Här är Årets Bank 2010Foto: Rickard Kihlström /Privata Affärer

Här är Årets Bank

Publicerad 2010-12-21 13:05

För tjugonde året i rad har Privata Affärer granskat Sveriges banker. Årets Bank 2010 blev Avanza Bank som år efter år lanserat nydanande sparprodukter.

Spännande avslöjandena om årets vinnare av Privata Affärers utmärkelse Årets bank räckte för att få ett fyrtiotal deltagare att trotsa vintermörker och snöoväder för att ta sig till den tjugonde upplagan prisutdelningen.

Det var alltså främst nischbanker som klarade juryns granskning och fick ta emot årets utmärkelser. Det mest prestigefyllda priset för Årets bank delade juryn ut till Avanza Bank med motiveringen att de år efter år lanserar nydanande sparprodukter.

– Vi har fått flera utmärkelser i år, och denna är den absolut roligaste, sade Nicklas Storåkers, som är Avanza banks vd.

Juryn uppfattar Avanza som både innovativa och kaxiga. Under året har banken startat bankkonto med högre sparränta genom samarbete med ett externt sparinstitut och öppnat en experimentell webbplats där kunder – och konkurrenter – kan prova och utveckla nya tjänster.

– Det är nog fler som tycker att vi är kaxiga, säger Nicklas Storåkers. Vi har gått från att vara utmanaren som försöker slå storbankerna till att få kunderna att välja oss på våra egna meriter.

Juryns granskning gav även utdelning till fler banker. Ålandsbanken, nyetablerad på den svenska bankmarknaden, fick utmärkelsen Årets nykomling.

Skandiabanken fick utmärkelsen Årets Internetbank för att banken ”åter är bäst på nätet.”

Ikano Bank fick pris för Årets innovation med jurymotiveringen ”kundens behov av nya tjänster har stått i fokus när banken skapat hemsparkontot, utan avgifter och med avkastning till kunden varje månad.”

Hemkontot är ett konto som utarbetats i samarbete med bostadsbolagen. Insättarnas ränta används varje månad för att reducera hyran.

Danske Bank utsågs till åter Årets folkbildare. Bankens arbete med att lära unga människor sköta sina pengar uppskattades av juryn. Banken har bland annat utarbetat läromedel som kan användas i matteundervisningen.

En av storbankerna lyckades dock slå sig in bland pristagarna. Nordea får priset för Årets nyhet för sin upplaga av mobil bank med Iphoneapplikation.

– I år var det fler banker än tidigare som ställde upp i Privata Affärers granskning som visat att konkurrensen är benhård och att det är mycket viktigt för bankerna att attrahera konsumenterna, säger Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

ANNA BLOMÉN, PRIVATA AFFÄRER