Här är årets vinnarbank

Publicerad 2014-12-22 06:32

Årets Bank Länsförsäkringar Bank tar hem segern i Årets Bank 2014. Det är andra gången på fyra år som banken får utmärkelsen. Men det är inte bara Länsförsäkringar som prisas. Årets upplaga av Årets Bank består av åtta kategorier. Se alla vinnare här. 

Länsförsäkringar växer mest bland bankerna och har tagit steget till att bli en fullsortimentsbank, utan att tappa den lilla aktörens fördelar. Det gör att banken blir Årets Bank för andra gången på fyra år.

– Vi är på väg och tar små steg hela tiden. Vi växer mest i branschen, tar 12-13 procent av nymarknaden i år, och levererar enligt den plan vi har, säger Rikard Josefson, som dock inte vill skriva under på att Länsförsäkringar siktar på att bli den femte storbanken.

Günther Mårder, sparekonom på Nordnet, blir Årets bankprofil 2014. Han har arbetat hela sitt vuxna liv med att påverka människor att spara och i dag följs han av en stor publik i sociala medier. Juryn motiverar valet med att hans kommunikation med spararna ”gör bankvärlden allt mer transparent.”

– Hela min yrkesverksamma tid hos både Aktiespararna och Nordnet har jag arbetat med att göra sparandet enklare och roligare. Jag har själv fått uppleva vilken frihet sparandet ger, och det vill jag att fler ska få känna, säger han.

Marginalen bank prisades för marknadens vassaste lönekonto med utmärkelsen Årets lönekonto 2014. Räntenivån är 1,5 procents trots att det nu är många veckor sedan reporäntan sattes till noll.

Bankens vd Fernando Miranda förklarade att räntenivån sannolikt snart måste justeras, men att målet är att även långsiktigt hålla en ”konkurrenskraftig och rättvis” ränta på lönekontot även framåt.

– Jag känner mig mycket glad för utmärkelsen för den är ett erkännande av vårt fyraåriga arbete, att skapa en ny och annorlunda bank för de svenska privatkonsumenterna, säger han.

Skandia frågade för ett år sedan kunderna hur de ville ha sin boränta. En överväldigande kundreaktion ledde till avskaffade listpriser och transparenta bolåneräntor.

Banken belönas därför med utnämningen för Årets nyhet 2014, efter att som första bank avskaffat de gamla listpriserna för bolånen. I stället publiceras numera snitträntan på bankens hemsida.

– Vi vill prisa banker som går ett steg längre för kundernas bästa, utan att vara tvingade till det, kommenterar Privata Affärers redaktionschef Louise Göransson.

Åtta av tio av tillfrågade kunder ville inte ha listpriser, och de ville inte behöva pruta eller bevaka sina rabatter, säger bankchefen Öyvind Thomassen.

Årets prispressare 2014 blir Avanza efter att ha satt priset för courtaget till 1 kr för aktieaffärer upp till 400 kr.

Genom att sätta priset på courtaget till 1 kr har Avanza förändrat spelreglerna för aktiehandeln. För det utnämns banken till Årets prispressare.

– Ett så lågt courtage gör det möjligt att handla enstaka aktier. Tidigare har det inte varit lönsamt att småspara på det sättet, om du fick betala till exempel 99 kr i courtage för att köpa en aktie för 400 kr, säger Martin Tivéus, vd Avanza.

Det låga courtaget har haft omedelbar effekt under hösten då ökningen av handeln med enstaka papper på börsen är klart märkbar.

Skandia kammade hem två priser i Årets Bank 2014. Banken utnämns också till Årets seniorbank 2014 för att de tar hand om pensionssparare som tar ut sina pengar, genom att erbjuda en mycket konkurrenskraftig ränta, för närvarande 1 procent, om de sätter in pengarna på ett bankkonto.

Alla aktörer på marknaden är aktiva medan du sparar och erbjuder alternativ och flytt av kapital. Men de som plockar ut sina pengar ses oftast som en belastning.

– Då blir du mindre intressant. När vi nu är pensionärer allt längre tid är det av stor betydelse hur vi hanterar våra pensionspengar när vi väl tar ut dem, säger Mats Olsson i Årets Bank-juryn.

Förutom den högre räntan erbjuder banken rådgivning till dem som slutar pensionsspara.

– Vi vill belöna lojala sparare och vi har hittat två sätt att göra det på, dels en högre ränta från första kronan, dels möjlighet till rådgivning om hur de på bästa sätt kan använda sina pengar som pensionär, säger Mattias Munter, Skandias pensionsekonom.

Ica-banken får utnämningen för Bästa utlandskortet. Med Icas kort kan du ta ut pengar utan att betala uttagsavgifter eller valutapåslag, oavsett i världen det är. Det finns visserligen andra aktörer som erbjuder förmånliga villkor, men ingen så bra som Ica.

 – Vi kunde inte hitta någon som konkurrerar i samma liga som Ica-banken, säger Placeringsguidens chefredaktör Fredrik Lindberg, som också suttit i juryn för Årets Bank 2014.

Det är dyrt med denna typ av kundservice, men den bygger kundlojalitet, konstaterar Ica-bankens nya vd Marie Halling.

Det är med bankmarknaden som med julmarknaden, menar Per Hammarlund, Privata Affärers chefredaktör.

– Det är svårt att överblicka alla varor som säljs. Alla vackert paketerade produkter är sannerligen inte alltid lika fantastiska som bankmannen eller säljarna vill få oss att tro när vi sitter där i banklokalen. Det är därför som Privata Affärer, år efter år, hjälper konsumenterna att hitta de bästa bankerna och banktjänsterna, säger han.