Blankning Intrum ligger i topp bland blankarnas favoriter på Stockholmsbörsen. Men när det gäller den näst mest blankade aktien så är dagens besked från bolaget dåliga nyheter för blankarna.

Att blanka innebär något förenklat att man lånar en aktie och säljer den. Förhoppningen är då att kursen sjunker så att man kan köpa tillbaka aktien till ett lägre pris och sedan återlämna den.

Enligt Finansinspektionens blankningsregister är Intrum börsens mest blankade aktie med 11,7 procent av aktierna blankade. Andelen blankade aktier har dessutom ökat sedan rapporten i början av maj. Samtidigt har aktiekursen fallit så här tycks blankarna haft rätt.

Den näst mest blankade aktien är Elekta med 8,0 procent av aktierna blankade. Andelen ökade efter delårsrapporten i slutet av april. Sedan dess har aktien rört sig sidledes. Fram till i dag vill säga. För i morse meddelade strålterapibolaget att man fått en order värd en sisådär 2 miljarder kronor. Det fick aktien att rusa tvåsiffrigt och aktien står i dag nästan 18 procent högre jämfört med kursen i slutet av april. Det är med andra ord dåliga nyheter för de blankare som hoppats på en nedgång i Elekta.

Trea på listan är Fingerprint som aldrig tycks sluta fascinera blankarna. Aktien har länge legat högt upp på blankningslistan och just nu är 6,6 procent av aktierna blankade. Men det ska jämföras med en andel på nästan 10 procent innan börsraset i mars då många blankare passade på att stänga sina positioner.

JM är en annan gammal bekant på blankningslistan. Just nu är 5,7 procent av aktierna blankade men det är en klart mycket lägre andel än innan marsraset då drygt 7 procent var blankat. Men precis som för Fingerprint var det många som passade på att stänga positionerna när kursen rasade.

Hoist ligger på femte plats med en andel på 4,4 procent av aktierna blankade. Innan börsraset i mars var blankarnas intresse för aktien måttligt. Men när kursen föll ökade också blankarna. I samband med rapporten i början av maj ökade blankningsandelen ytterligare. Då rapporterade Hoist en förlust som var rejält mycket större än väntat vilket fick aktien att falla.

Värt att notera är också att flygbolaget SAS aktie lockade till sig blankarna i samband med raset i mars då coronapandemin slog till med full kraft. På några dagar ökade då andelen blankade aktier från 1 procent till 7 procent. Men SAS-aktien har de senaste veckorna handlats sidledes och blankarnas intresse för flygbolaget har svalnat. Nu är bara 3,2 procent av aktierna blankade vilket gör att SAS hamnar på tionde plats bland börsens mest blankade aktier.

Även Scandic Hotels, som störtdök när coronapandemin blev ett faktum i Sverige, har intresserat blankarna. Men här har tajmingen varit usel. Det var först när aktien bottnade under andra halvan av mars som blankarna fick upp ögonen för Scandic. Uppenbarligen trodde blankarna att raset skulle fortsätta men så blev det inte. Aktien har sedan botten den 18 mars stigit över 60 procent. Samtidigt har blankarna ökat från 0 procent till 3,6 procent blankade aktier och Scandic är nu börsens nionde mest blankade aktie.

Tabell: De fem mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen (Nasdaq Stockholm)

Aktie Andelen blankade aktier
Intrum 11,7%
Elekta 8,0%
Fingerprint 6,7%
JM 5,7%
Hoist 4,4%

Källa: FI:s blankningsregister

Blankning
Här är börsens mest blankade aktier
Foto: Shutterstock
Aktier
Paretos åtta småbolagsfavoriter
Aktie
Kraftiga kurssvängningar i NorwegianSom mest ned 50 procent i inledande handeln
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Analytikernas splittrade syn på ElectroluxVad innebär "betydande förlust"?
Börsen
Bred uppgång på börsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Blankning
Flera länder slopar blankningsförbud
Aktie
Elekta rusar efter miljardorderHar nått försäljningsmål för Unity
Börsen
Börsveteranen: Då kommer nästa börsrally"Bör bli i klass med apriluppgången"
Aktietips
Tre heta köptipsOch några aktier du kan avvakta med
Aktietips
DI ser fyndläge i NobiaMen risken i köksbolaget är hög
Aktie
"Electrolux låga värdering är befogad"Finns bättre alternativ
Krisen
Powell: Medicinsk data viktigast för ekonomin
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Insiders
Storytel-insiders säljer aktier på bred front
Foto: istockphoto
Asien
Uppåt på Asiens börser
Foto: Henrik Montgomery/TT
Pandemin
Astra Zeneca ska leverera coronavaccin - om det hittas
Foto: Nicolas Economou/Zuma Press/TT
Rapport
Ryanair flaggar för mångmiljardförlust
Aktie
SSAB sägs diskutera stålaffär med Thyssenkrupp
Chatt
Hernhag: Därför borde jag köpt SBBFyra tillväxtbolag för långsiktig portfölj
Aktier
Batljan: SBB avyttrar fastigheter för att slippa sänkt kreditbetyg
Foto: Shutterstock
Räntan
Swedbanks räntestrateg: Sänks räntan blir det kraftigt"Kanske till -1 procent"
Bostad
SBAB: Boprisförväntningarna rasar bland bostadsägare
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Analys
Berenberg: SKF det enda billiga verkstadsbolaget
Foto: Shutterstock
Elpriset
Konsumentverket: Se upp för ”el till inköpspris”Flera elbolag använder olaglig marknadsföring
Analys
Berenberg: Stillfront ett av Europas intressantaste gamingbolagInleder bevakning med köprek