uppmärksammats, uppger han.  

–Ett bolag vi plockat in med en tillväxt som ännu inte värderats upp är Electrolux avknoppning Electrolux Professional, som levererar professionell utrustning till restauranger, storkök, tvätt med en underliggande stabil tillväxt och god lönsamhet, som har det lite tufft, men inte så tufft som värderingen indikerar, säger Mattias Nilsson. 

Vilka bolag plockar ni in utifrån övriga kriterier?

Ambea, H&M, Millicom och SATS är bolag som drabbats hårt under coronakrisen. Sdiptech och Ovzon har framtida tillväxt som vi anser att marknaden fortfarande underskattar. Många aktier med tydlig hållbarhetsprofil har generellt prisats om med högre värdering som följd. En aktie som är en vinnare på denna trend och som fortfarande har bra potential är danska Rockwool.

Vilken är den största risken på ett halvår?

–Värderingen är den största risken. Men vi är inte superoroliga i det korta perspektivet. Även om det blir bakslag av temporär karaktär och bolagen inte levererar vinster i paritet med de uppvärderingar som gjorts, är det intressanta lite längre värderingar. Solida verksamheter borde få en uppgång, säger Mattias Nilsson.

–Det finns ganska gott om tecken på att mycket är spekulativt. Tesla svarar till exempel för 2 procent av bilmarknaden men 40 procent av värdet. Zoom värderas lika högt som IBM, frågan är om det är berättigat. Även om uppgången är strukturell är frågan hur mycket man kan dra upp bolagen. Vi får en enorm luftgrop och många som inte klarar en sättning, varnar förvaltarkollegan Thomas Elofsson. 

Aktier
Här är Swedbanks nya sektorfavoriterEtt fastighetsbolag och en teleoperatör
Aktie
Apple: Ny smartwatch och nytt digitalt erbjudandeSpotify kritiska: Digitala erbjudandet konkurrenshämmande
Foto: AP/TT
Wall Street
Tekniktunga Nasdaq i topp på Wall Street
Aktie
Fingerprint ifrågasätter stor blankningsposition
Börsen
H&M i topp på stigande börs
Placera
Tekniske gurun: Klassisk set up för en historisk topp"Håll ögonen på byggsektorn"
Foto: Shutterstock
Bostad
Rekordmånga borätter såldes i Stockholm förra veckanTidigare oron "skingrad"
Fastighetstaxeringen
Kraftigt höjda taxeringsvärdenSnittökning på 17 procent
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Valuta
Landeborn: Få bolag gynnas av kronrallyt
Kryptovaluta
Kryptovaluta-förbud på väg i Indien
15/9
Trading Direkt: Om H&M efter omvända vinstvarningen
Aktie
H&M: Vi är igenom det värsta nu
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Fonder
Fondbolagen ska ge bättre riskinformation om räntefonderÄven kredit- och likviditetsrisk ska redovisas
Aktie
Omvänd vinstvarning från H&MFörsäljningen sjönk dock 16 procent
Placera
Indiens ekonomi plågas av pandemin"Men även i denna miljö finns köpvärda bolag"
Bolag
Klarna tog in 5,7 miljarder kronorÄr nu världens fjärde största fintechbolag
Asien
Starka handelssiffror lyfter Kinas börser
Aktie
Poolias styrelse: Acceptera inte Danirs bud
Krönika
Hernhag: Knep för att utveckla din aktiementalitet
Placera
Ålandsbanken minskar aktieexponeringenÖkar kassan för eventuella köplägen senare i höst
Aktier
Börsens mest blankade aktier
Notering
AFV: Avråder från att teckna Readly efter avhoppen
Foto: istock
Analys
Banker: Sannolik vinstökning för Humana efter regeringsförslag